Oλλανδία: Το «ποίημα» του Μπέργκαμπ! (video)

Ήταν 4 Ιουλίου 1998, πριν από ακριβώς 25 χρόνια, στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας.

Η Αργεντινή αντιμετώπιζε την Ολλανδία για τα προημιτελικά του Μουντιάλ της Γαλλίας.

Οι «οράνιε», προηγήθηκαν νωρίς, όταν ο Ντένις Μπέργκαμπ με μία υπέροχη κεφαλιά – πάσα έστρωσε την μπάλα στον Πάτρικ Κλάιφερτ και αυτός έκανε το 1-0 από κοντά.

Η «αλμπισελέστε» ισοφάρισε στο 17ο λεπτό με ωραίο πλασέ του Κλαούντιο Λόπες.

Ο προημιτελικός…πήρε φωτιά στο τελευταίο τέταρτο, με τις δύο ομάδες να μένουν αμφότερες

με δέκα παίκτες.

Στο 76′, ο Ντιέγκο Σιμεόνε κέρδισε την κόκκινη του Αρθουρ Νούμαν έπειτα από ένα σκληρό μαρκάρισμα, όμως στο 88′ οι αριθμητικές ισορροπίες αποκαταστάθηκαν, όταν ο Αριέλ Ορτέγκα, εκνευρισμένος για μία κίτρινη που πήρε για θέατρο σε πτώση στην περιοχή μετά από τάκλιν του Γιάπ Σταμ, έχασε το μυαλό του και κουτούλησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ!

Όλα έδειχναν ότι το ματς θα κρινόταν στην παράταση, όμως ο Μπέργκαμπ είχε διαφορετική άποψη.

Στο 90ό λεπτό, ο τότε παίκτης της Άρσεναλ, πήρε μία μακρινή διαγώνια μπαλιά από τον Φρανκ Ντε Μπουρ και χρειάστηκε 2.11 δευτερόλεπτα και τρία αγγίγματα της μπάλας με το δεξί, για να δημιουργήσει μία αξέχαστη ποδοσφαιρική στιγμή.

Με το πρώτο «μεταξένιο» άγγιγμα, κατέβασε την μπάλα. Με το δεύτερο, έστειλε για…ισοτονικά τον προσωπικό του αντίπαλο, Ρομπέρτο Αγιάλα. Με το τρίτο, έβαλε εξωτερικό φάλτσο και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακα της Αργεντινής, Κάρλος Ρόα, σήμερα προπονητή των γκολκίπερ της ΑΕΚ!

Μαζί με μία από τις πιο μαγικές στιγμές στην ιστορία των Μουντιάλ, ο Μπέργκαμπ ήταν υπεύθυνος για μία ιστορική στιγμή της ολλανδικής τηλεόρασης, με τα …ουρλιαχτά του σχολιαστή Τζακ Φαν Χέλντερ (ΝΤΕΝΙΣ ΜΠΕΡΓΚΑΜΠ!! ΝΤΕΝΙΣ ΜΠΕΡΓΚΑΜΠ!! ΝΤΕΝΙΣ ΜΠΕΡΓΚΑΜΠ!!) να αποτυπώνουν τα συναισθήματα των συμπατριωτών του.

Οι «οράνιε», χάρη σε αυτό το μαγικό γκολ, προκρίθηκαν στα ημιτελικά, όπου έχασαν από τη Βραζιλία.

Για άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου, όμως τα 2.11 δευτερόλεπτα μαγείας του Μπέργκαμπ, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη όσων είχαν παρακολουθήσει εκείνο το ματς…

Keywords
Τυχαία Θέματα