«Οι γκάγκστερς του Στάλιν»

Συμπληρώθηκαν στις 20 Αυγούστου 79 χρόνια από τη δολοφονία του Λέοντος Τρότσκι το 1940  στο Κογιοακάν του Μεξικού, από τον σταλινικό πράκτορα Ραμόν Μερκαντέρ.

Μόλις τρεις μήνες πριν, στις 24 Μαΐου του 1940, ο Μεξικανός ζωγράφος Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος -όργανο της μυστικής σταλινικής αστυνομίας, NKVD- με μία ομάδα εκτελεστών μεταμφιεσμένων σε Μεξικανούς αστυνομικούς και στρατιώτες, γάζωσαν με τα αυτόματά τους το σπίτι όπου έμενε ο Λ. Τρότσκι, τραυματίζοντας  τον μικρό εγγονό του, Εστεμπάν Βολκόφ.

Ο Λ. Τρότσκι, στις

27 Μαΐου του 1940, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Μεξικού, ζήτησε την «ανάκριση του προηγούμενου και του τωρινού γ. γ. του Κ. Κ. Μεξικού, όπως και του Σικέιρος, γιατί θα βοηθήσει πάρα πολύ να ριχτεί φως στους υποκινητές της απόπειρας δολοφονίας και, μαζί με αυτούς, να αποκαλυφθούν οι συνεργοί τους.»

Η επιστολή περιέχεται στην μπροσούρα του Λ. Τρότσκι, «Οι γκάγκστερς του Στάλιν», που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά, σε μετάφραση της Ήβης Ρόκου, από την αγγλική έκδοση των New Park Publications, 1977.

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Μεξικού


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα