Κι όμως η εξέλιξη του ανθρώπου συνεχίζεται

Μπορεί το πιο εντυπωσιακό επεισόδιο της ανθρώπινης βιολογικής εξέλιξης που θυμόμαστε από το σχολείο να είναι η απώλεια της ουράς - η ύπαρξη της οποίας πέρασε στην συλλογική μνήμη αφού ακόμη «ουρά» ονομάζουμε το σημείο εκείνο στο οποίο κάποτε υπήρχε - πλην όμως μακράν δεν είναι το μοναδικό. Αλλά το ακόμη πιο εντυπωσιακό, αν και αναμενόμενο, είναι το γεγονός, ότι, όχι μόνο η ανθρώπινη εξέλιξη δεν έχει σταματήσει, αλλά μπορεί να συμβαίνει και ακόμα πιο γρήγορα από πριν.

Η αίσθηση ότι μάλλον τα πράγματα σε ό,τι αφορά στην ανθρώπινη

φυσιολογία «πάγωσαν» οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη της ιατρικής, η οποία παρεμβαίνει καταλυτικά στην ίαση, μην αφήνοντας στην φυσική επιλογή να προχωρήσει στις μεταλλάξεις που θα επιτρέψουν στο σώμα να προσαρμοστεί και να επιβιώσει. Φυσικά, αυτό είναι καταρχήν καλό. Διότι ναι μεν οι επιδημίες του παρελθόντος δυνάμωσαν τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι των ιών, αλλά αυτό συνέβη μετά από ένα πραγματικά τεράστιας κλίμακας μακελειό, με εκατομμύρια νεκρούς. Και τίποτα δεν μπορούσε να σου εξασφαλίσει «θέση» στους επιζώντες…

Ως εξέλιξη εκλαμβάνεται η σταδιακή αλλαγή στο DNA ενός είδους κατά τη διάρκεια πολλών γενεών. Μπορεί να συμβεί με φυσική επιλογή, όταν ορισμένα χαρακτηριστικά που δημιουργούνται από γενετικές μεταλλάξεις βοηθούν έναν οργανισμό να επιβιώσει. Οι μεταλλάξεις αυτές μεταφέρονται στην επόμενη γενιά και σταδιακά γίνονται κοινές σε ολόκληρη την πληθυσμιακή ομάδα.

Σύμφωνα με το Conversation, μελετώντας το DNA μας, ανακαλύπτουμε στοιχεία που τεκμηριώνουν, ότι η φυσική επιλογή προχώρησε σε νέες μεταλλάξεις και αλλαγές και συνεχίζει να το κάνει. Παρόλο που η σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, μας έχει απελευθερώσει από πολλές αιτίες θανάτου, σε χώρες χωρίς πρόσβαση σε καλή υγειονομική περίθαλψη, οι πληθυσμοί συνεχίζουν να εξελίσσονται, ακριβώς για να επιβιώσουν. Οι επιζώντες των επιδημιών μολυσματικών ασθενειών οδηγούν στη φυσική επιλογή μεταφέροντας τη γενετική τους αντίσταση στους απογόνους. Το DNA μας δείχνει στοιχεία πρόσφατης διαδικασίας φυσικής επιλογής για την αντοχή σε ασθένειες δολοφόνους όπως ο πυρετός Λάσσα και η ελονοσία. Η φυσική επιλογή ως απάντηση στην ελονοσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές όπου η ασθένεια παραμένει κοινή.

Ως γνωστόν, οι άνθρωποι προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. ‘Ετσι, οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν σε μεγάλα υψόμετρα έχουν γίνει πιο συνηθισμένες, ευλόγως, στους πληθυσμούς του Θιβέτ, της Αιθιοπίας και των Άνδεων. Μαλιστα, η εξάπλωση γενετικών μεταλλάξεων στο Θιβέτ είναι ίσως η ταχύτερη εξελικτική αλλαγή στον άνθρωπο, που εμφανίστηκε τα τελευταία 3.000 χρόνια. Αυτή η ταχεία αύξηση της συχνότητας ενός μεταλλαγμένου γονιδίου που αυξάνει το περιεχόμενο οξυγόνου στο αίμα δίνει στους ντόπιους ένα πλεονέκτημα επιβίωσης σε υψηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να επιβιώσουν περισσότερα παιδιά.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα