Έκρηξη στον Nord Stream: Δημοσίευμα φωτιά “δείχνει” σαμποτάζ των ΗΠΑ – Έρευνα ζητούν οι Ρώσοι

Οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 τον Σεπτέμβριο του 2022 ενορχηστρώθηκαν από τις ΗΠΑ, όπως ισχυρίζεται ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh, ο οποίος διεξήγαγε τη δική του έρευνα για το σαμποτάζ.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, γνωστός για τις αποκαλύψεις του σχετικά με την σφαγή του Μι Λάι στο Βιετνάμ από Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά και τα βασανιστήρια που έκανε

ο στρατός των ΗΠΑ στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, κατάφερε να αποκτήσει πληροφορίες για το σαμποτάζ από μια ανώνυμη πηγή που συμμετείχε άμεσα στην προετοιμασία της επιχείρησης στην Βαλτική.

Η αποκάλυψη αυτή του Hersh έφερε σήμερα την αντίδραση της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία κάλεσε τον Λευκό Οίκο να σχολιάσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δήλωσε ότι το δημοσίευμα του Hersh ήταν “εντελώς ψευδές και πλήρης μυθοπλασία”.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιατσέσλαβ Βαλόντιν δήλωσε πως η αποκάλυψη του Hersh θα όφειλε να αποτελέσει τη βάση για να διενεργηθεί διεθνής έρευνα, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τόνισε πως το ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου ερευνητή Seymour Hersh δεν αποτέλεσε έκπληξη για τη Μόσχα.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Δύση βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 – έργα υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που μετέφεραν φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Πάντως, οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Σεπτέμβριο στους αγωγούς Nordstream έφεραν στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγες εβδομάδες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε την Ρωσία ότι μια επίθεση στην Ουκρανία θα έφερνε και το τέλος των αγωγών. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πως θα το κατάφερναν αυτό οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε λακωνικά: “I promise you, we will be able to do it”.

Με εντολή Μπάιντεν

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος, η απόφαση για την μυστική επιχείρηση στους αγωγούς συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Για περισσότερους από εννέα μήνες, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου συζήτησε το θέμα αυτό με τον στενό του κύκλο, και μετά έδωσε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση του σαμποτάζ.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η Υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Βικτώρια Νούλαντ, Άντονι Μπλίνκεν και Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Hersh πιστεύει ότι το βασικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των πολύμηνων συζητήσεων μεταξύ του Μπάιντεν και των συνεργατών του ήταν η απόκρυψη πιθανών αποδείξεων σχετικά με το σαμποτάζ.

Η προετοιμασία της επιχείρησης

Σύμφωνα με τον Hersh, τα εκρηκτικά κάτω από τον Nord Stream τοποθετήθηκαν από δύτες του Αμερικανικού Ναυτικού με το πρόσχημα ναυτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ. Ο νορβηγικός στρατός ενεργοποίησε τα εκρηκτικά όταν έλαβε τη σχετική εντολή.

Για τις ΗΠΑ, η Νορβηγία ήταν το καλύτερο μέρος από το οποίο θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση. “Μισούσαν τους Ρώσους, και το νορβηγικό ναυτικό ήταν γεμάτο από εξαιρετικούς ναυτικούς και δύτες που είχαν τεράστια εμπειρία”, ανέφερε η ανώνυμη πηγή που επικαλείται ο Hersh.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να τους εμπιστευτούν ότι θα κρατούσαν μυστική την αποστολή, ενώ και οι ίδιοι οι Νορβηγοί θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένοι από την συγκεκριμένη επιχείρηση. Η καταστροφή του Nord Stream θα επέτρεπε στη Νορβηγία να εξάγει πολύ περισσότερο από το δικό της φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Κάποια στιγμή τον Μάρτιο, μερικά μέλη του στενού κύκλου του Μπάιντεν πέταξαν στη Νορβηγία για να συναντηθούν με τις νορβηγικές μυστικές υπηρεσίες και το Πολεμικό Ναυτικό. Ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν πού ακριβώς στη Βαλτική Θάλασσα ήταν το καλύτερο μέρος για να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά. Οι Nord Stream 1 και 2, ο καθένας με δύο σειρές αγωγών, διαχωρίζονταν σε μεγάλο μέρος της διαδρομής τους από λίγο περισσότερο από ένα μίλι, καθώς έκαναν την πορεία τους προς το λιμάνι του Γκρέιφσβαλντ στο βορειοανατολικότερο άκρο της Γερμανίας.

Το Νορβηγικό Ναυτικό βρήκε γρήγορα το κατάλληλο σημείο: στα ρηχά νερά της Βαλτικής Θάλασσας, λίγα μίλια έξω από το νησί Bornholm της Δανίας. Το μόνο που απέμενε ήταν η τοποθέτηση των εκρηκτικών από τους Αμερικανούς δύτες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή που επικαλείται ο Hersh, υπό το κάλυμμα της ΝΑΤΟικής άσκησης BALTOPS τον Ιούνιο του 2022. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα εκρηκτικά δεν θα ενεργοποιούνταν αμέσως, αλλά θα υπήρχε ένα ακόμα βήμα που θα ολοκλήρωνε το σαμποτάζ.

Πλάνα από την άσκηση BALTOPS του ΝΑΤΟ στην Βαλτική Θάλασσα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ένα αεροπλάνο επιτήρησης P8 του νορβηγικού ναυτικού πραγματοποίησε μια φαινομενικά συνηθισμένη πτήση και έριξε στην θαλάσσια περιοχή ένα σύστημα σόναρ (ηχοσημαντήρας). Το σήμα εξαπλώθηκε υποβρυχίως, αρχικά στο Nord Stream 2 και στη συνέχεια στο Nord Stream 1. Λίγες ώρες αργότερα, τα εκρηκτικά υψηλής ισχύος C4 ενεργοποιήθηκαν και τρεις από τους τέσσερις αγωγούς τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Τα επακόλουθα του σαμποτάζ

Αμέσως μετά την επίθεση στον αγωγό, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την αντιμετώπισαν σαν κάποιου είδους άλυτο μυστήριο. Η Ρωσία αναφέρθηκε επανειλημμένα ως ο πρώτος πιθανός δράστης, όπως άφηναν να εννοηθούν υπολογισμένες διαρροές από τον Λευκό Οίκο – χωρίς όμως ποτέ να καθοριστεί ένα σαφές κίνητρο για μια τέτοια πράξη.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι ρωσικές αρχές είχαν λάβει αθόρυβα εκτιμήσεις για το κόστος επισκευής των αγωγών, οι New York Times ανέφεραν ότι αυτό “περιπλέκει τις θεωρίες σχετικά με το ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση”. Καμία μεγάλη αμερικανική εφημερίδα δεν ερεύνησε τις προηγούμενες απειλές κατά των αγωγών που είχαν διατυπωθεί από τον Μπάιντεν και την υφυπουργό Εξωτερικών Νούλαντ.

Αν και δεν ήταν ποτέ σαφές γιατί η Ρωσία θα προσπαθούσε να καταστρέψει τον δικό της επικερδή αγωγό, ο Seymour Hersh επικεντρώνεται σε δηλώσεις των “πρωταγωνιστών” της υπόθεσης, όπως ο Άντονι Μπλίνκεν και η Βικτώρια Νούλαντ. Και οι δύο εξέφραζαν την ικανοποίηση τους που ο Πούτιν στερήθηκε ένα τέτοιο “ενεργειακό όπλο”, όπως το χαρακτηρίζουν, και ότι οι αγωγοί είχαν γίνει “κομμάτια από μέταλλο στο βυθό της θάλασσας”.

Κάπως έτσι, η νέα αυτή αποκάλυψη από ένα γνωστό όνομα της ερευνητικής δημοσιογραφίας δίνει μία άλλη διάσταση στην υπόθεση, καθώς περιγράφει λεπτομερώς τους πρωταγωνιστές, την δράση τους και την προσπάθεια αποφυγής διαρροών από την κυβέρνηση.

Το μόνο που απομένει να φανεί, είναι αν όντως το δημοσίευμα του Seymour Hersh θα αποτελέσει το έναυσμα για την εύρεση του πραγματικού ενόχου πίσω από το σαμποτάζ, ή αν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας, όπως ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα