Spider-Man: Into the Spider-Verse Review

Δώστε μας κι άλλο!

Η Sony μας ξάφνιασε πέρυσι ανακοινώνοντας μια νέα ταινία Spider-Man, ανεξάρτητη μάλιστα από το MCU, σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Κάπως έτσι, το 2018 κατέληξε να κλείνει χαρίζοντάς μας όχι έναν μονάχα νέο κινηματογραφικό Spider-Man, αλλά ολόκληρο το Spider-Verse σε μια μοναδική ταινία κινουμένων σχεδίων, που χρειαζόμασταν αλλά δεν το ξέραμε, από τα ικανότατα σεναριακά χέρια των Phil

Lord (The LEGO Batman) και Rodney Rothman (22 Jump Street) , και σε σκηνοθεσία των Bob Persichetti (The Little Prince), Peter Ramsey (Rise of the Guardians), Rothman .

Στο "Into the Spider-Verse", η ζωή του έφηβου Miles Morales (Shameik Moore) αναστατώνεται όταν ξαφνικά αποκτά τον ρόλο του Spider-Man και ανακαλύπτει την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων κι άλλων Spider-People. Για να σώσει το Brooklyn και την οικογένεια του, θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τις νέες τους δυνάμεις και να συνεργαστεί με διαφορετικούς, αλλά ίδιους, με αυτόν Spider-Men.

Το πρώτο και πιο έντονο στοιχείo της ταινίας, από τα trailers κιόλας, δεν είναι άλλο από το animation. Σε μια εποχή που η πλειοψηφία των ταινιών κινουμένων σχεδίων θυμίζουν το 3D animation των Disney/Pixar, το "Into the Spider-Verse" φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό και μοντέρνο στο πιάτο, που δεν μπορεί παρά να σε αφήσει με ανοιχτό το στόμα. Είναι πολύχρωμο, έντονο, ένα ζωντανό κόμικ σε χρώματα και εφέ, που φέρνει μέχρι και τα bubbles και τα KAPOWS από τις σελίδες στον κινηματογράφο. Το 'Into the Spider-Verse" ξεκινάει με το δεξί από το πρώτο λεπτό, με ένα φαντασμαγορικό στυλ που μένει αξέχαστο.

Όπως ακριβώς "κλέβει" από την εικόνα των κόμικ, έτσι δεν αγνοεί ότι δεν είναι η πρώτη ταινία Spider-Man που βλέπουμε. Ο Lord γνωρίζει ότι μιλάμε για έναν θρυλικό ήρωα που έχει περάσει σε μικρή και μεγάλη οθόνη ουκ ολίγες φορές, και δεν χάνει ευκαιρία από το να το εκμεταλλευτεί, παρομοίως με το "The LEGO Batman". Ανατρέχει στο παρελθόν και σε γνωστούς χαρακτήρες μέσω γρήγορων χιουμοριστικών μοντάζ κι έξυπνων αναφορών, χρησιμοποιώντας όλα τα αρνητικά και θετικά στοιχεία από διάφορες εκδόσεις του ήρωα που έχουμε δει με τα χρόνια. Σεβόμενος και πλήρως κατανοώντας τη σημασία και την ιστορία του Spider-Man, χτίζει μια νέα ιστορία για τον Miles Morales, βάζοντας τη δική του πινελιά όπου χρειάζεται στο lore. Ο Miles μαθαίνει από τον Peter Parker και τους άλλους Spider-People ότι ο καθένας μας μπορεί να γίνει ο Spider-Man – ότι το θάρρος, η θέληση να βοηθήσεις και η δύναμη να συνεχίσεις ανεξαρτήτως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, είναι αυτά που κάνουν τον αγαπημένο ήρωα της διπλανής πόρτας, και όχι οι δυνάμεις του.

Το "Into the Spider-Verse" δεν σταματά στον οπτικό τομέα ή στην ιδέα του Spider-Man ώστε να επιτύχει. Δίνεται επίσης βάθος και χρόνος στην ιστορία, ώστε να αναδειχθεί η ίδια αλλά και οι χαρακτήρες της – τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι (και μη), που έχουν όμως τον ίδιο ρόλο. H σχέση μαθητή και, με το ζόρι, δασκάλου μεταξύ Miles και του Peter Parker (Jake Johnson), που ως χαρακτήρες έχουν άλλη οπτική γωνία για το πώς είναι ένας υπερήρωας και η εκπληκτική δυναμική τους, είναι μια καλή ευκαιρία εξερεύνησης των δυσκολιών και φόβων των ηρώων του είδους.

Όπως σε όλα τα Spider-Man, σημαντικό ρόλο στην ιστορία παίζει η οικογένεια. Ενώ συνήθως έχουμε μια μητρική φιγούρα στο επίκεντρο ή κάποια πιθανή σχέση του ήρωα, στην ζωή του Miles τα δύο πρόσωπα που ξεχωρίσουν είναι ο αστυνομικός πατέρας του και ο απομονωμένος και sketchy θείος του, με τον Miles να προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ των ονείρων του σαν έφηβος και της πραγματικότητας, ψάχνοντας απεγνωσμένα το σωστό πρότυπο κι έναν άνθρωπο που τον καταλαβαίνει. Το origin του είναι κάτι περισσότερο από το "πώς γίνεται ο Spider-Man" κι επικεντρώνεται στο πώς εξελίσσεται ο ίδιος. Στο πλευρό του, εκτός του Peter, στέκονται οι Spider-Gwen (Hailee Steinfeld), Spider-Man Noir (Nicolas Cage), Spider-Ham (John Mulaney) και Peni Parker (Kimiko Glenn) φέρνουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικά και animation στυλ στην ιστορία, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τη σημασία της φιλίας, της οικογένειας και δείχνοντας πως όλοι μπορούν να σε διδάξουν κάτι ή να έχουν κάτι κοινό μαζί σου, ασχέτως πόσο διαφορετικοί είναι ή δείχνουν.

Δεν έχουμε μονάχα πολλούς ήρωες στην ταινία, αλλά και αρκετούς κακούς που κάνουν την εμφάνισή τους. Ο αρχηγός όλων δεν είναι άλλος από τον Kingpin, που οπτικά θυμίζει περισσότερο τον ογκώδη χαρακτήρα των κόμικ ενώ συναισθηματικά φαίνεται να τρέφεται από τον πιο «ευαίσθητο» χαρακτήρα της σειράς του Netflix, "Daredevil". Όσο ενδιαφέρουσα είναι αυτή η νέα εκδοχή του, τόσο λίγο τον απολαμβάνουμε. Όντας λογικό, όταν έχεις τόσους χαρακτήρες και, σωστά, τους δίνεις τον χρόνο που τους αρμόζει, κάποιοι άλλοι θα χάσουν – στην προκειμένη ο Kingpin-, κάτι που αφήνει ένα κενό στον θεατή με αποτέλεσμα να φαίνεται "λίγος" γι’ αυτά που είχε να προσφέρει.

IGN Greece Αποκαλύφθηκαν διάφορα αναπάντεχα cameos από το Spider-Man: Into the Spider-Verse Sequel και spinoff κλείνει το Spider-Man: Into the Spider-Verse πριν καν κυκλοφορήσει Αποκλειστικές νέες αφίσες χαρακτήρων από το Spider-Man: Into the Spider-Verse

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα