Sega Mega Drive Classics Review

“Sega does what Nintendon't”

Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετές retro συλλογές με αποκορύφωμα το Rare Replay της Microsoft Studios. To Sega Mega Drive

Classics είναι η τρίτη κατά σειρά συλλογή που περιλαμβάνει κλασικούς τίτλους της ιαπωνικής εταιρείας, μετά τα Sega Mega Drive Collection και Sega Mega Drive Ultimate Collection που κυκλοφόρησαν στις προηγούμενες γενιές οικιακών κονσολών. Το κατά πόσο μια ακόμη συλλογή με παλιούς τίτλους της Sega έχει νόημα ύπαρξης θα το δούμε παρακάτω.

Με μια πρώτη ματιά το περιεχόμενο του Sega Mega Drive Classics δείχνει εξαιρετικά πλούσιο, αφού περιλαμβάνονται 53 games της 16-bit κονσόλας της Sega. Τα games αυτά είναι αρκετά για να καλύψουν τα περισσότερα γούστα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ηχηρές απουσίες, όπως το Ecco the Dolphin, το Ecco: The Tides of Time, το Sonic the Hedgehog 3 και το Sonic & Knuckles. Οι τίτλοι αυτοί υπήρχαν στο Sega Mega Drive Ultimate Collection, οπότε η απουσία τους στην προκειμένη περίπτωση κρίνεται αδικαιολόγητη. Εξίσου αδικαιολόγητη είναι και η απουσία των αθλητικών τίτλων, όπως του NBA Action '94.

H λίστα των τίτλων που περιλαμβάνονται στη συλλογή είναι η εξής:

Alex Kidd in the Enchanted Castle
Alien Soldier
Alien Storm
Altered Beast
Beyond Oasis
Bio-Hazard Battle
Bonanza Bros.
Columns
Columns III: Revenge of Columns
Comix Zone
Crack Down
Decap Attack
Dr. Robotnik's Mean Bean Machine
Dynamite Headdy
ESWAT: City Under Siege
Fatal Labyrinth
Flicky
Gain Ground
Galaxy Force II
Golden Axe
Golden Axe II
Golden Axe III
Gunstar Heroes
Kid Chameleon
Landstalker
Light Crusader
Phantasy Star II
Phantasy Star III: Generations of Doom
Phantasy Star IV: The End of the Millennium
Ristar
Shadow Dancer: The Secret of Shinobi
Shining Force
Shining Force II
Shining in the Darkness
Shinobi III: Return of the Ninja Master
Sonic 3D Blast
Sonic Spinball
Sonic the Hedgehog
Sonic the Hedgehog 2
Space Harrier II
Streets of Rage
Streets of Rage 2
Streets of Rage 3
Super Thunder Blade
Sword of Vermilion
The Revenge of Shinobi
ToeJam & Earl in Panic on Funkotron
ToeJam & Earl
Vectorman
Vectorman 2
Virtua Fighter 2
Wonder Boy III: Monster Lair
Wonder Boy in Monster World

Προσωπικά μεγάλωσα με τις κονσόλες της Sega, όπως το Master System και το Mega Drive, οπότε είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με την πλειοψηφία των παραπάνω games στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Τα περισσότερα games της συλλογής παίζονται εξίσου ευχάριστα και στις μέρες μας, ωστόσο υπάρχουν και κάποια όπως το Crack Down, το Bonanza Bros και το Altered Beast, τα οποία έχουν “γεράσει” υπερβολικά. Τα προσωπικά μας αγαπημένα είναι τα δύο πρώτα Sonic, οι τριλογίες Golden Axe, Shining Force, Streets of Rage, το The Revenge of Shinobi και το ESWAT: City Under Siege. Με δεδομένο ότι στο πακέτο περιλαμβάνονται αρκετά RPG, όπως τα Phantasy Star και Shining Force, η εν λόγω συλλογή είναι ικανή να σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά για δεκάδες ώρες.

Το μενού της συλλογής παρουσιάζεται με την μορφή ενός παιδικού δωματίου, το οποίο είναι διακοσμημένο με αφίσες από τους τίτλους της Sega, ενώ στο κέντρο του διακρίνουμε μια CRT τηλεόραση και το Sega Mega Drive. Στην δεξιά πλευρά υπάρχει μια βιβλιοθήκη με τους 53 τίτλους της συλλογής, οπότε δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε ποιον από αυτούς θέλουμε να παίξουμε. Σε όλα τα games μπορείτε να αποθηκεύσετε την πρόοδο σας σε όποιο σημείο θέλετε, αλλά και να κάνετε rewind με το αριστερό trigger του χειριστηρίου σας. Αρκετά games υποστηρίζουν και online multiplayer, ωστόσο οι servers είναι κατά βάση άδειοι από παίκτες.

Οφείλουμε να διατυπώσουμε κάποιες ενστάσεις σχετικά με την Achievement/Trophy list της συλλογής, καθώς εστιάζεται σε συγκεκριμένα games. Το ίδιο ισχύει και με τα challenges. Στα challenges παίζετε ένα απόσπασμα ενός τίτλου και καλείστε να φέρετε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Λόγου χάρη, στο Streets of Rage θα πρέπει να ολοκληρώσετε το πρώτο level με full health, στο Golden Axe II να νικήσετε ένα boss fight χωρίς να χρησιμοποιήσετε continues κτλ. Να σημειωθεί ότι ορισμένα Achievements/Trophies σχετίζονται και με τα challenges.

H Sega δυστυχώς δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Rare, καθώς στη συλλογή Rare Replay υπήρχαν συγκεκριμένα Achievements και Challenges και για τα 30 games της συλλογής. Ενδεχομένως το φαινόμενο αυτό να μην απασχολήσει την πλειοψηφία των παικτών, ωστόσο κατά την ταπεινή μας άποψη, όταν κάποιος έχει ήδη παίξει τα games της συλλογής στο παρελθόν θέλει ένα επιπλέον κίνητρο για να ασχοληθεί μαζί τους και να τελειοποιήσει τις ικανότητές του.

Σε επίπεδο emulation η D3T Limited έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, αφού το Sega Mega Drive Classics σας δίνει την εντύπωση ότι παίζετε στην αλησμόνητη κονσόλα της Sega. Μέσω των options μπορείτε να ενεργοποιήσετε διάφορα φίλτρα, όπως scanlines ή να παραμορφώσετε τις άκρες της οθόνης σας και να εξομοιώσετε τις καμπύλες των παλιών CRT τηλεοράσεων. Εν τω μεταξύ, μέσω του Mirror Mode, μπορείτε να αντιστρέψετε την οθόνη σας, αντί λοιπόν να πηγαίνετε δεξιά σε games, όπως το Sonic the Hedgehog και το Golden Axe πλέον μετακινείστε προς τα αριστερά.

Το review βασίστηκε στη physical έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Zegetron.

IGN Greece Συνέντευξη Τύπου για το Athens Games Festival 2018 Starlink: Battle For Atlas launch Trailer - The Wish Train Simulator 2019 - Out Now Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα