Ο «πρίγκηπας» των ακραίων συναισθημάτων

Στα χρονικά του Ελληνικού ποδοσφαίρου εάν υπάρχει μια μορφή στους πάγκους της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού που στιγμάτισε, συζητήθηκε, ένωσε αλλά και δίχασε – φίλους κι «εχθρούς – αναμφισβήτητα αυτός είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς!

Ο άνθρωπος που έκανε την ΑΕΚ μεγάλη από το 1989 και για μια 4ετία - παρότι όπως λένε πολλοί την καλύτερη μπάλα την έπαιξε μια χρονιά μετά τους τρεις απανωτούς τίτλους, το
1995 – για να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανασύνταξη του Ολυμπιακού των «πέτρινων» χρόνων μια σεζόν αργότερα ξεκινώντας από το πρωτάθλημα στη σεζόν 1996-97 ως και την διεθνή καταξίωση των «ερυθρόλευκων» στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη θητεία του.

Αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος, τουλάχιστον στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στην ΑΕΚ της Νέας Φιλαδέλφειας. Νερό στο όνομά του έπιναν για χρόνια οι φίλαθλοι της Ένωσης.
Η μια παράμετρος της έντονης προσωπικότητάς είναι αυτή. Ο Ντούσαν της ΑΕΚ, ο «πρίγκηπας» στις εικόνες μιας μεγάλης μερίδας των οργανωμένων οπαδών στο όνομα μιας «προδομένης» αγάπης. Μιας από τις πιο πολυσυζητημένες «απιστίες» (!) στην ιστορία του λαοφιλούς αθλήματος σε όλο τον πλανήτη..
Ακόμα και τώρα υπάρχουν αρκετοί οπαδοί της Ένωσης οι οποίοι δεν του έχουν συγχωρέσει την «φυγή» στο σήριαλ της άνοιξης του 1996..

Το έδειξαν εξάλλου στην 2η θητεία του το 2002 όταν το «μίσος», όπως φάνηκε στην περιπετειώδη παρουσίαση της επιστροφής του από τον Μάκη Ψωμιάδη στο Κεφαλάρι, δεν σβήστηκε ούτε με εκείνη την αήττητη (!) πορεία της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ (6 ισοπαλίε, μεταξύ αυτών και το 2-2 στο Μπερναμπέου κόντρα στη Ρεάλ των «Γκαλάκτικος»).

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έγινε άμεσα αποδεκτός στην «Θύρα 7» στην πρώτη του θητεία στο λιμάνι του Πειραιά. Ήξεραν για τα φίλαθλα συναισθήματά του. Δεν τους ένοιαξε ποτέ ότι ένας «Αεκτζής» ήταν αυτός ο οποίος έβαλε τόσο γερά θεμέλια ώστε ο Θρύλος να ξαναγίνει μεγάλος, κυρίαρχος στην Ελλάδα και τόσο γνωστός στην Ευρώπη για τα επόμενα 20 χρόνια!

Το πρώτο «διαζύγιο» με τον Ολυμπιακό είχε αίτια βγαλμένα από τα αποδυτήρια και τα γραφεία της διοίκησης, όπως το βιώσαμε τον Νοέμβρη του 1999 στον καυγά Ντούσαν – Ζάχοβιτς όπου η ΠΑΕ δεν τον «κάλυψε» όπως το λέει ακόμα και τώρα ο ίδιος!

Στο δεύτερο «διαζύγιο», εκείνη τη χρόνια του ντάμπλ (2004-05) και του αποκλεισμού στο Άνφιλντ (στη διαφορά τερμάτων από τη Λϊβερπουλ), έπαιξε ρόλο και η εξέδρα δίχως όμως αυτό να έχει σχέση με την ομάδα της καρδιάς του, την ΑΕΚ!

Στις 13 σεζόν όπου ο «πρίγκηπας» ήταν στον «κιτρινόμαυρο» ή και τον «ερυθρόλευκο» πάγκο στα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό ανεξαρτήτου έδρας, η ομάδα του Μπάγεβιτς σημείωσε 8 νίκες, 13 ήττες ενώ 8 ματς πρωταθλήματος έληξαν ισόπαλα.

Καθόλου τυχαίο και μάλλον σημαδιακό το γεγονός πως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν παρών και στον πιο αξέχαστο και μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό κυπέλλου τον Μάϊο του 2009, που έληξε με σκορ 4-4 στην παράταση και χρειάστηκε να εκτελεστούν, κοντά ως τα μεσάνυχτα, 29 (!) πέναλτι για να αναδειχθεί ο τροπαιούχος.

Τι πιο εντυπωσιακό, άραγε, για αυλαία της παρουσίας του Σερβοέλληνα τεχνικού στα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό!

Υ.Γ. Και μια foto για μεγαλύτερους φιλάθλους. Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 όταν ο "ψηλός" από το Μόσταρ έφτανε για πρώτη φορά στην Ελλάδα :
Keywords
Τυχαία Θέματα