ΠΑΟΚ-Γάνδη 1-0: Μέγας είσαι Κούρτιτς και θαυμαστά τα … γκολ σου! (vid)

Μπροστά σε – περίπου – 14.000 φίλους του και για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, παρουσία των αδερφών Σαββίδη (σ.σ. Γιώργου και Νίκου) στο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για την υπέρβαση στο Europa Conference League, νικώντας 1-0 τη Γάνδη χάρη σ’ ένα – ακόμη – γκολ-φάουλ του Κούρτιτς. Ωστόσο δε θα έχει ούτε τον Σλοβένο ούτε τον Ζίβκοβιτς

στον αγώνα του Βελγίου καθώς συμπλήρωσαν κάρτες.

Τα πλάνα των προπονητών

Ομάδα που … προκρίνεται δεν αλλάζει, σε μια παράφραση του γνωστού ποδοσφαιρικού ρητού. Κατά συνέπεια ο Ραζβάν Λουτσέσκου, έχοντας όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του, παρέταξε τη συνήθη 11άδα σε 4-2-3-1, χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση με κύρια στοιχεία την έντονη προσωπικότητα και την εμπειρία.

Ο Χάιν Φανχέζεμπρουκ ωστόσο άλλαξε πράγματα από τη στιγμή που δεν επέλεξε να ξεκινήσει τον ανέτοιμο Τισουνταλί. Προχώρησε σε σχηματισμό 3-4-2-1, αφαίρεσε έναν ποδοσφαιριστή από την επίθεση κι ενίσχυσε τον άξονα προκειμένου να ενισχύσει και τη γρήγορη μετάβαση αλλά και την πίεση πολύ ψηλά, συνήθεια που δεν την είχε αγωνιστικά ως τώρα η βελγική ομάδα.

Αιφνιδιασμός, φωνές κι αλληλοεξουδετέρωση

Το ματς ξεκίνησε με τη Γάνδη να μπαίνει πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο αιφνιδιάζοντας τον ΠΑΟΚ και με την αποφασιστικότητά της αλλά και με την πίεση που άσκησε από τα πρώτα μέτρα έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη.

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο οι δύο ομάδες κατέγραψαν από μια τελική, με τον Άκπομ και τον Χιούλσαγκερ. Χρειάστηκε να παρέλθει ένα διάστημα – περίπου – δέκα λεπτών μέχρι να ισορροπήσουν οι γηπεδούχοι, έχοντας βρει απέναντί τους έναν εξαιρετικά διαβασμένο αντίπαλο, που σα σημεία υπεροχής είχε τα μαρκαρίσματα στους ποδοσφαιριστές-«κλειδιά» του «Δικεφάλου» και στοιχεία αδυναμίας έδειχνε στις γρήγορες αντεπιθέσεις από τους κεντρικούς αμυντικούς του.

Στο 10’ οι Βέλγοι διαμαρτυρήθηκαν γι’ αντικανονική επαφή της μπάλας στο χέρι του Λύρατζη εντός περιοχής αλλά ο διαιτητής που ήταν κοντά έδειξε να συνεχιστεί το ματς. Στο 19’ οι γηπεδούχοι από κλέψιμο του Μπίσεσβαρ βγήκαν τρεις εναντίον δύο στην αντεπίθεση αλλά ο Ντόουγκλας προτίμησε να εκτελέσει μόνος του με την μπάλα να βρίσκει πάνω στον Όλσεν και να φεύγει κόρνερ.

Στο επόμενο λεπτό, ο Μπίσεσβαρ μπήκε από δεξιά, έβγαλε τη δυνατή παράλληλη σέντρα, η μπάλα κόντραρε στον Εγκοντό με τους ανθρώπους του «Δικεφάλου» να παίρνουν σειρά στις διαμαρτυρίες για χέρι του κεντρικού αμυντικού, χωρίς όμως να προκύψει κάτι παρά μια κίτρινη κάρτα στον συνεργάτη του κ. Λουτσέσκου, Κριστιάνο Μπάτσι.

Στο 24’ ο Οφόε έβγαλε καταπληκτική κάθετη στον Χιούλσαγκερ, ο Πασχαλάκης όμως αντέδρασε έγκαιρα και βγήκε για να μαζέψει την μπάλα. Το μπλοκάρισμα του Κούρτιτς με δύο αντιπάλους πάνω του δημιούργησε σαφές πρόβλημα στην ορθολογική ανάπτυξη των γηπεδούχων που αναγκάστηκαν να δοκιμάσουν και τις μακρινές μεταβιβάσεις. Όπως στο 26’ όταν ο Κρέσπο με διαγώνια μπαλιά βρήκε τον Άκπομ, αλλά το αριστερό αδύναμο σουτ δεν προβλημάτισε τον Ρεφ.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας ο Οφόε μπήκε από αριστερά στην περιοχή του ΠΑΟΚ, αλλά η προσπάθειά του μπλοκαρίστηκε από τον Λύρατζη στο σουτ που δοκίμασε.

Κι ένα λεπτό μετά ο Χιούλσαγκερ γύρισε την μπάλα από αριστερά στον Ντεπουάτρ που υπό την πίεση του Κρέσπο δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα όπως θα ήθελε.

Οι γηπεδούχοι τρόμαξαν στο 38’ όταν είδαν τον Βιεϊρίνια πεσμένο στον αγωνιστικό χώρο αλλά λίγο μετά ο Πορτογάλος αρχηγός του «Δικεφάλου» σηκώθηκε και συνέχισε κανονικά, ενώ καθησυχαστικες εξηγήσεις έδωσε και ο Πασχαλάκης πουυ πρόσκαιρα έδειχνε τον προσαγωγό του.

Το χειρότερο όμως ήρθε στις καθυστερήσεις όταν ο Ζίβκοβιτς διαμαρτυρήθηκε έντονα αντικρίζοντας την κίτρινη κάρτα που του κοστίζει την παρουσία του στο ματς του Βελγίου.

Ποιός άλλος; Ο Κούρτιτς!

Εξ αρχής φάνηκε πως ήταν ένα ματς γεμάτο από τακτική εκατέρωθεν με ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Μία από αυτήν ήταν η κίτρινη κάρτα που αντίκρυσε ο Οκούμο στο 3ο λεπτό με συνέπεια ν’ αντικατασταθεί στην ανάπαυλα από τον πιο «βαρύ» αλλά και ικανότερο στο ψηλό παιχνίδι, Τορουναρίγκα.

Από τα πρώτα λεπτά ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βάλει πίεση στους Βέλγους. Στο 46’ σουτ του Λύρατζη εκτός περιοχής έφυγε ψηλά. Στο 49’ ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε κόρνερ με πάσε και γέμισε προς την περιοχή με τον Όλσεν ν’ απομακρύνει. Για να έρθει στο 52’ η μεγαλύτερη φάση του αγώνα για τους γηπεδούχους.

Στην πρώτη φάση που ο Κούρτιτς ξέφυγε από το ασφυκτικό μαρκάρισμα των αντιπάλων του, έβγαλε τη σέντρα από δεξιά βρίσκοντας τον αμαρκάριστο Άκπομ στο κέντρο της περιοχής. Ο επιθετικός του «Δικεφάλου» πήρε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα πρώτα στο έδαφος και μετά την παρακολούθησε βασανιστικά να περνάει εκτός για ούτε ένα μέτρο.

Οι Βέλγοι απάντησαν δύο λεπτά μετά, όταν από λάθος πάσα του ΒιεΙρίνια, ο Κουμς έπιασε το πλασέ από τον άξονα, ο Κάστρο Μόντες εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Πασχαλάκη για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Ένα γκολ που όμως ακυρώθηκε ορθώς δεδομένου ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ήταν εκτεθειμένος.

Ο φρενήρης ρυθμός με την μπάλα πάνω-κάτω συνεχίστηκε και στο 56’ ο Τσιγγάρας δέχτηκε δυνατό μαρκάρισμα σε προσπάθεια για σουτ σχεδόν ένα-δύο μέτρα έξω από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής. Ο Κούρτιτς ανέλαβε την εκτέλεση, το τείχος άνοιξε, η μπάλα κόντραρε, ξεγέλασε τον Ρεφ καταλήγοντας στα δίχτυα για το 1-0!

Χρειάστηκε ένα – σχεδόν – δεκάλεπτο μέχρι να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές της Γάνδης, που αντέδρασαν με ασφυκτική πίεση σε όλο το γήπεδο. Δύο φάουλ που κέρδισαν οι Βέλγοι σε καλό σημείο, αξιοποιήθηκαν με γεμίσματα προς τον Τορουναρίγκα αλλά ο εξαιρετικός Λύρατζης ήταν εκεί, στη μία από τις δύο φορές που χρειάστηκε.

Στο 67’ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε αυξήσει το δείκτη του σκορ αν οι Μπίσεσβαρ, Ζίβκοβιτς ήταν πιο προσεκτικοί και πιο ακριβείς στην τελική πάσα. Με τη συμπλήρωση εβδομήντα λεπτών στο ματς ο κουρασμένος Μπίσεσβαρ έδωσε τη θέση του στον Ελ Καντουρί κι ένα λεπτό μετά ο Ντόουγκλας βιάστηκε κι έκανε λάθος πάσα σε αντεπίθεση στην οποία έφευγαν μόνοι τους οι Ελ Καντουρί-Άκπομ!

Στο 80’ οι Σίντκλεϊ–Σβαμπ αντικατέστησαν τους Βιεϊρίνια–Κούρτιτς αλλά το κακό είχε γίνει, αφού ο Σλοβένος εκνευρισμένος, σε πλάγιο έδιωξε την μπάλα πιο μακριά με συνέπεια ν’ αντικρύσει την κίτρινη  κάρτα και να χάσει – και αυτός – το ματς στο Βέλγιο.

Στο 82’ ο Χάιν Φανχέζεμπρουκ αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, περνώντας τον Τισουνταλί αντί του Χιούλσαγκερ αλλάζοντας το 3-4-2-1 σε 3-4-1-2, χωρίς όμως να καταφέρει ν’ αλλάξει κάτι. Στα τελευταία λεπτά μπήκαν και οι Μουργκ–Τσόλακ αντί των Ζίβκοβιτς–Άκπομ και στις καθυστερήσεις λίγο έλειψε να συνθέσουν δίδυμο γκολ αλλά ο Σαμουάζ με προβολή τους στέρησε την ευκαιρία.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ στο κέντρο του γηπέδου ν’ αποθεώνονται από τον κόσμο.

Διαιτητής

Μπάρτος Φρανκόφσκι (Πολωνία)

Βοηθοί

Μάρτσιν Μπόνιεκ (Πολωνία)

Γιακούμπ Βίνκλερ (Πολωνία)

Τέταρτος

Κριστόφ Γιάκουμπικ (Πολωνία)

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός, 80’ Σίντκλεϊ), Τσιγγάρας, Κούρτιτς (80’ Σβαμπ), Ζίβκοβιτς (86’ Μουργκ), Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ (71’ Καντουρί), Άκπομ (86’ Τσόλακ)

Γάνδη (Χ. Φανχέζεμπρουκ) (3-4-2-1): Ρεφ, Οκούμου (46’ Τορουναρίγκα), Ενγκαντό, Χάνσεν-Όλσεν, Σαμουίς, Ντε Σαρ, Καμς, Κάστρο, Οφόε (σ.σ. αρχηγός), Χιουλσάγκερ (82’ Τισουντάλι), Ντεπουάτρ

Keywords
Τυχαία Θέματα