Γκατούζο: "Πιο έμπειρος ο Ολυμπιακός από τη Μίλαν"

Το εγκώμιο του Ολυμπιακού έπλεξε ο Τζενάρο Γκατούζο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παραμονές του αγώνα της Μίλαν με τους “ερυθρόλευκους” για τη δεύτερη αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ιταλός τεχνικός αναφέρθηκε στα 18 πρωταθλήματα που έχουν οι Πειραιώτες τα τελευταία 20 χρόνια, τους χαρακτήρισε πιο έμπειρους από τη τους “ροσονέρι” και τόνισε πως δεν παίζουν αμυντικά.

Φυσικά ερωτήθηκε και για τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ωστόσο πέταξε την μπάλα στην...
εξέδρα στέλνοντας μόνο τις ευχές του στον Σουηδό επιθετικό.

Οι δηλώσεις του Γκατούζο στη συνέντευξη Τύπου

Πόσο βοηθούν οι αγώνες της Ευρώπης για την ψυχολογία της ομάδας:
Είναι διαφορετικά παιχνίδια από το πρωτάθλημα και έχουν διαφορετικές ταχύτητες. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο. Είναι εξαιρετική ομάδα, με παίκτες που έχουν μεγάλη εμπειρία. Τα τελευταία 20 χρόνια παίζει συνεχώς στην Ευρώπη, έχει πολλές παρουσίες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι πιο έμπειρη ομάδα από τη Μίλαν τα τελευταία χρόνια και δεν είναι τυχαίο που έχει κερδίσει τα 18 από τα 20 τελευταία πρωταθλήματα.

Πως αισθάνεται μετά και τη νίκη επί της Σασουόλο:
Τελευταία ακούω τη φράση “γύρισμα σελίδας”. Εμείς δεν πρέπει να μείνουμε εκεί, αλλά πρέπει να δώσουμε συνέχεια. Είχαμε παιχνίδια με ισοπαλίες που παίζαμε καλά. Πρέπει να διαβάσουμε το παιχνίδι των άλλων, πρέπει να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας και να κερδίσουν παιχνίδια σε έδρες που δεν αισθανόμαστε άνετα, με ομάδες που έχουν διαφορετικό στυλ από το δικό εμάς.

Αν είναι ικανοποιημένος από τη νίκη επί της Σασουόλο και αν του αρέσει να παίζει η ομάδα του απέναντι σε ομάδες με πιο επιθετικό στιλ:
Οταν παίζουμε στα 40-50 μέτρα, περισσότερο στα 40 μέτρα, οι παίκτες κουράζονται λιγότερο. Είναι πιο δύσκολο όταν παίζεις στα 80 μέτρα και τρέχεις συνεχώς.
Στα πρώτα λεπτά, υποφέραμε από τη Σασουόλο, είναι μία ομάδα που είχε κοντά τις γραμμές της και δεν μπορούσαμε να περάσουμε τους αντιπάλους μας. Στη συνέχεια καταφέραμε να βγει η ποιότητα της ομάδας και να τους παίξουμε στα 40 μέτρα, στο δικό τους γήπεδο δηλαδή. Οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να το καταφέρνουμε ως ομάδα και όχι ατομικά οι παίκτες.

Πολλές εφημερίδες γράφουν για τον Ιμπραϊμοβιτς και την επιστροφή του στην ομάδα:
Σήμερα γίνεται 37 χρονών, του στέλνω τις ευχές μου, αλλά εγώ εδώ μιλάω μόνο για τους παίκτες μου. Αυτές τις ερωτήσεις να τις κάνετε στους διοικούντες. Εγώ είμαι εδώ για να μιλήσω για τους παίκτες μου. Στέλνω τις ευχές μου στον Ζλάταν, ο οποίος σήμερα γίνεται 37 και συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και να πετυχαίνει γκολ.

Αν θα κάνει αλλαγές όπως έκανε στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων:
Θα αλλάξουμε κάτι. Εκτός έναν, οι υπόλοιποι παίκτες είναι διαθέσιμοι. Κάτι θα αλλάξουμε.

Πέρσι η Μίλαν είχε πάρει περισσότερα αποτελέσματα παίζοντας αμυντικά, θύμιζε το στιλ περισσότερο αυτό του Σιμεόνε και φέτος θυμίζει περισσότερο αυτό του Γκουαρδιόλα:
Και στα δύο μπορούμε να έχουμε την μπάλα και να παίζουμε επιθετικά. Οταν χάνουμε την μπάλα πρέπει να αμυνόμαστε και όταν την έχουμε να μπορούμε να βγάζουμε επιθέσεις. Μπορούμε και με τα δύο στιλ. Φέτος τα προβλήματα τα είχαμε στην άμυνα. Και τα δύο στιλ ταιριάζουν στη Μίλαν και μου αρέσει να τα παίζουμε.

Αν πιστεύει πως η Μίλαν μπορεί να φτάσει μέχρι τον τελικό του Γιουρόπα και να το κατακτήσει:
Ο στόχος μας τώρα είναι να περάσουμε στον επόμενο γύρο και στη συνέχεια είναι να είμαστε φρέσκοι και να έχουμε ψυχολογία. Οταν ήμασταν στα αποδυτήρια εκείνα τα χρόνια που κερδίζαμε, ποτέ δεν λέγαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε. Είμασταν καλή ομάδα, δυνατή, αλλά ποτέ δεν λέγαμε ότι θα το κερδίσου. Για να κερδίσεις τη διοργάνωση πρέπει να περάσεις στην επόμενη φάση και εξαρτάται με ποιον θα παίξεις στα νοκ άουτ. Στόχος μας είναι τώρα να περάσουμε στον επόμενο γύρο τον Φεβρουάριο.

Αν είναι σημαντικό να μην δέχεται γκολ η ομάδα του:
Στα πρώτα λεπτά με τη Σασουόλο δεχθήκαμε πίεση, κάναμε λάθη, αλλά είναι λίγες οι ομάδες που μπορούν να περάσουν τα δύο σέντερ μπακ μας. Η Σασουόλο είναι από τις λίγες που μπορούν να το πετύχουν. Είχαμε διάθεση να μην δεχθούμε γκολ, να παίξουμε αμυντικά και είναι σημαντικό να βελτιωθούμε σε αυτό τον τομέα και όχι να φτιάχνουμε μόνο παιχνίδι.

Για τον Τσαλχάνογλου:
Δεν πρέπει να παίξει σε κατάθλιψη ο Τσαλχάνογλου, πρέπει να βελτιωθεί στις μεταβιβάσεις του. Αυτό λέω πάντα στους παίκτες μου, ότι δεν πρέπει να χαλάνε την ψυχολογία τους. Λάθη γίνονται στο ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να χάνει το χρόνο του με αυτά, πρέπει να είναι ήρεμος, τον εμπιστευόμαστε και πρέπει να συνεχίζει να κάνει ότι μπορεί να κάνει. Το ματς με τη Ρόμα ήταν πριν ένα μήνα και είχε πραγματοποιήσει καλή εμφάνιση, δεν πέρασε αρκετός χρόνος από τότε. Τακτικά ήταν πολύ καλός στο τελευταίο παιχνίδι. Ομαδικά ήταν καλός, όχι όμως ατομικά.

Για το πρωτάθλημα και την πορεία της Μίλαν.
Βλέπω πως υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες. Η Ιντερ παίζει καλό ποδόσφαιρο, η Φιορεντίνα καθολικό, η Γιουβέντους είναι Γιουβέντους. Και οι άλλες ομάδες είναι καλές. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια και να μαζέψουμε όσους περισσότερους βαθμούς. Πρέπει να βελτιώσουμε τα λάθη μας και να τελειώνουμε τα παιχνίδια όταν μας δίνεται η ευκαιρία.

Αν συμφωνεί με τον Μαρτίνς που είχε χαρακτηρίσει τον όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ:
Συμφωνώ με τον Μαρτίνς. Και η Μπέτις παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και ο ο Ολυμπιακός έχει την ψυχολογία νικητή, δεν είναι τυχαίο τα 18 πρωταθλήματα που κατέκτησε τα τελευταία 20 χρόνια. Και η Μπέτις και ο Ολυμπιακός θέλουν να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Συμφωνώ πως δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί μόλις 5 γκολ σε 11 ματς, παίζει καλά αμυντικά.
Διαφωνώ μαζί σας ότι ο Ολυμπιακός παίζει αμυντικά. Ο Ολυμπιακός παίζει 4-2-3-1 και πολλές φορές αν παγώσεις την οθόνη βλέπεις ότι παίζει 4-2-4. Διαφωνώ μαζί σου είναι καλή ομάδα επιθετικά. Ο Μαρτίνς είναι Πορτογάλος και του αρέσει να παίζει καλό ποδόσφαιρο και επιθετικά. Η ομάδα άλλαξε αρκετά από πέρσι. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να δέσει και φαίνεται αυτό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αύριο.

Μετά την εμφάνιση του Καστιγιέχο αν σκέφτεται να κάνει κάποιες αλλαγές επιθετικά;
Με γκαντεμιάζεις; Θες να χτυπήσεις κανένας; Υπάρχουν πολλοί παίκτες. Αν παίζουμε με έναν επιθετικό μπορεί να έπαιζε ο Κουτρόνε ή Ιγκουαιν. Ο Καστιγιέχο είναι σημαντικός παίκτης για εμάς, τρέχει για τους συμπαίκτες του, έχει ενθουσιασμό και ποιότητα. Πολλές φορές αν θες να παίξεις με δύο επιθετικούς μπορεί να αγωνιστεί, έχει ποιότητα

Αν έχει καταλάβει γιατί η Μίλαν δέχεται γκολ συνέχεια στο δεύτερο ημίχρονο:
Δεν το ξέρω. Το γκολ της Σασουόλο ήταν και λίγο τυχερό. Βέβαια θα μπορούσαμε να είχαμε δεχθεί γκολ και στο πρώτο. Στο δεύτερο ημίχρονο πρέπει να πιέζει περισσότερο το κέντρο μας, δεν είναι μόνο η άμυνα, αλλά και το κέντρο να πιέζει. Εύχομαι να δέχομαι ένα γκολ, αλλά να πετυχαίνουμε τέσσερα, όπως με τη Σασουόλο. Ολα τα γκολ που δεχθήκαμε είναι και λίγο τυχερά. Πρέπει να βελτιωθούμε και σε αυτό. Πολλές φορές η άμυνα έχει πιαστεί απροετοίμαστη.

Αν ο Ιγκουαϊν παίξει την Κυριακή ή ακόμα και αύριο. Επίσης, αν η ομάδα παίζει καλύτερα χωρίς τον Αργεντινό:
Είναι ένα παιδί εξαιρετικό, στα αποδυτήρια είναι θαυμάσιος και οι συμπαίκτες του τον αγαπάνε. Καλύτερα να τον έχεις στους σημαντικούς αγώνες. Η ομάδα έχει μία συγκεκριμένη ταυτότητα και πρέπει να βελτιωθούμε για να τον αξιοποιήσουμε καλύτερα. Πρέπει να καταλάβουμε πότε κόβει, πότε πηγαίνει στο πρώτο δοκάρι και εκεί να κάνουμε τα λιγότερα λάθη. Μετέχει στην προπόνηση κανονικά, αλλά έχω ακόμα κάποιες αμφιβολίες. Θα δούμε. Μπορεί να παίξει ακόμα και αύριο.

Αν ο Ζαπάτα μπορεί να παίξει 90 λεπτά:
Λογικά 90 λεπτά δεν μπορεί να τα έχει, αλά πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία. Μπορεί να ξεκινήσει αύριο. Είναι παίκτης που μας βοηθάει και στα αποδυτήρια. Ο Ζαπάτα αν είναι συγκεντρωμένος έχει τα πάντα στο παιχνίδι του, ταχύτητα, δύναμη, τεχνική. Είναι σημαντικό να μπορεί να γυρίσει και να μας βοηθήσει.

Πότε μπορεί να παίξει ο Κόντι
Ο γιατρός έδωσε το ΟΚ να προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα. Είναι πρώτες ημέρες που γυμνάζεται μαζί μας και κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις και συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορώ να του ζητήσω να παίξει. Είμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με πέρσι, έχει περισσότερες δυνάμεις στα πόδια του. Πρέπει να τελειώσει την αποθεραπεία του και σιγά σιγά θα μπει κανονικά. Ελπίζουμε σε 3-4 βδομάδες να μπορεί να παίξει.

Αν μπορεί να πει για την κατάσταση του Κουτρόνε:
Σήμερα θα δω και θα αξιολογήσω. Ο Πάτρικ αυτές τις εβδομάδες αποτελεί παράδειγμα. Είναι παίκτής που δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα και συνέχισε. Είναι θετικό για την ομάδα, αλλά δεν είναι 100% έτοιμος. Αν τον ρωτήσετε θα πει πως είναι μια χαρά, αλλά δεν είναι. Τη Δευτέρα η υπόλοιπη ομάδα είχε ρεπό, αλλά αυτός ήταν εδώ και δοκίμαζε τον αστράγαλο του. Εκανε ασκήσει και σουτ. Δεν έχω σπουδάσει ιατρική και το χειρότερο είναι να πιστεύεις αυτά που λέει ο παίκτης. Πολλές φορές έλεγα στον Λίπι ότι είμαι καλά, αλλά δεν ήμουν, ήθελα να παίξω. Ο ποδοσφαιριστής είναι και ψεύτης σε αυτά τα πράγματα. Αν κάνεις το λάθος και του δώσεις την ευκαιρία, μπορεί να τον χάσεις για κάποιους μήνες. Δεν έχω σπουδάσει ιατρική, μου χτυπάνε την πόρτα οι παίκτες και μου λένε πως είναι καλά, χωρίς να είναι γιατί διψάνε να παίξουν, αλλά πρέπει να τους εξηγείς την κατάσταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα