Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ – Η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πέθανε στα 84 της χρόνια η Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως έκανε γνωστό σήμερα η οικογένειά της.

Ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία βοήθησε στην καθοδήγηση της δυτικής εξωτερικής πολιτικής στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου.

Επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταξύ 1997 και 2001, στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον, η Ολμπράιτ

πέθανε από καρκίνο, είπαν οι συγγενείς της, οι οποίοι αποχαιρέτισαν “μια ακούραστη υπερασπίστρια της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Σύμφωνα με το CNN, ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε σε ένα email προς το προσωπικό του Ομίλου Albright Stonebridge, μιας παγκόσμιας εταιρείας στρατηγικής που ιδρύθηκε από την ίδια.

Η Ολμπράιτ ήταν κεντρικό πρόσωπο στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, υπηρετώντας αρχικά ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη πριν γίνει ο κορυφαίος διπλωμάτης του έθνους στη δεύτερη θητεία του.

Υποστήριξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, πίεσε να παρέμβει η συμμαχία στα Βαλκάνια, προσπάθησε να μειώσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

“Ορθώνουμε ανάστημα και βλέπουμε πιο μακριά από άλλες χώρες στο μέλλον, και βλέπουμε τον κίνδυνο εδώ για όλους μας”, είπε στο NBC το 1998. “Ξέρω ότι οι Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες με στολή είναι πάντα έτοιμοι να θυσιαστούν για ελευθερία, δημοκρατία και τον αμερικανικό τρόπο ζωής”.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα