Μια Κομισιόν για κλάματα

Είναι αλήθεια ότι, όπως κι αν το δει κανείς, η εκκίνηση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν μόνο ιδανική δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ακόμη κι η επιλογή της ίδιας άλλωστε ως διαδόχου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αμφισβητήθηκε έντονα (όχι άδικα είναι η αλήθεια) ως προϊόν έντονης παρασκηνιακής συναλλαγής μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών προ του αδιεξόδου στο οποίο είχαν περιέλθει εκεί γύρω στα τέλη Ιουνίου αναφορικά με το «μοίρασμα» των κορυφαίων θεσμικών θέσεων στην ΕΕ.

Σήμερα όμως φαίνεται

πως οι πρώτες επιλογές της έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους που είχαν εκφραστεί αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός της κι έκαναν λόγο για μια άκρως συντηρητική πολιτική προσωπικότητα, με χαρακτηριστικά αντίστοιχα εκείνων του Μάνφερντ Βέμπερ.

Εκείνο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη κι εκ μέρους του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται ουσιαστικά να την επέβαλε ουσιαστικά στην προεδρία της Κομισιόν, υπήρξε η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Επιτροπής αλλά και των χαρτοφυλακίων των νέων Επιτρόπων. Έμελλε μάλιστα να είναι το χαρτοφυλάκιο της λεγόμενης «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», το οποίο ανατέθηκε στον «εκλεκτό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μαργαρίτη Σχοινά, που θα έφερνε τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, πριν καν αυτή αναλάβει κι επισήμως τα καθήκοντά της.

Δεν ήταν όμως τόσο ο τίτλος όσο το «job description» που τον συνόδευε , το οποίο έβαλε πολλούς σε σκέψεις αναφορικά με την πολιτική ατζέντα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κι αυτό γιατί ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» που δείχνει να έχει στο μυαλό της δεν αφορά το επίπεδο των μισθών, τις ίσες ευκαιρίες ή την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην σχετική επιστολή που περιλαμβάνει τους βασικούς στόχους που θα κληθεί να φέρει εις πέρας ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζεται η ανάγκη «να μετριάσει και να αντιμετωπίσει τους φόβους σχετικά με την επίδραση των μεταναστευτικών ροών τόσο στην οικονομία μας όσο και στην κοινωνία μας».

Η εν λόγω διατύπωση προκάλεσε εύλογα σάλο, με αιχμές ακόμη κι εκ μέρους του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καθώς «στρώνει το χαλί» για την επιβολή της ακροδεξιάς ατζέντας αναφορικά με το μεταναστευτικό . Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η επικεφαλής  του Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της μιλώντας για «ιδεολογική νίκη».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα