Μιγκέλ Καρντόσο: "Γλυκομίλητος, ανορθόδοξος, χαρισματικός"

Φυσιογνωμικά μοιάζει με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι… Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι ένας ακόμα Πορτογάλος προπονητής που ουδέποτε έπαιξε ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Μόνο προπονητικά δουλεύοντας στο πλάι αρκετών προπονητών.

Το όνομά του στον χώρο της προπονητικής τον έφτιαξε με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Ως προπονητής στην ομάδα Νέων της Σαχτάρ Ντόνετσκ το 2013 για να εργαστεί λίγο αργότερα στην πρώτη ομάδα ως άμεσος συνεργάτης του Πάολο Φονσέκα για να επιστρέψει στην πατρίδα του το καλοκαίρι
του 2017.

Ουσιαστικά εξαργύρωσε το καλό όνομα που έφτιαχνε την τελευταία πενταετία στο εξωτερικό με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ρίο Άβε. Ήταν και η πρώτη του δουλειά, το ντεμπούτο του στους πάγκους ως πρώτος προπονητής. Η δουλειά που παρουσίασε στην Ρίο Άβε τη σεζόν 2016-17, διαδεχόμενος τον άκρως πετυχημένο Πέντρο Μαρτίνς, έκανε… θόρυβο στην Πορτογαλία.

Με το πλάνο του να στηρίζεται σε ποδόσφαιρο κατοχής βοήθησε μια μικρομεσαία ομάδα να βγει στην Ευρώπη και να κάνει ρεκόρ συγκομιδής πόντων (51) για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1982-83.

Στην Ιβηρική χερσόνησο τον χαρακτηρίζουν πράο, γλυκομίλητο, ανορθόδοξο και χαρισματικό. Είναι από τους αγαπημένους προπονητές του Πορτογαλικού Τύπου, ο οποίος αναφέρει πως κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει την ευκαιρία του σε ένα μεγαλύτερο κλαμπ.

Εκτός συνόρων το εγχείρημα να παρουσιάσει έργο απέτυχε. Και στην Ναντ, αλλά και στην Θέλτα έφυγε πριν την ώρα του μη μπορώντας σε καμία από τις δύο ομάδες να παράξει έργο. Να παρουσιάσει αυτό που πραγματικά είχε στο μυαλό του και στο πλάνο του. Η πίεση των αποτελεσμάτων δεν του το επέτρεψε…

Η παρουσία του στην Θέλτα και στη Ναντ τον έκαναν έναν από τους λίγους Πορτογάλους προπονητές που έχει δουλέψει σε δύο από το Top-5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πριν από έναν χρόνο το όνομά του βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των 10 προπονητών στην Ευρώπη που το όνομά τους ακόμα δεν έχει... ακουστεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα