ΠΑΟΚ-Άιντραχτ Φρ. 2-1: Παλικαρίσια νίκη και… μόνος πρώτος! (highlights)

Ο πλέον ώριμος ΠΑΟΚ της φετινής σεζόν, με εξαιρετικό Μεϊτέ, βιονικό Μπάμπα, και τον Ζίβκοβιτς να τον βάζει μπροστά στο σκορ, νίκησε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1 χάρη σε γκολ του Κουλιεράκη στις καθυστερήσεις. Ακυρώθηκε γκολ του Σαμάτα σε οριακή φάση για… ελάχιστα εκατοστά.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ραζβαν Λουτσέσκου δεν έχει στη διάθεσή του – μόνον – τον Μάρκος Αντόνιο αλλά και τους

Ζοάν Σάστρε, Φιλίπε Σοάρες, που όμως είναι εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Το 4-2-3-1 δεν αλλάζει, με αρκετές αλλαγές σε σχέση με το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, πέντε τον αριθμό και σημεία αναφοράς την παρουσία του διδύμου Μεϊτέ Οζντόεφ στα χαφ, την αντίστοιχη του Βιεϊρίνια στο δεξί άκρο της άμυνας, αυτήν του Μουργκ στον άξονα, ακριβώς πίσω από τον Σαμάτα.

Για τον Ντίνο Τόπμελερ, η πλέον σημαντική απουσία αφορά τον Μάριο Γκέτζε κάτι που κοστίζει σε εμπειρία για μια – εν γένει – νεανική ομάδα. Από εκεί και πέρα επιλογές που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη «φρεσκάδα» και την ενέργεια που απαιτεί η αναμέτρηση σύμφωνα με τον Γερμανό τεχνικό, στο σύνηθες 3-4-3.

Σκόραρε δις, μέτρησε το… ένα

Αμφότερες οι ομάδες μπήκαν στην κατάμεστη Τούμπα με σκοπό να κυριαρχήσουν και να επιβάλλουν το παιχνίδι τους αλλά τα πρώτα δέκα λεπτά κύλησαν αναγνωριστικά με πολλές μονομαχίες στο χώρο της μεσαίας γραμμής, πίεση – και από τις δύο – ψηλά και μία προειδοποίηση της Άιντραχτ, που έδειξε να έχει δουλέψει σημαντικά σε γεμίσματα του Σαϊμπί από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, όπου κι ανέβαινε ο Ενκουνκού.

Μία φορά κινδύνευσε ο «Δικέφαλος» από τέτοια συνθήκη όταν το σουτ του μέσου της γερμανικής ομάδας βρήκε πρώτα στη δεξιά κάθετη δοκό της εστίας του Κοτάρσκι και πέρασε εκτός.

Αργά αλλά σταθερά ο «Δικέφαλος» βρήκε τρόπο-ους να σπάει την πίεση των Γερμανών αλλά κυρίως έμαθε το πως να κλέβει μπάλες και να κάνει πράξη αυτό που κάνει καλύτερα, δηλαδή τη γρήγορη μετάβαση στο γήπεδο.

Με μία τέτοια αρχικά απάντησε στην ευκαιρία του Ενκουνκού με τον Βιεϊρίνια να έχει αλλάξει ρόλους με τον Ζίβκοβιτς, να εκτελεί πάνω στην κίνηση και την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.

Η απόπειρα των Γερμανών να κάνουν παιχνίδι με βαθιές, διαγώνιες μεταβιβάσεις από τους κεντρικούς αμυντικούς δημιουργούσε προϋποθέσεις όμως η στιβαρή αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων στερούσε το κάτι παραπάνω.

Στο 16’ από κλέψιμο του εξαιρετικού Μεϊτέ, τροφοδότησε τον Ζίβκοβιτς ο οποίος πέρασε στον Σαμάτα που νίκησε τον Τραπ για το 1-0. Ωστόσο, σε φάση που οι Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα, η εξέτασή της από το VAR υπέδειξε τον διεθνή Τανζανό επιθετικό εκτεθειμένο για 2-3 εκατοστά.

Η Άιντραχτ έβγαλε αντίδραση, κυρίως εκμεταλλεύθηκε το κενό που υπήρχε μπροστά από την περιοχή του ΠΑΟΚ εξαπολύοντας πληθώρα σουτ καθώς ο Μεϊτέ οπισθοχωρούσε για να συνδράμει στην αεράμυνα των κεντρικών αμυντικών ενώ ο Οζντόεφ έφευγε στα πλάγια να δώσει βοήθειες. Ωστόσο όποτε κι αν χρειάστηκε ο Κοτάρσκι ήταν εκεί.

Στο 28’ ο Μουργκ πήρε το φάουλ από εξαιρετική ατομική προσπάθεια, την εκτέλεση ανέλαβε ο Ζίβκοβιτς που με αρισττοτεχνική εκτέλεση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0! Αυτό ήταν και το όγδοο φετινό γκολ του διεθνή Σέρβου που συνολικά έφτασε τα 37 με τη φανέλα του «Δικεφάλου»α ανεβαίνοντας στην 3η θέση των ξένων σκόρερ όλων των εποχών!

Η γερμανική ομάδα έδειξε να μην επηρεάζεται συνεχίζοντας το παιχνίδι της πάνω στις ίδιες ράγες που έθεσε εξ αρχής. Με καλή κυκλοφορία, στρωτό ποδόσφαιρο και είτε σέντρες από δεξιά είτε τελειώματα από τις παρυφές της περιοχής δίχως όμως να τρομάξει τον Κροάτη πορτιέρε του «Δικεφάλου».

Ανάμεσα στους δύο ρόλους, θετικό και αρνητικό πρωταγωνιστή, ο Κουλιεράκης επέλεξε τον πρώτο!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία και μοναδική διαφοροποίηση από την πλευρά της γερμανικής ομάδας, που αντικατέστησε τον Ενκουνκού, τον μοναδικό ποδοσφαιριστή με κίτρινη κάρτα με τον Μπούτα. Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε πως το ματς συνεχιζόταν από εκεί απ’ όπου είχε σταματήσει.

Η Άιντραχτ είχε ψηλά τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς, οι μέσοι επέστρεψαν για να βοηθήσουν στην πίεση του ΠΑΟΚ και σε κάθε ευκαιρία πλαγιοκοπούσε την περιοχή του Κοτάρσκι προσπαθώντας ν’ ανεβάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές για να πατήσουν την περιοχή του Κροάτη πορτιέρε.

Η πρώτη σημαντική στιγμή στο δεύτερο μέρος έλαβε χώρα στο 54’ όταν σε μια περίεργη φάση ο Κοτάρσκι δεν κατάφερε να διώξει την μπάλα, ο Κνάουφ πήρε την κεφαλιά με τον Κροάτη να διώχνει σε κόρνερ.

Στο 62’ άλλη μια βαθιά μπαλιά για τον Μαρμούς, που κατάφερε να μπει από αριστερά και να κάνει την τελική με το αριστερό και πάλι με τον Κροάτη τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ να βγάζει σε κόρνερ.

Με τη συμπλήρωση 63’ η στατιστική έδειχνε 3-14 αλλά κάθε άλλο παρά άγχος και πίεση έδειχνε να προκαλεί στην ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου που σε γενικές γραμμές έδειχνε να έχει μπλοκάρει το παιχνίδι του ανυιπάλου του.

Στο 67’ οι Σβαμπ-Κωνσταντέλιας πέρασαν αντί των Οζντόεφ-Μουργκ αντίστοιχα. Με την κατοχή στο 50%-50% όλα έδειχναν ισορροπημένα αλλά ένας κακός υπολογισμός του Κουλιεράκη έδωσε την ευκαιρία στον Μαρμούς να βγει τετ α τετ και να ισοφαρίσει «παγώνοντας» την Τούμπα.

Δέκα λεπτά μετά οι Τσιγγάρας-Ντεσπόντοφ αντικαθιστούν τους Μεϊτέ-Τάισον. Στο 82’ ένα χέρι του Τσιγγάρα έξω από την περιοχή έδωσε την ευκαιρία στον Σαϊμπί να απειλήσει υποχρέωοντας τον Κοτάρσκι σε πολύ δύσκολη επέμβαση, από την οποία τραυματίστηκε προς στιγμήν. Στο 85’ ο Τόμας αντικατέστησε τον Σαμάτα κι αποφάισε να βάλει τη σφραγίδα του στο ματς.

Δύο λεπτά μετά, εξαιρετική μεταβίβαση του Βιεϊρίνια από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι, ο Σβαμπ την παράλληλη κεφαλιά ο Έκονγκ προσπάθησε με πλασέ να νικήσει τον Τραπ χωρίς επιτυχία και τον 2ο βοηθό να υποδεικνύει – λανθασμένα οφ σάιντ. Αν όμως ο Νιγηριανός είχε σκοράρει, ο έλεγχος της φάσης από το VAR θα διόρθωνε το λάθος του.

Στο 90’ ο Βιεϊρίνια σε προβολή που έβγαλε την μπάλα πλάγιο αλλά έμεινε τραυματισμένος στο έδαφος, οι Γερμανοί δεν τήρησαν το fair play και επανέφεραν την μπάλα προκαλώντας ένταση στο τελείωμα της φάσης.

Ο Τόμας, πήρε την μπάλα, δέχθηκε μαρκάρισμα εντός περιοχής αλλά δε σταμάτησε, κυνήγησε τη φάση και στη συνέχεια κέρδισε φάουλ, λίγα μέτρα έξω από τη γωνία της μεγάλης περιοχής. Ο Ζίβκοβιτς ανέλαβε την εκτέλεση, η μπάλα βρήκε στον Χασέμπο, στρώθηκε στον Κουλιεράκη που καρτερούσε πώς και πώς την ευκαιρία για να ρεφάρει, όπως κι έκανε δίνοντας το σύνθημα για έξαλλους πανηγυρισμούς, εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Κι ενώ όλα έμοιαζαν ιδανικά, το τελευταίο σφύριγμα του Ιταλού διαιτητή, βρήκε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους πάγκους των δύο ομάδων, με συνέπεια να βγάλει την κόκκινη κάρτα στον Μεϊτέ και στον αρχηγό της Άιντραχτ, Τραπ.

Πάραυτα και σε συνάρτηση με το άλλο ματς του ομίλου, ο ΠΑΟΚ πέρασε μόνος πρώτος στην κορυφή με έξι βαθμούς, τρεις περισσότερους από την ομάδα της Φρανκφούρτης και πέντε από Ελσίνκι και Αμπερντίν.

Διαιτητής

Σιμόνε Σότσα (Ιταλία)

Βοηθοί

Αλμπέρτο Τεγκόνι (Ιταλία)

Τζιοβάνι Μπατσίνι (Ιταλία)

Τέταρτος

Αντρέα Κολόμπο (Ιταλία)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια, Έκονγκ, Κουλιεράκη, Μπάμπα, Οζντόεφ (67’ Σβαμπ), Μεϊτέ (77’ Τσιγγάρας), Ζίβκοβιτς, Μουργκ (67’ Κωνσταντέλιας), Τάισον (77’ Ντασπόντοφ), Σαμάτα (85’ Τόμας).

Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Ντ. Τοπμέλερ) (3-4-3): Τραπ, Κνάουφ, Τούτα, Κοχ, Πάτσο, Νκουκού (46’ Μπούτα), Λάρσον, Σκάρι, Χάουγκε (61’ Εμπιμπέ), Μαρμούς (76’ Ν’ Γκανγκάμ), Σαϊμπί (90’ Χασέμπε)

Keywords
Τυχαία Θέματα