Draugen Review

Μοιάζει τόσο γαλήνιο. Τόσο όμορφο. Και πάνω απ’ όλα τόσο απομονωμένο, σαν μέρος χτισμένο για φαντάσματα...

Το ημερολόγιο δείχνει 1923, και ο Edward μαζί με την Lissie φτάνουν στις ακτές ενός μικρού χωριού στη Νορβηγία, στην προσπάθειά τους να βρουν τη χαμένη αδερφή του Edward, Elizabeth. Ο πρωταγωνιστής μας είναι λιγότερο ομιλητικός, άνθρωπος της επιστήμης και των γραμμάτων. Σε αντίθεση,

η Lissie είναι αυθόρμητη, ενεργητική και δραστήρια. Εσείς, μαζί με τη νεαρή κοπέλα θα κληθείτε να ξεσκεπάσετε τα σκοτεινά μυστικά του χωριού. Θα τα καταφέρετε; Ή ίσως κάτω απ’ την επιφανειακή ομορφιά του χώρου, υπάρχει κάτι πολύ ανώτερο, των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

Ας αρχίσουμε με τους δύο μας πρωταγωνιστές. Η first-person noir ιστορία της Red Thread Games εξελίσσεται μέσω των διαλόγων των δύο. Αντίθετες προσωπικότητες που όμως εξαρτώνται άμεσα η μία απ’ την άλλη. Ο Edward είναι η φωνή της λογικής που συνήθως έχει δίκιο, όμως δεν έχει καθόλου περιπετειώδη ζωή, ζώντας στην ρουτίνα του. Η Lissie, ζει τη ζωή στα άκρα, της αρέσει να υπερβαίνει λίγο τον νόμο, είναι εν ολίγοις το “άγριο άλογο” της ιστορίας.

Οι δύο αυτές εξέχουσες προσωπικότητες υποστηρίζονται άψογα από τους εξαιρετικούς διαλόγους και τα τόσο ιδιαίτερα voice overs. Ειλικρινά, είχαμε καιρό να δούμε τίτλους με παρόμοια voice overs, όπως το Firewatch. Έβρισκες τον εαυτό σου να συμφωνεί πολλές φορές με τους πρωταγωνιστές, να συμμερίζεται την ανησυχία τους, να επικροτεί τις σκέψεις τους ή να τις κατακρίνει. Ο τρόπος που οι χαρακτήρες σας παίρνουν μαζί τους στο ταξίδι αυτό, είναι μαγικός. Απλά δένεστε και είστε εκεί, μαζί τους, στα κρύα στενά του χωριού, στην έρημη έπαυλη, στο παλιό ορυχείο, στο λιμάνι. Τα μαλλιά και τα γυαλιά του Edward, τα ρούχα και των δύο ηρώων, οι προσεγμένες καμπύλες, τα χείλη, τα μάτια και τα βλέφαρά τους. Όλα είναι τέλεια σχεδιασμένα, προσδίδοντας όχι μόνο μία αληθοφάνεια, και όμορφα γραφικά, αλλά χαρίζοντάς μας μία στενότερη επαφή με τους πρωταγωνιστές. Η χρωματική παλέτα, παίζει με τον ηλιακό φωτισμό, προσφέροντας όμορφα χρώματα, στα δέντρα, στα βουνά και στα σπίτια. Η υπερβολική αυτή ομορφιά, είναι πολύ αληθινή για να είναι... αληθινή. Κι όμως, τίποτα από αυτά δεν είναι ψεύτικο. Με μία λεπτομέρεια. Το μαγικό αυτό πέπλο, κρύβει ένα μυστικό· Στο χωριό, δεν υπάρχει κανείς.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσω των διαλόγων και των σημειωμάτων που βρίσκονται παντού στο Graavik. Το Draugen επιλέγει να παίζει συνήθως με απλά θέματα, όπως αφηγήσεις, περιγραφές και όμορφες εικόνες όμως αν παρατηρήσει κανείς το παιχνίδι σε κάνει να νιώθεις. Να νιώθεις χαρά, γαλήνη, ανησυχία, συντροφιά, μοναξιά. Δεν είστε μόνος όμως, σας το τονίζουμε. Νιώθετε την σύντροφό σας εκεί, ζωντανή να αναπνέει δίπλα σας. Αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό το Draugen απ’ τα υπόλοιπα παρόμοια walking simulator παιχνίδια. Δεν εξερευνάτε το μυστήριο χωριό μόνος, δεν γελάτε και δεν φοβάστε μόνος. Η νεαρή Lissie θερμός σας υποστηρικτής πάντα θα είναι εκεί για να σας κάνει να χαμογελάστε. Γι’ αυτό τρέφουμε αδυναμία για αυτά τα άτομα. Και για αυτό μας αρέσει να τα βλέπουμε μέσα σε παιχνίδια. Γιατί βλέπουμε πως οι developers ξέρουν να αποτυπώνουν τη ζωή, στην οθόνη. Μπορείτε να μιλήσετε, να την καλέσετε, να σας πειράξει με το χιούμορ της, να σας θυμώσει – ή να την θυμώσετε- με τη συμπεριφορά σας.

Η ψυχολογία του χαρακτήρα σας, αλλάζει όπως ο Νορβηγικός καιρός. Η ιστορία είναι γεμάτη από ανατροπές και εκπλήξεις. Θα καταφέρει η Lissie να κρατήσει, το ζωηρό, ναζιάρικο χαμόγελό της; Ή θα είστε εσείς ο υπαίτιος που θα το χάσει; Θα μπορέσετε να κρατήσετε τον Edward στα λογικά του, στην προσπάθειά του να βρει την χαμένη του αδερφή; Και εν τέλει, που ακριβώς έχει εξαφανιστεί; Γιατί πήγε εν πρώτης, στο Graavik;

Η Lissie κάνει αλήθεια ό,τι μπορεί για να σας κρατήσει χαρούμενους, όμως εσείς είστε συντετριμμένος καθώς ψάχνετε την αδερφή σας. Όσο περνάνε οι ημέρες ανακαλύπτεται κάποιους μυστήριους θανάτους, μία υποτιθέμενη κατάρα, μία βεντέτα μεταξύ των χωρικών. Και όσο περνάνε λοιπόν οι ημέρες, γίνεστε ακόμη πιο παθιασμένος με το να βρείτε την Betty σας.

Είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε τι πραγματικά συμβαίνει στο χωριό, και όλοι έχουν εξαφανιστεί. Είναι κάποια κατάρα; Ευθύνονται μεταφυσικά γεγονότα; Ή απλώς είναι φταίξιμο ανθρώπινου χεριού; Είτε αποφασίσετε μέσω των επιλογών σας πως ευθύνεται η μεταφυσική, είτε πως είναι προϊόν ανθρώπινου χεριού, είτε μαζεύετε κάθε απόκομμα εφημερίδας και γράμματος, είτε τα αμελείτε, θα αφιερώσετε τέσσερις περίπου ώρες για να ολοκληρώσετε το Draugen. Επειδή μιλήσαμε για επιλογές, να σημειώσουμε πως ο Edward καλείται να επιλέξει πως θα συνεχίσει έναν διάλογο με την Lissie ή αν θα σιωπήσει. Είναι τόσο προσεγμένο που εάν σας μιλάει η νεαρή κι εσείς γυρίσετε αλλού σας φωνάζει να την κοιτάτε στα μάτια όταν μιλάτε. Οι εκφράσεις και οι αντιδράσεις της Alice, όπως αλλιώς την φωνάζει ο Edward, είναι μοναδικές και καλοφτιαγμένες.

Η μουσική είναι πόνημα του βραβευμένου συνθέτη Simon Poole. Πανέμορφες ορχηστρικές χορωδίες, με νότες πιάνου και κέλτικα στοιχεία. Μιλώντας για κέλτικη κουλτούρα, το παιχνίδι λαμβάνει τόπο στην Νορβηγία ανάμεσα στα Φιόρδ και καταπιάνεται σε μεγάλο βαθμό με την μυθολογία των Βίκινγκς.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Red Thread Games.

IGN Greece Έρχεται ένα καινούργιο Need for Speed μέσα στο 2019 To παιχνίδι Avengers της Square Enix θα είναι στην Ε3 2019 Το Red Faction Evolution ίσως να βρίσκεται στην παραγωγή σύμφωνα με μία διαρροή από την NVIDIA

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα