Ακατάλληλες στην πλειοψηφία τους είναι οι ταινίες που έχουν βγει εδώ και 50 χρόνια

Μισός αιώνας ακαταλληλότητας.

Μία έρευνα που έγινε από την Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (Motion Picture Association of America ή MPAA για συντομία) αποκάλυψε ότι οι περισσότερες ταινίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 50 χρόνια έχουν κατηγοριοποιηθεί ως "Κατάλληλες μόνο για ενήλικες".

Η έρευνα για την 50η επέτειο του MPAA (μέσω Variety) ήρθε μετά από ανάλυση που έγινε στις κατηγορίες και τις βαθμίδες που έθετε η ένωση με βάση τον Hays Code, όπως αποκαλείται η κατηγοριοποίηση, από το 1968. Η έρευνα έδειξε ότι από τις 30.000 ταινίες που βγήκαν, οι 17.202 κατέληξαν να βαθμολογηθούν ως "Κατάλληλες μόνο για ενήλικες".

Αναλύοντας περισσότερο τα νούμερα, 5.578 από αυτές τις ταινίες θεωρήθηκαν "Ακατάλληλες για παιδιά", 4.913 από αυτές "Κατάλληλες για άτομα άνω των 13 ετών" και μόνο 1.574 από αυτές "Κατάλληλες για όλους". Μόλις 524 ταινίες μπήκαν στην κατάταξη των "Αυστηρώς καταλλήλων για ενήλικες".

Βέβαια, οι κατηγορίες μπορούν και να αλλάξουν. Από το γενικό σύνολο των ταινιών οι 428 από αυτές έκαναν αίτηση επανεξέτασης της βαθμολογίας τους και μόνο οι 165 από αυτές άλλαξαν τελείως κατηγορία. Ιστορικά, εννιά ταινίες τον χρόνο κάνουν αίτηση για αλλαγή κατάταξης, αλλά από το 2010, μόνο πέντε από αυτές αμφισβητούν την αρχική γνωμάτευση της Ένωσης.

"Δεδομένου τις αλλαγές στην κουλτούρα, τη διασκέδαση και την κοινωνία τα τελευταία 50 χρόνια, αυτή η επέτειος μοιάζει ξεχωριστή", είπε ο Πρόεδρο της MPAA, Charles Rivkin. "Πολλοί παράγοντες είναι υπαίτιοι γι'αυτήν την επιτυχία, αλλά όλοι εξυπηρετούν έναν και μόνο σκοπό: να διατηρήσουν την αλήθεια και την εμπιστοσύνη του Αμερικάνου γονέα”".

Φυσικά, δεν είναι όλες οι κατηγορίες αρεστές από το ευρύ κοινό. Κάποιες φορές μια ταινία μπορεί να μπει σε μια κατηγορία που να μην αρέσει στους fans. Πρόσφατο παράδειγμα, το "Venom", το οποίο είναι "Κατάλληλο για άτομα άνω των 13 ετών". Αν και η βαθμίδα ακαταλληλότητας μπορεί να περιορίσει τις εισπράξεις στο box office, ταινίες όπως οι "Deadpool" και "Stephen King’s IT" τα πήγαν πολύ καλά.

Μείνετε συντονισμένοι στο IGN Greece για ότι νεώτερο στο τηλεοπτικό και κινηματογραφικό τοπίο.

Η Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου της Αμερικής (Motion Picture Association of America ή MPAA για συντομία) είναι η εταιρεία που καθιέρωσε το σύστημα καταλληλότητας το 1968, το οποίο επιτρέπει στους γονείς του κόσμου να γνωρίζουν κατά πόσο η ταινία που θα δουν στον κινηματογράφο είναι κατάλληλη για τα παιδιά τους. Για περισσότερη ανάλυση των κατηγοριών του MPAA, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης.

IGN GreeceΟ Ryan Reynolds επιστρέφει ως DeadpoolDEADPOOL 2 Trailer #2 (2018)Παραμύθι για "μεγάλα παιδιά" παραμένει το Deadpool

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα