Η απαγορευμένη ιστορία της αριστεροχειρίας

Από το 1992 η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων με πρωτοβουλίας της Λέσχης Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας. Χρόνο με τον χρόνο η ημέρα αυτή απέκτησε παγκόσμια διάσταση, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση των αριστερόχειρων για τις προκλήσεις, αλλά και διακρίσεις, που αντιμετωπίζουν, ζώντας σ' ένα κόσμο δεξιόχειρων.

Που οφείλεται η αριστεροχειρία;

Υπάρχουν δύο βασικές αιτίες για να γεννηθεί κάποιος με αριστεροχειρία. Η μια αιτία, η μικρότερη, είναι παθολογική και οφείλεται στον τραυματισμό του αριστερού ημισφαιρίου κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτός ο τραυματισμός δημιουργεί συχνά στα παιδιά και προβλήματα δυσλεξίας ή υπερκινητικότητας. Η άλλη, και η πιο σημαντική, αιτία είναι γενετική. Αν και οι δύο γονείς είναι δεξιόχειρες τότε τα παιδιά τους έχουν 9% πιθανότητες να γεννηθούν αριστερόχειρα. Αν και οι δυο γονείς είναι αριστερόχειρες οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα αριστερόχειρο παιδί ανεβαίνει στο 26%, ενώ ένα παιδί που θα γεννηθεί από έναν δεξιόχειρα κι έναν αριστερόχειρα γονέα έχει 19% πιθανότητες να βγει αριστερόχειρο. Ο Δρ McManus, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρεί πως υπάρχει ένα γονίδιο, που ευθύνεται για τη χρήση του δεξιού χεριού κι ένα ακόμη γονίδιο που, αν κληρονομηθεί, έχει 50% πιθανότητες να προκαλέσει αριστεροχειρία.

Σήμερα υπάρχουν και πιο εξεζητημένες θεωρίες για τη δημιουργία αριστεροχειρίας. Σύμφωνα με μια από αυτές η αριστεροχειρία οφείλεται στους υπερήχους. Σουηδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εξετάσεις με υπέρηχο μπορούν να αναστατώσουν την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου στα αγέννητα μωρά, προκαλώντας αριστεροχειρία. Η ιατρική ομάδα της Helle Kieler από τη Στοκχόλμη μελέτησε 7.000 παιδιά (γεννημένα από το 1973 ως το 1978), που είχαν δεχθεί υπερηχογράφημα, και 170.000 παιδιά που δεν δέχθηκαν. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως το 32%, απ’ όσους δέχθηκαν ως έμβρυα υπερηχογράφημα, έγιναν αριστερόχειρες. Μια άλλη θεωρία εξηγεί την αύξηση της αριστεροχειρίας στην όλο και μεγαλύτερη ηλικία που οι σημερινές γυναίκες γεννάνε παιδιά. Έχει υπολογιστεί πως οι γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αριστερόχειρα παιδιά. Έτσι, καθώς οι γυναίκες γεννάνε πλέον σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες, οι αριστερόχειρες στον κόσμο αναμένεται να αυξηθούν  στα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, μια νέα έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αποκάλυψε, έπειτα από εξέταση 12.000 γυναικών που γεννήθηκαν από το 1932 μέχρι το 1941, ότι οι αριστερόχειρες γυναίκες είναι διπλά εκτεθειμένες στον καρκίνο του μαστού πριν την εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις δεξιόχειρες. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι περισσότερες ορμόνες κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελούσαν παράγοντα για την χρήση του αριστερού χεριού. Μια ανάλογη έρευνα υποστηρίζει πως ο μέσος όρος ζωής των αριστερόχειρων είναι κατά μερικούς μήνες μικρότερος απ’ αυτόν των δεξιόχειρων.
Σύμφωνα με κάποιους, πιο ακριβείς, υπολογισμούς οι αριστερόχειρες αποτελούν σήμερα το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «μειονότητα» του πλανήτη! Μια «μειονότητα» που συνεχίζει όμως να καταπιέζεται.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα