Η επικίνδυνη πολιτική του Τραμπ στο Ιράν

Όταν τον Μάιο του 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, – την οποία συνυπέγραψαν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία – συνοδεύοντας την κίνησή του και με την έναρξη επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη, πολλοί «πάγωσαν» αλλά ελάχιστοι αιφνιδιάστηκαν.

Διότι ο Τραμπ είχε πολλάκις εκφράσει την ενόχλησή του για τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μια συμφωνία που ο ίδιος αποκαλούσε «ελαττωματική» και «μεγάλη ντροπή». Απλά υπήρχε η ελπίδα ότι «μπλόφαρε» και ότι θα ήταν αδύνατον να ρισκάρει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση των ήδη ταραγμένων διεθνών ισορροπιών.

‘Εκαναν λάθος.

Ομόφωνα οι υπόλοιποι εταίροι της συμφωνίας ανακοίνωσαν ότι παραμένουν σε αυτήν και καταδίκασαν την απόφαση της Ουάσιγκτον. Η απομόνωση των ΗΠΑ ήταν πλέον πλήρης, με μόνο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Β. Νετανιάχου, να δηλώνει «ενθουσιασμένος».

Για να γίνουν, όμως, τα πράγματα ακόμη χειρότερα, τον περασμένο Νοέμβριο ο Τραμπ προχώρησε σε δεύτερο κύμα κυρώσεων, το οποίο στοχεύει στην «καρδιά» της οικονομίας του Ιράν: Τις εξαγωγές πετρελαίου. Από την απαγόρευση αγοράς ιρανικού πετρελαίου εξαίρεσε την Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Η διεθνής κατακραυγή δεν πέρασε τους τοίχους του Λευκού Οίκου. Αντίθετα, ο Τραμπ λες και έκανε ό,τι μπορούσε για να εξοργίζει παραδοσιακούς συμμάχους και εχθρούς των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, με την φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, να έχει σοκάρει τον πλανήτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ένα μήνα μετά έπλεκε το εγκώμιο στο Ριάντ... για την μείωση των τιμών του πετρελαίου.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα