The Lord of the Rings Living Card Game Preview

Νέα εποχή στα παιχνίδια καρτών.

Εδώ και περίπου μία 10ετία μπορούμε να πούμε με ευκολία και σιγουριά ότι διανύουμε τη ''χρυσή'' περίοδο των επιτραπεζιων. Τώρα πια η αγορά κατακλύζεται από παιχνίδια στρατηγικής, οικονομικά, συνεργατικά, θεματικα, οικογενειακά, παιχνίδια παρέας, παιχνίδια επιδεξιότητας, η λίστα κυριολεκτικά δεν τελειώνει. Ότι γούστα και να έχει κάποιος, σίγουρα υπάρχει ένα παιχνίδι εκεί έξω που να τον ικανοποιεί. Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της τεράστιας ανόδου των επιτραπεζίων, είναι ο ''εκμοντερνισμός'' τους.

Τι εννοούμε με αυτό; Σε μια εποχή που τα βιντεοπαιχνίδια

κυριαρχούν και τα e-sports καθιερώνονται στην παγκόσμια σκηνή, είναι αναμενόμενο τα επιτραπέζια παιχνίδια να θέλουν να διεισδύσουν στον κόσμο του ηλεκτρονικού. Όλο και περισσότερες εταιρείες επιτραπεζίων παιχνιδιών μεταφέρουν τα πιο δημοφιλή και πετυχημένα τους επιτραπέζια στην πλατφόρμα του Steam ή σε εφαρμογές στο Play Store/IOs Store. Όλοι και περισσότεροι παίκτες ανά τον κόσμο έρχονται πια σε επαφή με αυτό το χόμπυ. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μια εταιρεία-κολοσσός στον χώρο, η Fantasy Flight Games, με τη δημιουργία του τμήματος Fantasy Flight Interactive, το οποίο θα ευθύνεται αποκλειστικά για ψηφιακές κυκλοφορίες. Το πρώτο δημιούργημά: The Lord of the Rings Living Card Game.

Ποια είναι όμως η επιτραπέζια του εκδοχή, προτού μιλήσουμε για τη ψηφιακή. To Lord of the Rings: Living Card Game, είναι ένα παιχνίδι με κάρτες όπως λέει και ο τίτλος του, σαν τα Magic: Τhe Gathering, Yu-Gi-Oh και Pokemon, με κάποιες μικρές διαφορές. Η πρώτη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα προαναφερθέντα είναι συλλεκτικά παιχνίδια. Αυτό σημαίνει πως οι κάρτες έχουν διαφορετική σπανιότητα και αξία και ότι όταν αγοράζεις ένα φακελάκι με νέες κάρτες, παίρνεις 10-15 τυχαίες κάρτες, χωρίς ποτέ κάποιος να σου εγγυηθεί ότι θα βρεις αυτό που θελεις. Στο LOTR οι κάρτες δεν έχουν καμία σπανιότητα, όταν αγοράζεις ένα νέο σετ, αγοράζεις κατευθείαν όλες τις διαθέσιμες νέες κάρτες και στην ποσότητα που μπορεί να τις χρειαστείς.

Η δεύτερη και κυριότερη διαφορά είναι ότι το LOTR είναι συνεργατικό και όχι ανταγωνιστικό. Στο παιχνίδι αυτό 2-4 παίκτες επιλέγουν 3 ήρωες από τον δημοφιλή κόσμο του Τόλκιν και δημιουργούν μια τράπουλα καρτών γεμάτη από όπλα, συμμάχους και μαγικά ξόρκια προκειμένου να αντιμετωπίσουν μαζί το κακό του Σάουρον. Οι παίκτες παίζουν συνήθως ένα προκαθορισμένο σενάριο, στο οποίο είναι αντίπαλοι σε μια τράπουλα που αποτελείται από όλες τις σκοτεινές δυνάμεις που έχει στείλει ο Σάουρον προκειμένου να τους σταματήσει. Η τράπουλα αυτή έχει συγκεκριμένους κανόνες που τη καθιστούν λειτουργική, χωρίς την ανάγκη κάποιου άλλου παίκτη. Η επιτραπέζια εκδοχή του παιχνιδιού έχει εκδόσει πάρα πολλές επεκτάσεις, με πάρα πολλές ιστορίες στον κόσμο της Μέσης Γης όπως και μια τεράστια συλλογή συνεχόμενων σεναρίων-επεισοδίων που, στα οποία οι παίκτες παίρνουν ρόλο στα γεγονότα της τριλογίας του Άρχοντα των Δακτυλιδιών.

Ας περάσουμε τώρα στην ψηφιακή έκδοση. Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες επιλέγουν 3 ήρωες που θα αποτελέσουν τους συντρόφους σου στις περιπέτειες στις οποίες θα αντιμετωπίσεις. Οι ήρωες του παιχνιδιού ανήκουν σε μία από τις τέσσερις διαθέσιμες σφαίρες επιρροής: Leadership, Tactics, Spirit και Lore. Η κάθε σφαίρα επιρροής επικεντρώνεται και σε ένα διαφορετικό κομμάτι του παιχνιδιού, για παράδειγμα τα Tactis επικεντρώνονται στη μάχη, ενώ το Spirit, επικεντρώνεται στον έλεγχο των καρτών του Σάουρον και στην επίτευξη των στόχων του κάθε σεναρίου. Έπειτα πρέπει δημιουργήσουν μία τράπουλα 30 καρτών από τις σφαίρες των ηρώων που επιλέξανε. Αυτές οι κάρτες μπορουν να είναι σύμμαχοι που θα έρθουν στο κάλεσμα των παικτών, όπλα, πανοπλίες και μαγικά ξόρκια. Με αυτήν την τράπουλα θα παίξουν μια σειρά σεναρίων-επεισοδίων με μια συνεχόμενη ιστορία προκειμένου να φτάσουν στο τέλος της. Ο αντίπαλος τους; Ποιός άλλος από τον ίδιο τον Σάουρον, ο οποίος ελέγχεται από τον υπολογιστή.

Το παιχνίδι ξεκινάει με μια εισαγωγή εισάγοντας τους παίκτες στην ιστορία με μια περίληψη των γεγονότων και του ρόλου των ιδίων σε αυτά. Η αφήγηση γίνεται από ηθοποιούς, ενώ για κάθε ξεχωριστό χαρακτήρα υπάρχει και διαφορετικός ηθοποιός που τον υποδύεται. Σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τη δουλειά των ηθοποιών. Η αφήγηση τους σε συνδυασμό με τη μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού σε βάζει στο κλίμα, παρότι μερικές φορές είναι κάπως βαρετή και μονότονη, χωρίς συναίσθημα.

Μετά από την εισαγωγή το παιχνίδι ξεκινά. Το εκάστοτε σενάριο (Campaign) χωρίζεται σε αποστολές (Quests) και αυτές εκτυλίσσονται σε διάφορα στάδια ( Encounters), με το κάθ' ένα από αυτά να έχει έναν διαφορετικό στόχο. Ο παίκτης νικάει αν τελειώσει το τελευταίο στάδιο επιτυχώς, ενώ μπορεί να χάσει είτε αν πεθάνουν και οι 3 ήρωες του, ή αν η δεξιά μπάρα στην οθόνη ( Threat) φτάσει στο 50. Το Threat αναπαριστά την απειλή των ηρώων προς τον Σάουρον. Όλοι οι ήρωες έχουν μια τιμή απειλής στο πάνω αριστερά τμήμα της κάρτας. Μια τράπουλα έχει ως αρχική τιμή Threat το άθροισμά της τιμής των 3 ηρώων, ενώ στο τέλος κάθε γύρου η τιμή αυτή αυξάνεται κατά 1. Από την άλλη πλευρά ο Σάουρον παίζει με μια τελείως διαφορετική τράπουλα, προσπαθώντας να εμποδίσει τους ήρωες και να ολοκληρώσει τα σατανικά του σχέδια.

Διαδραματίζεται σε γύρους και σε κάθε γύρο ο παίκτης και ο Σάουρον παίζουν εναλλάξ μέχρι και οι δύο πλευρές να πάνε πάσσο. Όταν έρχεται η σειρά του παίκτη, μπορεί να πραγματοποιήσει 1 ενέργεια από τις επόμενες: Να επιτεθεί με έναν ήρωα/χαρακτήρα σε κάποιον αντίπαλο, να παίξει μία κάρτα από το χέρι του, να ενεργοποιήσει την ικανότητα Fate ενος ήρωα/χαρακτήρα, να ενεργοποιήσει την ειδική ικανότητα ενός ήρωα/χαρακτήρα, να προσπαθήσει να ολοκληρώσει μια αποστολή που βρίσκεται στο παιχνίδι και να ενεργοποιήσει τη λειτουργία Guard ενός ήρωα/χαρακτήρα. Όποτε χρησιμοποιεί έναν χαρακτήρα, αυτός εξαντλείται και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άλλη ενέργεια για τον παρών γύρο.

Οι κάρτες που μπορεί να παίξει ο παίκτης από το χέρι του είναι είτε νέοι χαρακτήρες που θα εισέλθουν στο παιχνίδι, είτε όπλα και πανοπλίες τα οποία θα εξοπλίσουν υπάρχοντες ήρωες/χαρακτήρες και μαγικά ξόρκια που θα τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν μελλοντικά στο παιχνίδι για διάφορες ενέργειες. Όλες οι κάρτες έχουν πάνω αριστερά έναν αριθμό που είναι το κόστος τους σε resources. Στην αρχή κάθε γύρου ο παίκτης λαμβάνει 3 resources. Οι ήρωες/χαρακτήρες έχουν 3 κύρια χαρακτηριστικά: Attack, Fate και Hit Points. Με την επίθεση μπορεί να προσπαθήσει να εξουδετερώσει τους εχθρούς τους, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η επίθεση στο δημοφιλές Hearthstone. Τα Hit Points είναι δείχνουν πόση ζημιά μπορεί να δεχθεί ο χαρακτήρας, ενώ το Fate έχει διπλή σημασία: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει μια μπάρα στα αριστέρα της οθόνης και για να ολοκληρώσει διάφορους στόχους και εμπόδια που βρίσκονται στο παιχνίδι. Η Fate bar, έχει μια μέγιστη τιμή και διάφορα milestones, τα οποία αν φτάσει ο παίκτης του δίνουν πρόσβαση σε πανίσχυρες ικανότητες. Αν δεν θέλει να συμπληρώσει την μπάρα, μπορεί να επικεντρωθεί σε διάφορες αποστολές στο παιχνίδι ή σε εμπόδια που του προκαλούν κακό. Οι διάφορες ήρωες ή χαρακτήρες μπορεί να έχουν ειδικές ικανότητες, τις οποίες ο παίκτης μπορεί να ενεργοποιήσει στη σειρά του, εξαντλώντας τον χαρακτήρα. Ως τελευταία επιλογή, μπορεί να θέσει σε Guard εναν οποιοδήποτε χαρακτήρα ή ήρωα, αναγκάζοντας την επόμενη επίθεση του Σάουρον να επικεντρωθεί πάνω του.

Έχοντας παίξει και τη ψηφιακή εκδοχή του παιχνιδιού αλλά και την επιτραπέζια, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι οι φαν της αρχικής έκδοσης δεν θα πρέπει να περιμένουν μια πανομοιότυπη εκδοχή του αγαπημένου τους παιχνιδιού. Το παιχνίδι διατηρεί τον κορμό του επιτραπεζίου, αλλά έχει πραγματοποιήσει πολλές αλλαγές στην μετατροπή του. Οι δύο κύριες αλλαγές είναι το Fate και το Guard. Δύο πολλοί ενδιαφέροντες μηχανισμοί που δίνουν στρατηγικό βάθος στο παιχνίδι, καθώς δείχνει ότι δεν μπορείς πάντα να ξεφεύγεις απλά σκοτώνοντας τους εχθρούς. Με το Guard μπορείς να προστατέψεις χαρακτήρες-κλειδιά για τη στρατηγική σου σε κρίσιμες στιγμές, ενώ με το Fate προετοιμάζεις το έδαφος για πανίσχυρες ικανότητες σε χρονικές στιγμές που κρίνεις εσύ ως κατάλληλες. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι αλλαγές, όχι μόνο ήταν αναμενόμενες και απαραίτητες για την ομαλή μεταφορά και λειτουργία της ψηφιακής έκδοσης, αλλά και ενδιαφέρουσες ιδέες που δίνουν μια νότα πρωτοτυπίας και αλλαγής στο παιχνίδι που ξέρω χρόνια, χωρίς να στερούνται σε στρατηγικό βάθος.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι χωρίς την ύπαρξη διαφορετικών επιπέδων. Η κάθε αποστολή είχε τη δική της φιλοσοφία και απαιτούσε την κατασκευή τράπουλας που θα αντιμετώπιζε τους δικούς της μοναδικούς μηχανισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τη ψηφιακή έκδοση. Διαθέτει τρία επίπεδα δυσκολίας ( Easy, Medium και Hard) και η κάθε αποστολή αποτελεί μια διαφορετική εμπειρία που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετική φιλοσοφία στην επιλογή τράπουλας, δίνοντας άλλη διάσταση στο deckbuilding. Μερικές φορές αυτό δεν φαίνεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό, γιατί το co-op mode δεν είναι διαθέσιμο ακόμα, με αποτέλεσμα η τράπουλα σου να πρέπει να κάνει λίγο από όλα για να νικήσεις, αφού παίζεις μόνος. Παρ' όλα αυτά, σύντομα διαπιστώνει κανείς ότι η έτοιμη τράπουλα που διαθέτει το παιχνίδι δεν μπορεί να σε προχωρήσει στα επόμενα σενάρια.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι όμορφα και το user-interface είναι εύκολο στη χρήση και την κατανόηση. Σε κάποιους μπορεί να θυμίσει λίγο το Hearthstone, ειδικά στον τρόπο που λειτουργούν οι επιθέσεις, αλλά είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη κίνηση από την εταιρεία, θέλοντας να δώσει στους παίκτες μια γνώριμη αίσθηση στο μοναδικό περιβάλλον του παιχνιδιού και ακολουθώντας ένα μοτίβο με το οποίο ο κόσμος είναι εξοικειωμένος, χωρίς να στερείται σε τιποτα σε σχέση με την επιτραπέζια εκδοχή.

Το τελευταίο κομμάτι είναι οι οικονομία του παιχνιδιού. Το παιχνίδι διαθέτει Valor Points, τα οποία κάποιος κερδίζει αν ολοκληρώσει αποστολές ή αν αγοράσει κάποιο από τα Early Access Founder's Packs από το Steam Store. Με αυτά μπορεί να αγοράσει σενάρια, πιο ισχυρές κάρτες και διάφορα κοσμητικά αντικείμενα. Υπάρχουν και τα Palantir Views, τα οποία δίνουν τυχαία στον παίκτη διάφορα αντικείμενα και Valor Points (Update: Καταργούνται από τις 23/10/2018 όπως μπορείτε να δείτε εδώ). Δυστυχώς αυτά αφήνουν στον παίκτη μια αίσθηση ότι για να αποκτήσει τα πάντα πρέπει να παίξει πάρα πολλές φορες και να grind-άρει της αποστολές μέχρι να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόντους, κάτι το οποίο όμως θα φανεί καλύτερα στην πορεία που θα δούμε καλύτερα τις τιμές όλων των πακέτων σε σχέση με το μέσο όρο των πόντων που μαζεύει συνήθως ο παίκτης. Επειδή όμως το παιχνίδι έχει διαφημιστεί ως Free to play, αναμένω να δω πως θα εξελιχθεί μελλοντικά, καθώς έως τώρα έχει φανεί πως η εταιρεία ακούει τα σχόλια και τις κριτικές των παικτών και αντιδρά σε αυτά με θετικό τρόπο.

Συνολικά μπορώ να πω το Lord of The Rings Living Card Game μου έχει αφήσει μια ιδιαίτερα θετική εντύπωση από τις πρώτες αποστολές. Σίγουρα θυμίζει την επιτραπέζια έκδοση του, μολονότι έχει κάποιες σημαντικές (και απαραίτητες) διαφορές. Ελπίζω το μέλλον να φέρει πολλές νέες αποστολές και να εξελιχθεί όπως και ο προκάτοχος του, καθώς τα θεμέλια έχουν ήδη τεθεί. Το παιχνίδι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε Early Access στο Steam και μπορείτε να παίξετε εάν αγοράσετε ένα από τα διαθέσιμα Founder's Packs. Με την επίσημη κυκλοφορία του θα γίνει Free to play για όλους τους παίκτες.

Τον Γιώργο συνήθως θα τον βρείτε είτε να παίζει επιτραπέζια, είτε να προσπαθεί μανιωδώς να κατανοήσει τους νόμους της φυσικής. Για απορίες και παράπονα (ή καμία παρτίδα) απευθυνθείτε εδώ.

IGN GreeceΗμερομηνία κυκλοφορίας για το KeyForgeDeath Stranding και η εμφάνιση του Kojima στο TGS 2018Ο CEO της Take-Two λέει πως οι μελλοντικές κονσόλες δε θα έχουν "κλειστούς τοίχους"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
lord of the rings, game, game, lord of the rings, νέα, steam, play, store, flight, games, magic, pokemon, σημαίνει, lotr, σετ, tactics, hit, easy, εταιρεία, access, views, update, free, ign, εμφάνιση, kojima, tgs, ceo, τελη κυκλοφοριας, αξια, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ign, επιτραπεζια παιχνιδια, tgs, γνωμη, δουλεια, ηθοποιος, μουσικη, ξορκια, οικονομια, παιχνιδια, σφαιρα, ceo, games, pokemon, αγορα, αθροισμα, απλα, αφηγηση, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δυστυχως, δειτε, δικη, δειχνει, δωσει, εδαφος, ευκολο, υπαρχει, ενεργεια, εμφάνιση, εποχη, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, εφαρμογες, ζημια, ιδεες, ιδιο, ηρωες, ισχυει, θετικο, θυμιζει, κινηση, κυρια, κλιμα, λειτουργια, μπορεις, μπορειτε, παντα, οθονη, περιβαλλον, ρολο, σεναριο, σετ, σιγουρα, συντομα, σειρα, σχεδια, σχολια, τιμη, τμημα, τρια, τιτλος, φυσικο, χερι, ψηφιακη, ομορφα, access, free, easy, ετοιμη, flight, hit, ιδιαιτερα, user, kojima, κολοσσος, κομματι, lotr, magic, sports, παιχνιδι, play, σημαίνει, σκηνη, steam, tactics, views, χομπυ, store
Τυχαία Θέματα