Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη

Μια ιδιότυπη θανατηφόρα «επιδημία» πλήττει τον ανθρώπινο πληθυσμό, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας. Βάσει των στοιχείων, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος θέτει τέρμα στη ζωή του, ενώ σε ετήσια βάση οι θάνατοι λόγω αυτοκτονίας είναι περισσότεροι από τους θανάτους σε πολεμικές συρράξεις.

Μία από τις βασικότερες αιτίες που οδηγούν στην αυτοκτονία είναι η κατάθλιψη, ένα «τέρας» που ολοένα και μεγαλώνει. Η κατάθλιψη επηρεάζει

ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πάνω από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από την «σιωπηλή νόσο», με τον γυναικείο πληθυσμό και τους νέους να κρατούν την πρωτιά και τους ηλικιωμένους να ακολουθούν.

Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Πιο συγκεκριμένα συνολικά περίπου 322 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με κλινική κατάθλιψη μέσα σε έναν χρόνο, σημειώνοντας μια αύξηση που αγγίζει το 18,4% τα τελευταία 10 χρόνια.

Το 80% των ψυχικά πασχόντων ζουν σε χώρες με χαμηλό/μεσαίο εισόδημα και κοινωνική ανασφάλεια, αλλά και σε χώρες που έχει εξαπλωθεί η ανεργία και η φτώχεια και οι πολεμικές συγκρούσεις. Δίπλα στους ανθρώπους που διαγνώσθηκαν με κατάθλιψη, συνυπάρχουν και 250 εκ. άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες διαταραχές άγχους, από φοβίες, κρίσεις πανικού και μετατραυματικό στρες. «Τα στοιχεία αυτά είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα για όλες τις χώρες. Πρέπει να ξανασκεφτούμε την προσέγγιση μας στην ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουμε με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει», όπως έχει υπογραμμίσει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μαργαρίτα Τσαν.

Η κατάθλιψη προκαλεί ψυχική οδύνη. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές τους δραστηριότητες κι αυτό έχει μερικές φορές καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους αλλά και στην ικανότητά τους να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα