Μεγάλη έρευνα του Novasports.gr

Έχουμε διανύσει περίπου το 1/3 της αγωνιστικής σεζόν για τα πρωταθλήματα της Ευρώπης και με αφορμή τη διακοπή των αγώνων σε συλλογικό επίπεδο, ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα:

Ποια ομάδα είναι η πιο παραγωγική, σε ποιο πρωτάθλημα πανηγυρίζονται τα περισσότερα τέρματα, τι κάνουν οι μεγάλοι σκόρερ που αγωνίζονται στην ήπειρό μας, που βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι ομάδες μας, σε σχέση με τις υπόλοιπες, πόσο έχει επηρεάσει η παρουσία του Κριστιάνο τη Γιουβέντους και πόσο η απουσία του τη La Liga;

Θα βρείτε πολλές εκπλήξεις στο συγκεκριμένο
θέμα. Ομάδες και πρωταθλήματα που δεν περιμένατε να παρουσιάζουν τόσο θέαμα. Υπάρχουν και κάποια... στανταράκια, λογικά πράγματα δηλαδή. Υπάρχει και η Ελλάδα, που θέλει ακόμα πολύ δρόμο για να βελτιωθεί το ποδόσφαιρό της. Είναι βέβαιο πως οι αριθμοί έχουν μία διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συναισθηματική. Και είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και αν αναγνωρίζουμε σε άλλα πρωταθλήματα το καλύτερο θέαμα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τις ομάδες μας. Είτε ελληνικές, είτε κορυφαία clubs της Ευρώπης που υποστηρίζουμε.

Η έρευνά μας έχει αναπτυχθεί στα 20 πρωταθλήματα των χωρών που βρίσκονται στις αντίστοιχες πρώτες θέσεις του ranking της UEFA. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση της κατάταξης. Οι 20 χώρες που έχουμε αναλύσει είναι οι παρακάτω, αναφέρεται και το σύνολο των ομάδων που απαρτίζουν το πρωτάθλημά τους και καταγράφονται με τη σειρά κατάταξής τους:

Η έκπληξη της κορυφής, το βαρόμετρο Κριστιάνο και το... αρνητικό στάνταρ της Ελλάδας

Ας ξεκινήσουμε με την... πεμπτουσία του αθλήματος. Τη στιγμή του ξεσπάσματος. Της μεγαλύτερης χαράς. Της κορύφωσης. Οι ποδοσφαιριστές καθημερινά δουλεύουν για να παραβιάσουν τα αντίπαλα καρέ - και να για να προστατέψουν τη δική τους εστία βεβαίως.

Στη καταγραφή του μέσου όρου τερμάτων ανά αγώνα, υπάρχουν κάποιες... εκπλήξεις (για να μιλάμε ποδοσφαιρικά), εκ των οποίων η μία είναι δυσάρεστη για εμάς: Το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της 20αδας, με 2.1 γκολ ανά παιγνιδι, έχοντας πίσω του μόνο τους Ρώσους με επίδοση 2.071 γκολ ανά ματς. Οκτώ θέσεις πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος, όπου στους αγώνες της πανηγυρίζονται 2.69 γκολ. Γενικώς η επίτευξη τερμάτων θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς δεν αφορά την ποιότητα των ομάδων μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις χώρες που στο ευρωπαϊκό ranking βρίσκονται πίσω από εμάς, δύο εξ αυτών είναι στο top 5 των αγώνων με τα περισσότερα γκολ: Στα γήπεδα της Ελβετίας πετυχαίνονται 3.542 γκολ ανά συνάντηση και αυτή είναι η υψηλότερη επίδοση. Το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης χώρας διεξάγεται με 10 ομάδες (σε διοργάνωση τεσσάρων γύρων) και μάλλον κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα βρίσκεται στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Στην πέμπτη θέση πλασάρεται η Κροατία με 2.871 γκολ/ματς. Συνολικά μόλις σε τρία πρωταθλήματα από τα είκοσι, ο μέρος όρος ξεπερνά τα τρία γκολ. Στο Ελβετικό που αναφέραμε, στο Ολλανδικό με 3.336 και στη Μπουντεσλίγκα της Γερμανίας με 3.15

Ο μέσος όρος των γκολ έχει πέσει στα 2.533 στην ισπανική La Liga, επίδοση που την κατατάσσει στην 15η θέση. Την ίδια στιγμή το πρωτάθλημα που υποδέχτηκε τον Κριστιάνο των 27 τερμάτων στην τελευταία του χρονιά με τη Ρεάλ, το Ιταλικό, έχει ανέβει σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν στα 2.791 γκολ ανά παιγνίδι (2.68 ο περυσινός αντίστοιχος μέσος όρος).

Αν επικεντρώσουμε στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης βλέπουμε πως η Ιταλία βρίσκεται στο κατώφλι της Γερμανίας, με την Αγγλία να ακολουθεί στην τρίτη θέση, τη Γαλλία στην τέταρτη και την Ισπανία στην πέμπτη. Οι Ιταλοί επενδύουν την τελευταία διετία στις ομάδες τους και αυτό έχει αντίκτυπο στην παρουσία τους στα γήπεδα, τόσο στο επίπεδο του θεάματος, όσο βέβαια και στην αύξηση των θεατών.

Στη κορυφή του σκοραρίσματος η PSV, στον πάτο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Κι όμως η Παρί δεν είναι πρώτη στο σκοράρισμα

Ας συνεχίσουμε σε... επιθετικούς ρυθμούς...

Ποια ομάδα πιστεύετε ότι έχει τον υψηλότερο συντελεστή τερμάτων ανά αγώνα;

Και εδώ υπάρχει μία ακόμα έκπληξη. Την προηγούμενη περίοδο η Παρί Σεν Ζερμέν είχε πανηγυρίσει 108 τέρματα στο πρωτάθλημα, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στο 2.84 ανά αγώνα. Τη φετινή περίοδο, σε κάθε παιγνίδι τους οι Παριζιάνοι σημειώνουν 3.46 γκολ. Αν συνεχίσουν δηλαδή με τον ίδιο ρυθμό, θα βελτιώσουν την δική τους επίδοση. Κι όμως, υπάρχει μία ομάδα που ξεπερνά σε παραγωγικότητα τους Γάλλους. Κι αυτή είναι η Αϊντχόβεν. Η PSV επικράτησε 3-0 στο ντέρμπι με τον Άγιαξ και ήδη έχει πετύχει τέσσερα γκολ σε 3 αγώνες της, ενώ σε έναν πανηγύρισε έξι και σε έναν ακόμα εφτά.

Γίνεται αντιληπτό ότι το... τρένο της Ολλανδίας έχει μέσο όρο 3.583 γκολ/αγώνα. Για να καταλάβουμε όλοι πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός, αρκεί να πούμε ότι μόνο πέντε ομάδες που προέρχονται από τα είκοσι πρωταθλήματα έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο τερμάτων από τρία σε κάθε αγώνα. Σ' αυτό το κλειστό club, εκτός της PSV και της Παρί, υπάρχει μία έκπληξη, ένα... στανταράκι και μία ακόμη ομάδα που στο παρελθόν της έχει δώσει αντίστοιχα διαπιστευτήρια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελβετική Γιουνγκ Μπόις, στην τέταρτη η Μάντσεστερ Σίτι και στην πέμπτη η Ντόρτμουντ.

Η Γιουβέντους αν και καταφέρνει να φτάσει σε νίκες στη καμπιονάτο, παρόλα αυτά επιθετικά δεν... γαζώνει τις αντίπαλες άμυνες, με 2.166 γκολ σε κάθε ματς, όσα δηλαδή έχει και η δεύτερη της βαθμολογίας Νάπολι. Έκτος στη σχετική λίστα βρίσκεται ο Απόλλων Λεμεσού και μάλιστα η επίδοσή του, είναι καλύτερη από εκείνη της Μπαρτσελόνα!!!

Οι Καταλανοί, αν και στον αγώνα με την Ουέσκα σημείωσαν οκτώ γκολ και στο ντέρμπι με τη Ρεάλ ακόμη πέντε, συνολικά σκοράρουν 2.833 γκολ ανά ματς.
Τα... κακά μαντάτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο επίπεδο του σκοραρίσματος, άρα και του θεάματος, αναφέρουν ότι οι πιο παραγωγικές ομάδες της Superleague, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δηλαδή, βρίσκονται στην τελευταία θέση της Ευρώπης, ανάμεσα στις ομάδες που σκοράρουν περισσότερο σε κάθε πρωτάθλημα. Πετυχαίνουν 1,7 γκολ και η Ελλάδα είναι η μία από τις δύο χώρες, η Ρωσία είναι η άλλη, που ο συγκεκριμένος μέσος όρος είναι μικρότερος των δύο γκολ ανά ματς.

ΠΑΟΚ και Ατρόμητος σε κλειστό club 13 ομάδων

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα. Την προηγούμενη περίοδο η έκβαση του τίτλου για παράδειγμα στην Αγγλία ή στην Ισπανία ή στη Γερμανία ή στη Γαλλία ή στη Σερβία κρίθηκε σχετικά νωρίς. Φέτος, υπάρχουν ήδη πρωταθλήματα που τα φαβορί τους είναι απόλυτα ξεκάθαρα και φαίνεται πως δίνουν μάχη μόνο με το χρόνο για να κατακτήσουν την κορυφή. Στη Γαλλία η Παρί δεν αμφισβητείται, στην Αυστρία η Σάλτσμπουργκ, στη Σερβία ο Ερυθρός Αστέρας. Βέβαια, υπάρχουν και αλλαγές, σε σχέση με το 2017-18: Στη Γερμανία η Μπάγερν απέχει της πρώτης θέσης του πρωταθλήματος, στην Ιταλία η Γιούβε αποτελεί τη πρωτοπόρο, αλλά η Νάπολι παλεύει, στην Αγγλία η Μάντσεστερ Σίτι έχει από κοντά τις Λίβερπουλ και Τσέλσι.

Συνολικά στα 20 πρωταθλήματα υπάρχουν 13 που ακόμα δεν έχουν γνωρίσει τη πικρή γεύση της ήττας σε αγώνα πρωταθλήματος. Αυτές οι ομάδες προέρχονται από δέκα πρωταθλήματα, ενώ στα άλλα δέκα, δεν υπάρχει καμία ομάδα που να μην έχει αποχωρήσει από κάποιο γήπεδο με... άδειο το σακούλι των βαθμών. Σ' αυτή τη μικρή λίστα, υπάρχουν δύο ομάδες από την Ελλάδα και γι' αυτό μπορούν να υπερηφανεύονται οι φίλοι τους:

Ο ΠΑΟΚ έχει απολογισμό εννέα νικών και μίας ισοπαλίας και ο Ατρόμητος έχει πανηγυρίσει εφτά τρίποντα και σε τρία ματς έφυγε από το γήπεδο με το βαθμό της ισοπαλίας.

Το απόλυτο στα παιγνίδια τους έχουν δύο ομάδες: Η Παρί Σεν Ζερμέν με 13 νίκες σε ισάριθμες συναντήσεις και η Αϊντχόφεν με 12 στα 12. Όλοι οι άλλοι έχουν απώλειες. Το πρωτάθλημα με τις περισσότερες αήττητες ομάδες είναι η πρέμιερ λιγκ, καθώς οι πρώτες τρεις του βαθμολογικού πίνακα, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι, έχουν μόνο νίκες και ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ, μαζί με τις Γιουβέντους και Ερυθρό Αστέρα είναι οι ομάδες με τις μικρότερες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν, καθώς έχουν μόλις μία ισοπαλία. Στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, μόνο στην Ισπανία δεν υπάρχει αήττητη ομάδα.

Η Ιταλία που έχει αλλάξει, αρνητικές εκπλήξεις Αγγλία και Ισπανία

Είναι οι αγώνες εκείνοι που δεν αφήνουν ευχαριστημένους τους θεατές. Παιγνίδι χωρίς γκολ, δεν το θέλει ούτε ο... χειρότερος εχθρός της στρογγυλής θεάς, αν και η αλήθεια είναι, πως υπάρχουν κάποια 0-0 που έχουν περισσότερες φάσεις και καλύτερο ρυθμό από κάποιο άλλο ματς με γκολ. Όταν περνάει ο χρόνος όμως, αυτό που θυμούνται όλοι είναι το αποτέλεσμα και όχι την εμφάνιση ή τις φάσεις που χάθηκαν. Και σ' αυτόν τον τομέα υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τα πιο σημαντικά προέρχονται από το top 5 των πρωταθλημάτων:

Η διοργάνωση με την πιο... κακή φήμη στο παρελθόν, το πρωτάθλημα που έχει γεννήσει το κατενάτσιο, που πολλοί αγώνες και μάλιστα ντέρμπι έληγαν με λιγοστές φάσεις και ακόμη λιγότερα τέρματα, έχει γυρίσει σελίδα. Το είδαμε και στο μέσο όρο τερμάτων που επιτυγχάνονται, το βλέπουμε και στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η Serie A είναι το πρωτάθλημα με τα λιγότερα "κουλούρια".

Μόλις έξι σε 120 αγώνες, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 5%. Σχετικά υψηλό ποσοστό έχει και η διοργάνωση που μάλλον δεν την περιμέναμε. Η Premier League έχει δέκα ματς που ολοκληρώθηκαν χωρίς γκολ (8.33%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό λευκών ισοπαλιών είναι της Ισπανίας με 10% - 12 ισοπαλίες σε 120 αγώνες. Θυμίζουμε ότι η La Liga έχει το χαμηλότερο μέσο όρο επίτευξης τερμάτων, ανάμεσα στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Γαλλίας).

Αφήνοντας το big 5, και σ' αυτόν τον τομέα, επαληθεύεται πως η Ολλανδία είναι η χαρά του ποδοσφαίρου. Ο μέσος όρος τερμάτων είναι μεγαλύτερος των τριών ανά αγώνα και η Eredivisie είναι το πρωτάθλημα εκείνο που έχει μόλις μία λευκή ισοπαλία. Στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής Αλκμααρ και Φίτεσε δεν... μάτωσαν το πλεκτό. Προφανώς και το ποσοστό των λευκών ισοπαλιών στο σύνολο των 107 αγώνων, είναι μικρότερο του 1%.

Η Ελλάδα έχει εφτά αγώνες χωρίς τέρματα (8.75%), ενώ στα γήπεδα της Κύπρου ως τώρα, τρία ματς έληξαν στο 0-0 (5.759%). Το πρωτάθλημα με τα περισσότερα "Χ", άνευ τερμάτων, είναι εκείνο της Ρωσίας, με 14 αγώνες και ποσοστό 13.46%. Είναι χαρακτητιστικό ότι μόλις την πρώτη αγωνιστική καταγράφηκαν τρεις αγώνες (από τους οκτώ της πρεμιέρας) χωρίς γκολ.

Οι 6... ήδη πρωταθλητές, τα φαβορί και οι μάχες με κομμένη την ανάσα

Έχοντας συμπληρώσει περίπου το 1/3 της σεζόν, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι διοργανώσεις στις οποίες ο πρωταθλητής μόνο με έγκλημα μπορεί να απωλέσει την κορυφή, εκείνες που είναι υπόθεση δύο ομάδων, αλλά και εκείνες στις οποίες το ενδιαφέρον της κορυφής απασχολεί περισσότερα clubs. Στην Ελβετία η Γιουνγ Μπόις έχει τη μεγαλύτερη διαφορά από τη δεύτερη ομάδα, καθώς προηγείται με 14.

Στη Γαλλία, η Παρί έχει αέρα 13 βαθμών, στην Αυστρία η Σάλτσμπουργκ έχει 12, στη Σερβία ο Ερυθρός Αστέρας του Βλάνταν Μιλόγεβιτς συνδυάζει την επιτυχημένη πορεία στο τσάμπιονς λιγκ σε όμιλο "φωτιά" και την αντίστοιχη στο πρωτάθλημα, μια και πρωπορεύεται με 9. Στη Κροατία και στην Ουκρανία, Δυναμό Ζάγκρεμπ και Σαχτάρ Ντόνετσκ αντίστοιχα έχουν "μαξιλαράκι" οκτώ βαθμών.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου τρεις ομάδες βρίσκονται σε απόσταση έξι βαθμών και αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Ρωσία, αν και η Ζενίτ έχει αέρα πέντε βαθμών από τη δεύτερη Κράσνονταρ. "Μάχη" με κομμένη την ανάσα διαδραματίζεται στην Αγγλία, όπου 4 ομάδες έχουν απόσταση 5 βαθμών, στη Γερμανία, όπου 5 ομάδες βρίσκονται σε 7 βαθμούς, στην Ισπανία όπου 6 ομάδες έχουν συλλέξει από 20 ως 24 πόντους. Στην Σκοτία, η παραδοσιακή μάχη Σέλτικ - Ρέιντζερς, φέτος (ακόμα τουλάχιστον) έχει... συγκατοίκους, μια και η πρώτη πεντάδα κινείται σε απόσταση τριών βαθμών. Ντέρμπι τίτλου ακόμα σε Κύπρο, Βέλγιο, Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία.

Στην Ιταλία σχεδόν κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα ηνία για τη Γιουβέντους και η μόνη που την παρακολουθεί από απόσταση 6 βαθμών είναι η Νάπολι. Κούρσα για δύο και στην Ολλανδία, με τις PSV και Άγιαξ, αλλά και στη Δανία με τις ισόβαθμες Μίντιλαντ και Κοπεγχάγη.

Αγωνιστικές με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων

Υπάρχουν δύο πρωταθλήματα από τα είκοσι, στα οποία συμμετέχουν 10 ομάδες (Κροατία, Ελβετία). Ακόμα τέσσερα, στα οποία αγωνίζονται από δώδεκα ομάδες (Σκοτία, Κύπρος, Ουκρανία, Αυστρία). Η Δανία είναι το μοναδικό με 14 ομάδες. Πρωτάθλημα 16 συλλόγων έχουν η Ελλάδα και ακόμα τέσσερις χώρες: Βέλγιο, Ρωσία, Σερβία, Τσεχία. Τέσσερις χώρες έχουν στη κορυφαία κατηγορία τους από 18 ομάδες: Γερμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Τουρκία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ομάδων σε ένα πρωτάθλημα, ανήκει σε εκείνες που θεωρούνται οι πιο προηγμένες, το οποίο σημαίνει ότι η αγορά τους όχι μόνο αντέχει την παρουσία 20 συλλόγων, αλλά και ότι οι ομάδες αυτές είναι ανταγωνιστικές: Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία.

Η Ελλάδα και η Ρωσία κατέχουν ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, καθώς σε κάποια από τις ως τώρα αγωνιστικές, σε πρωτάθλημα 16 ομάδων και πάνω, σημειώθηκε μονοψήφιος αριθμός τερμάτων. Για τη Ρωσία αν κρίνει κανείς από τους οιωνούς της πρώτης αγωνιστικής, σημαίνει ότι δεν υπάρχει και μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια, καθώς στην πρεμιέρα, στους οκτώ αγώνες που πραγματοποιήθηκαν, πανηγυρίστηκαν συνολικά 8 τέρματα.

Σ' αυτή την αγωνιστική καταγράφηκαν τρεις λευκές ισοπαλίες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα η πιο φτωχή συγκομοιδή σημειώθηκε την 9η αγωνιστική, με 9 γκολ στα 8 παιγνίδια. Το ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, και οι αγώνες ΟΦΗ - Απόλλων και ΠΑΣ Γιάννινα - Λαμία ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα.

Μονοψήφιος αριθμός τερμάτων σε μία αγωνιστική υπήρξε σε δύο ακόμα περιπτώσεις. Στη Κροατία των 10 ομάδων, όταν στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, επιτεύχθηκαν 9 γκολ. Είναι η αγωνιστική που είχε τις δύο λευκές ισοπαλίες, από τις συνολικά τρεις της ως τώρα διαδρομής του πρωταθλήματος. Και στη Σκοτία των 6 αγώνων κάθε αγωνιστικής, όταν για τη 2η, σημειώθηκαν 7 γκολ, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και η 10η, στην οποία έχουν ως τώρα σημειωθεί επίσης 7 τέρματα, αλλά απομένουν ακόμα τρεις αγωνιστικές.

Όταν τα δίχτυα πήραν... φωτιά

Ποιο πρωτάθλημα πιστεύετε ότι έχει τα περισσότερα γκολ ανά αγώνα, στο πλαίσιο μίας αγωνιστικής; Το... ψάξιμο στα 20 κορυφαία της Ευρώπης, δείχνει κάτι μάλλον λίγο περίεργο:

Ενώ στον μέσο όρο τερμάτων συνολικά ως τώρα στη σύγκριση των πρωταθλημάτων, ηγούνται λίγκες που έχουν από 18 ομάδες και πάνω, στο πλαίσιο μίας αγωνιστικής επικεφαλείς έχουν τεθεί χώρες, που φιλοξενούν στη διοργάνωσή τους 10 ή 12 ομάδες. Πάνω από 4 γκολ ανά αγώνα, στο πλαίσιο μίας αγωνιστικής έχουν καταγραφεί σε 5 πρωταθλήματα.

Κατά σειρά είναι της Ελβετίας (10 ομάδες), της Αυστρίας (12 ομάδες), της Σκοτίας (12 ομάδες), της χαράς του παιγνιδιού που λέγεται Ολλανδία (18 ομάδες) και της Κροατίας (10 ομάδες). Στο πυθμένα, με μέσο όρο μικρότερο των τριών γκολ βρίσκονται οι... συνήθεις ύποπτοι: Ελλάδα και Ρωσία, όπου στην πιο πλούσια αγωνιστική έχουν πανηγυριστεί 2.875 γκολ ανά αγώνα, με τους Ρώσους να έχουν καταγράψει τον απολογισμό των 23 γκολ σε μία αγωνιστική δύο φορές, έναντι μίας της Ελλάδας.

Η Κύπρος είναι πιο πάνω από τα 5 δυνατά πρωταθλήματα της Ευρώπης!

Ίδιο επίπεδο Superleague και Premier League

Αναζητώντας πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αυτό δηλαδή που δεν υπάρχουν ομάδες να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, έχουμε διάφορα κριτήρια. Βασικότερο όλων είναι οι βαθμοί, αλλά πολλές φορές δεν αποκαλύπτουν την αλήθεια. Υπάρχουν μόλις δύο πρωταθλήματα από τα 20 που εξετάζουμε στην Ευρώπη, στα οποία οι ισοπαλίες, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, εμφανίζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σ' αυτές τις δύο λίγκες, ένας αγώνας στους τρεις ολοκληρώνεται χωρίς νικητή. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κριτήριο "ισοδυναμίας", αν και για να είχαμε ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα θα έπρεπε να δούμε και τις περιπτώσεις που κάποιος αγώνας κερδίζεται από κάποια ομάδα, πόσο δύσκολα έγινε αυτό. Να μετρήσουμε δηλαδή το ποσοστό των αγώνων που έχουν κριθεί στο ένα γκολ διαφοράς (θα το δούμε αμέσως μετά).

Η Ισπανία βρίσκεται στη κορυφή της Ευρώπης για τους αγώνες που ολοκληρώνονται στο "Χ". Συνολικά 40 ματς, σε 120 σύνολο (33.333%), δεν ανέδειξαν νικητή και απ' αυτά, τα 12 δεν είχαν ούτε τέρματα. Ακολουθεί σχεδόν στα ίδια ποσοστά η Δανία. Σε αντιδιαστολή με αυτά τα δύο πρωταθλήματα, υπάρχουν τέσσερα, στα οποία οι ισοπαλίες περιορίζονται σε ποσοστό κάτω του 20%/.

Αυτό σημαίνει ότι τέσσερις στους πέντε αγώνες (και κάτι ακόμα) ολοκληρώνονται με μία ομάδα να πανηγυρίζει και την άλλη να περιορίζεται στην προσπάθειά της. Το μεγαλύτερο ποσοστό νικών καταγράφεται στην Κύπρο, όπου οι 45 από τους 52 αγώνες (86.5%) τελείωσαν στον... άσσο ή στο διπλό. Ακολουθούν Τσεχία, Σκοτία και Ουκρανία. Στα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα ποσοστών σε νίκες και ισοπαλίες. Στο ίδιο ακριβώς ποσοστό με την premier league, βρίσκεται και η ελληνική λίγκα.

Έδρα καμίνι ή... παγόβουνο;

Σκοπός είναι να διαπιστώσουμε γενικότερα τη δύναμη της έδρας, ανεξαρτήτως ομάδας. Φυσιολογικό είναι οι κορυφαίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα, να μην έχουν απωλειες εντός έδρας ή να έχουν τις λιγότερες δυνατές, αλλά σ' αυτό το σημείο εξετάζουμε, τη συνολική τάση που υπάρχει σε ένα πρωτάθλημα. Υπάρχουν πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπου οι γηπεδούχοι δεν έχουν προβάδισμα. Στην Ουκρανία οι φιλοξενούμενοι έχουν σημειώσει μία νίκη παραπάνω από τους γηπεδούχους (36-37) και στην Κροατία δύο (35-37). Ισορροπημένη είναι η κατάσταση ακόμα στην Κύπρο, στην Ελβετία και στην Αυστρία.

Τα πρωταθλήματα με τις πιο ισχυρές έδρες (καταγράφουν νίκες λίγο πάνω από το 48% επί του συνόλου των αγώνων) είναι κατά σειρά της Σερβίας, της Τσεχίας, της Τουρκίας και της Σκοτίας.

Αναφορικά στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, όπως και στη συνολικότερη παρουσία νικών - ισοπαλιών, έτσι και εδώ με την έδρα, παρουσίαζονται αντίστοιχα αποτελέσματα. Πιο δύσκολο πρωτάθλημα αυτό της Ισπανίας όπου οι γηπεδούχοι επικρατούν σε ποσοστό 36.6%, οι φιλοξενούμενοι 30% και οι ισοπαλίες ανέρχονται σε 33.3%. Απόλυτα ισορροπημένη κατάσταση δηλαδή. Ανάμεσα στο 42 και 44% κυμαίνονται τα υπόλοιπα τέσσερα πρωταθλήματα. Η Ελλάδα πλησιάζει στις λίγκες με τις πιο ισχυρές έδρες, καθώς το ποσοστό νικών για τις ομάδες που αγωνίζονται στο σπίτι τους είναι 47.5%.

Τα πρωταθλήματα όπου οι φιλοξενούμενοι φτάνουν πιο δύσκολα σε νίκες, σε ποσοστό κάτω του 30% επί του συνόλου των αγώνων είναι πέντε: Τουρκία, Δανία, Βέλγιο, Ρωσία, Σερβία.

Ισπανία το πιο δύσκολο πρωτάθλημα της Ευρώπης

Είδαμε στην προηγούμενη ενότητα ότι στο ισπανικό πρωτάθλημα 1 αγώνας στους 3 ολοκληρώνεται ισόπαλος. Και απ’ αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που είναι περίπου ισοδύναμες. Οι Ισπανοί έχουν τη μικρότερη διαφορά βαθμών ανάμεσα στην πρώτη και στην τελευταία ομάδα του πίνακα, καθώς η πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα προηγείται κατά 18 βαθμών της τελευταίας Ουέσκα. Στη La Liga δύσκολα θα παρακολουθήσει κανείς αγώνες που να μην έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Συναντήσεις που μέχρι το σφύριγμα του διαιτητή μπορούν να γείρουν από τη μία ή από την άλλη πλευρά. Συνολικά το 75% των αγώνων της ολοκληρώνονται είτε με ισοπαλία είτε με νίκη κάποιας ομάδας με ένα γκολ διαφορά! Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που αναδεικνύει το μέγεθος της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα. Μόνο η λίγκα της Ρωσίας έχει μεγαλύτερο ποσοστό «Χ» ή νίκης στο γκολ, με 76.78%.

Στην ελληνική super league 54 αγώνες από τους 80 που έχουν διεξαχθεί ολοκληρώθηκαν στην ισοπαλία (18) ή στη νίκη με ένα γκολ διαφοράς (36). Δύο χώρες που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες ως προς την επίτευξη τερμάτων, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι εκείνες που έχουν το μικρότερο ποσοστό αγώνων που αναδεικνύονται ισόπαλοι ή που κρίνονται στο γκολ: Οι Γερμανοί βρίσκονται στο 49.49% και οι Ολλανδοί στο 52.336%.

Τα κορυφαία… πιστόλια της Ευρώπης

Κουλούρης πιο ψηλά από Σουάρες, Κριστιάνο, Κέιν!

Ίσως να έχει παίξει ρόλο το μουντιάλ και η κούραση των ποδοσφαιριστών, ίσως το ότι μπήκαν αργά στην προετοιμασία και θέλουν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στο ανώτατο σημείο κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα μεγάλα... πιστόλια δεν έχουν πάρει ακόμα φωτιά. Ο Κριστιάνο στη νέα του ομάδα έχει 8 γκολ σε 12 συμμετοχές, ο Νεϊμάρ έχει 10 σε 11 αγώνες, ο Καβάνι 8 τέρματα, σε ισάριθμα ματς.

Ο Κέιν βρίσκεται στα έξι. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι το παιδί θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, συνεχίζει ακάθεκτος μετά από τα γήπεδα της Ρωσίας και έχει πετύχει 11 γκολ στο «σαμπιονά» και μάλιστα σε 9 συμμετοχές. Και βέβαια, σταθερή αξία είναι ο Μέσι, ο οποίος όχι μόνο είναι ο πρώτος σκόρερ στη La Liga, μαζί με τον συμπαίκτη του Σοάρες, αλλά σκοράρει σχεδόν 1 γκολ ανά αγώνα.

Ο Ευθύμης Κουλούρης έχει κάνει εξαιρετικό ξεκίνημα, είναι πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με 8 γκολ, σκοράρει 0.88 γκολ/ανά αγώνα, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από παγκόσμιους αστέρες όπως είναι ο Κριστιάνο, ο Αγκουέρο, ο Κέιν.

Αναφορικά στον σκόρερ με το μεγαλύτερο μέσο όρο τερμάτων ανά αγώνα, είναι ο Σάντικ της Δόξας Κατωκοπιάς, που σε έξι συμμετοχές έχει παραβιάσει τα αντίπαλα καρέ 8 φορές. Σε απόλυτο αριθμό πρώτος σκόρερ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ο Κομλιτσένκο της Μλάντα Μπόλεσλαβ και ο Ντιανέ της Κασίμπασα με 12 γκολ
Keywords
novasports, novasports, novasports.gr, ερευνα, serie a, premier league, super league, μλάντα μπόλεσλαβ, liga, συγκεκριμένο, ελλαδα, uefa, γκολ, κυπρος, top, γαλλια, psv, ΠΑΟΚ, σεν, club, superleague, ΑΕΚ, ρωσία, εμφάνιση, league, big, eredivisie, ηνία, σημαίνει, παναθηναικος, οφη, λαμια, εκκρεμότητα, super, νέα, κουλουρης, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, μουντιαλ 2014, αποτελεσματα, δυνατα, super league, νικητη, μλάντα μπόλεσλαβ, ηνία, χωρες, ρωσία, βελγιο, γερμανια, γηπεδα, δανια, εδρα, θεμα, ισπανια, ιταλια, κυπρου, μπαρτσελονα, ολλανδια, ουκρανια, οφη, πλαισιο, ρεαλ, ωρα, superleague, uefa, αγορα, αγωνες, αυξηση, αυστρια, αισιοδοξια, απολλων, ατρομητος, αφορμη, βρειτε, βρισκεται, γκολ, γευση, γηπεδο, δυναμη, δυναμο, δικη, δειχνει, διχτυα, δωδεκα, δωσει, διπλο, εγινε, υπαρχει, εκβαση, εκκρεμότητα, ελβετια, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, εξι, επρεπε, εστια, ευρωπη, εφυγε, εχθρος, ζενιτ, ιδια, ιδιο, εικοσι, υποθεση, θαυμα, λιβερπουλ, ισπανικο, ισπανικο πρωταθλημα, κοπεγχαγη, κροατια, λευκη, μαντατα, μεσι, νικη, ξεκινημα, ομαδα, οκτω, ορος, παιδι, ποδοσφαιρο, πεμπτουσια, πεμπτη, πιστολια, ποιοτητα, πορτογαλια, ρεκορ, βαρομετρο, ρολο, σερβια, σεζον, σεν, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σοαρες, σπιτι, ταση, τουρκια, τρενο, τρια, τριτη, τσεχια, τσελσι, φημη, χρονος, χαρα, καμπιονατο, αγωνας, ανηκει, super, big, club, εννεα, eredivisie, ερυθρος αστερας, φιλοι, ηπειρο, ιδιαιτερα, κλειστο, league, liga, μουντιαλ, ομαδες, premier league, psv, σαχταρ, serie a, σημαίνει, top, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα