Οι εξηγήσεις Στυλιανίδη για το φιάσκο της Αττικής οδού και η στήριξη Μητσοτάκη στη Βουλή

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, τόσο στην Αττική Οδό όσο και σε άλλους δρόμους της πρωτεύουσας, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης, έκανε λόγο για αστοχίες, προβλήματα και αδυναμίες στο συντονισμό της όλης επιχείρησης και επεσήμανε τις αιτίες που κατά την άποψή του οδήγησαν χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται επι ώρες αποκλεισμένοι στα χιόνια.

Εριξε λοιπόν το φταίξιμο στην απουσία σύγχρονων εργαλείων, δηλαδή ότι τα λάθη και οι παραλείψεις θα μπορούσαν να μην έχουν οδηγήσει σε

αυτό το μπάχαλο εάν είχαμε νέα σύγχρονα ραντάρ και νέα σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία όπως είπε θα μπορούσαν να μας δώσουν εικόνα για τον όγκο του χιονιού που θα έπεφτε στην Αττική, στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι, στην Κατεχάκη.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης αποκάλυψε κι άλλα προβληματικά σημεία που έχει η Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο ακόμα και για την άρνηση φορέων να δώσουν στοιχεία λόγω ανταγωνισμού και πρόσθεσε ότι για να γίνει η λειτουργία της πολιτικής προστασίας αποτελεσματική δεν αρκούν ούτε 3- 4 μήνες που ο ίδιος είναι στο υπουργείο ούτε και τα δύο χρόνια που η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση.

Ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία. Υπάρχει και ένας ανταγωνισμός και δεν δίνει ο ένας τον άλλον στοιχεία, δεν υπάρχει οριζόντια διασύνδεση αυτών των πραγμάτων. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει η Πολιτική Προστασία στο μικρό της Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, τις εθνικές οδούς της χώρας; Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Χρειάζεται λοιπόν η γνωστή σε όλες τις χώρες”Είπα ότι εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ”

Το ερώτημα που προκύπτει, όμως, είναι: αφού υπάρχουν όλα αυτά τα ελλείμματα και τα προβλήματα, πώς ο κύριος Στυλιανίδης διαβεβαίωνε πριν την κακοκαιρία ότι όλα λειτουργούν ομαλά και ότι κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει;

Πάντως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι αν και υπήρξε σχεδιασμός και συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί σε βαθμό που να περιορίσει τα μεγάλα προβλήματα. Όμως ο κύριος Στυλιανίδης συνέχισε να περιγραφεί με μελανά χρώματα τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι σκοντάφτει συνεχώς μπροστά στην πολυνομία, τις αλληλοεπικαλύψεις και τις ασαφείς συναρμοδιότητες.

“Να φανταστείτε ότι πήραμε εγκρίσεις επιτάχυνσης από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και δυσκολευόμαστε από τη γραφειοκρατία των Αθηνών”.

O κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο πότε κατά την άποψή του θα έφτανε στην παραίτηση από τη θέση του υπουργού ανέφερε ότι ο πήχης γι’ αυτόν θα ήταν αν υπήρχε νεκρός. “Έχω παραιτηθεί για λόγους αρχών στην Κύπρο μια, ίσως και δύο φορές εμμέσως, θέλω να δηλώσω μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα βασικό πράγμα: είπα ότι εάν έχουμε νεκρό, εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ. Αυτή είναι η ηθική μου”.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έριξε εκ νέου ευθύνες στην Αττική οδό χαρακτηρίζοντάς την αδύναμο κρίκο και επανέλαβε ότι στην περίφημη σύσκεψη οι εκπρόσωποί της είχαν εγγυηθεί ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.”Δυστυχώς, τίποτε από αυτά που η εταιρεία διαβεβαίωνε δεν επιβεβαιώθηκαν”.

Γιατί δεν υπάρχουν πρακτικά από τις συσκέψεις

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κύριος Στυλιανίδης στο αν υπάρχουν ή όχι πρακτικά από τις συσκέψεις, τα οποία η αντιπολίτευση τις τελευταίες ώρες με επιμονή ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα και αποκάλυψε ότι πρακτικά δεν έχουν κρατηθεί.

“Σε αυτές τις συναντήσεις -κι έχω συμμετάσχει σε τόσες στην Ευρώπη- παντού δεν τηρούνται πρακτικά. Αποτελεί ενωσιακή πρακτική της ΕΕ και, όπως με έχουν ενημερώσει οι νομικοί μας σύμβουλοι, ούτε [τηρούνται] με βάση την εθνική πρακτική. Και αυτό το ρώτησα όχι τώρα, αλλά σε όλες τις συνεδριάσεις που έχουμε κάνει από το Σεπτέμβριο και μετά. Είναι ad hoc συνεδρίες όπου δεν κρατιούνται πρακτικά”, είπε.

Μάλιστα επικαλέστηκε και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να δικαιολογήσει τη μη ύπαρξη πρακτικών λέγοντας πως όταν υπάρχουν πρακτικά, δημιουργούνται συνθήκες ευθυνοφοβίας.

“Πρόκειται για συναντήσεις που γίνονται με σκοπό τη συνεννόηση και τη συνεργασία και για το λόγο αυτό δεν τηρούνται πρακτικά ούτε στην Ευρώπη. Εγώ πιστεύω ακράδαντα σε αυτή τη διαδικασία, γιατί διαφορετικά κανείς δεν θα μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά”, τόνισε.

Τα ερωτήματα που προκαλούνται από αυτή την τοποθέτηση του κυρίου Στυλιανίδη είναι γιατί άραγε ο υπεύθυνος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ή οι επικεφαλείς της αστυνομίας και της πυροσβεστικής δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά για την κακοκαιρία που έρχεται και τις προετοιμασίες που έχουν κάνει αν τηρούνταν πρακτικά;

Γιατί υπάρχει και η άποψη η οποία λέει πως αν τηρούνταν πρακτικά, ίσως όλοι να ήταν πιο προσεκτικοί στις διαβεβαιώσεις τους και να μην έλεγαν πράγματα για τα οποία δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να υλοποιήσουν.

Ο κύριος Στυλιανίδης κάρφωσε με τον τρόπο του και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη λέγοντας πως ο ίδιος επέλεξε να μη βγάζει φωτογραφίες όπου βρίσκεται για να τις ανεβάζει στα social media. “Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί βγάζοντας φωτογραφίες όπου βρίσκεται για τα social media, διότι η αξιοπρέπειά μου και η ακεραιότητά μου δεν μου το επιτρέπουν. Προτιμώ να χάνω στην επικοινωνία, αλλά να επικεντρωθώ στην ουσία”.Η στήριξη του πρωθυπουργού

Ο υπουργός Πολιτικής προστασίας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως δεν ήρθε στην Ελλάδα ούτε ως Μεσσίας ούτε ως αλάνθαστος, ενώ ο πρωθυπουργός, που παρακολουθούσε όλη την ώρα στο διπλανό έδρανο την ομιλία, σε σύντομη παρέμβασή του άφησε αιχμές για όσους διαβεβαίωναν ψευδώς, όπως απεδείχθη, τον κύριο Στυλιανίδη ότι τα έχουν όλα έτοιμα.

“Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση δεν θα λάβει τοις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις που μπορεί κάποιοι να του παρέχουν ότι δήθεν “υπάρχουν τόσα εκχιονιστικά”, “τα εκχιονιστικά έχουν πετρέλαιο”, “το αλάτι είναι εκεί που πρέπει να βρίσκεται”. Θα το ψάξει περισσότερο και οφείλει να το ψάξει περισσότερο, διότι αυτός είναι ο ρόλος του και αυτή είναι η δουλειά του”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα