Οι Ταλιμπάν νίκησαν... Ποιος θα πει τα νέα στους Αμερικανούς;

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε, με tweet φυσικά, ότι ακυρώνει την μυστική συνάντηση Καμπ Ντέιβιντ με τους ηγέτες των Ταλιμπάν.

«Αν και αδιανόητη», σχολιάζει η Monde diplomatique, «η ιδέα να επισκέπτονται Ταλιμπάν την Αμερική - και μάλιστα κοντά στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου - για ειρηνευτικές συνομιλίες, ήταν εκπληκτική».

Ο Τραμπ επικαλέστηκε για την ακύρωση της συνάντησης μια πρόσφατη επίθεση στην

Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας Αμερικανός στρατιώτης και πολλοί ακόμη Αφγανοί πολίτες και στρατιωτικοί συμμάχων των ΗΠΑ. «Τι είδους άνθρωποι σκοτώνουν τόσους πολλούς, για να ενισχύσουν φαινομενικά τη διαπραγματευτική τους θέση;» αναρωτήθηκε, πάντα μέσω Twitter, ο Τραμπ. Προφανώς αυτοί που ξέρουν ότι μάλλον νικούν στο πεδίο της μάχης, θα μπορούσε να είναι μια απάντηση.

Πράγματι, οι ένοπλοι σχηματισμοί που πολεμούν κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν, με δύο σημαντικά χτυπήματα εναντίον στόχων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Στις 2 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση στο Green Village, συγκρότημα κατοικιών που χρησιμοποιούν Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί. Ακολούθησε σύντομα μια δεύτερη επίθεση εναντίον του αρχηγείου υποστήριξης του NATO, σκοτώνοντας δύο στρατιωτικούς του συνασπισμού, 12 Αφγανούς και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Τόσο οι παραπάνω επιθέσεις στην Καμπούλ, όσο και εκείνες των Ταλιμπάν σε Τάκχαρ, Κουντούζ και Μπαγκλάν έγιναν κοντά στην χρονική στιγμή των ειρηνευτικών συνομιλιών. Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι στοχοθετημένες δολοφονίες, όπως αυτή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν στην Γκόουρ.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα