Γενέθλια μέρα του Ηρακλή... 110 χρόνων

Ετος ίδρυσης, 1908. Πριν από 110 χρόνια. Ο Ηρακλής γιορτάζει τα γενέθλιά του, στις 29 Νοεμβρίου και μετράει τη μεγάλη του πορεία στον χρόνο. Και μπορεί το 1908 να είναι -επισήμως- το έτος ίδρυσης αλλά ο χρόνος γυρίζει ακόμη πιο πίσω, στο τέλος του 19ου αιώνα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι προϋπήρχε ο -γεμάτος Ηρακλή- Ομιλος
Φιλομούσων. Ο Ηρακλής ιδρύθηκε στην υποδουλωμένη Θεσσαλονίκη και συνέδεσε την πορεία του και με τους -τότε- εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες αλλά και με τους μετέπειτα. Ο Γεώργιος Ιβάνωφ (φωτό), κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή έδρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως σαμποτέρ κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Και στην Κύπρο όπου πολέμησε και "έπεσε" ο Γεώργιος Κατσάνης (παρακάτω φωτό), οι δύο (από τους) ήρωες-αθλητές εις μνήμη -και τιμή- των οποίων δόθηκαν τα ονόματα στο "Ιβανώφειο" και στο "Κατσάνειο".

Σύλλογος που έβγαλε ήρωες, σύλλογος που ανέδειξε Ολυμπιονίκες όπως η Τασούλα Κελεσίδου και η Βούλα Πατουλίδου.
Στην Αποθήκη "Γ" στο Λιμάνι (από όπου και η παρακάτω φωτογραφία εισόδου) λειτουργεί επετειακή έκθεση για το μεγάλο γεγονός των γενεθλίων.

Υπάρχουν φωτογραφίες, εκθέματα, υπάρχουν κύπελλα μεγάλης αξίας, αθλητικής και ιστορικής, όπως το παρακάτω Κύπελλο που κατέκτησε ο Γ.Σ. Ηρακλής το 1923. Και ίσως να είναι και η βαθιά συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας που έκανε τους φίλους του Συλλόγου να βγάλουν το περίφημο, “Χίλια Χρόνια Ηρακλής”.

Ο Ηρακλής γιορτάζει τα 110 χρόνια του και μαζί μια ιστορία τεράστια που ταξιδεύει στον χρόνο τον παρατηρητή και τον επισκέπτη της έκθεσης στον χώρο του Λιμανιού.
Keywords
Τυχαία Θέματα