Η Τουρκία ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση

Η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται πλέον η προσφυγή στο ΔΝΤ και η εφαρμογή capital controls. Η ελεύθερη πτώση της λίρας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός πλήττουν τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και έχουν οδηγήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αδιέξοδο. Το βαρύ οικονομικό κλίμα ενισχύεται και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ,

ενώ οι σπασμωδικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου όχι μόνο δεν ανέστρεψαν το κλίμα, αλλά αντίθετα έχουν πλήξει σημαντικά την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση αδυνατούν να σταματήσουν την κατάρρευση της λίρας που υποχωρεί εδώ και μήνες, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 15%. Επιπλέον η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και η σημαντική αύξηση του εξωτερικού χρέους, που είχε καταγραφεί πολύ πριν τις εκλογές, είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές, που εγκαταλείπουν σταδιακά την τουρκική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως η οικονομική κρίση αποτέλεσε και το σημαντικότερο λόγο της επίσπευσης των εκλογών, ενώ η σημαντική εξάρτηση της χώρας από τις επενδυτικές ροές καθιστά δύσκολη την εξεύρεση μιας ασφαλής διεξόδου.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως η ηγεσία της Τουρκίας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ο Eρντογάν είναι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της αύξησης των επιτοκίων. Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση του νομίσματος επιδεινώθηκε από την αυξανόμενη τάση του Τούρκου Προέδρου να παρεμβαίνει στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής, αντιτιθέμενος στη χρήση υψηλότερων επιτοκίων για να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας. Ο Ερντογάν επιθυμεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού, δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια, ώστε να τροφοδοτήσει την πιστωτική και οικονομική επέκταση, παρόλο που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 15%.

Οι φόβοι για κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας ενισχύθηκαν από την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις ως αντίποινα στη συνεχιζόμενη κράτηση του αμερικανού Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Η ενδεχόμενη κατάργηση της αδασμολόγητης πρόσβασης στη μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές θα αποτελέσει ένα καθοριστικό χτύπημα τόσο για την τουρκική λίρα, όσο και για την οικονομία εν γένει, καθώς θα στερήσει μια σημαντική πηγή εισροής ξένου χρήματος.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση εισόδου σε δύο Τούρκους υπουργούς στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί για την απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ των Κούρδων ανταρτών και συμμετοχή στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα έχει κατηγορήσει ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα