Χοσέμι: «Θυμάμαι πάντα την Κωνσταντινούπολη!»

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ συχνά την τύχη να θαυμάζουμε στο πρωτάθλημά μας παίκτες, οι οποίοι έχουν κατακτήσει τον τίτλο του Champions League. Συνήθως τα κασέ τους είναι απαγορευτικά για τις δικές μας ομάδες. Ακόμη πιο σπάνια έχουν αυτή τη χαρά οι φίλοι των ομάδων, που δεν ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του "Big 4". Ο Χοσέ Χοσέμι,
λοιπόν, ανήκει σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι και την "κούπα με τα μεγάλα αυτιά" κατέκτησαν και στα μέρη μας έπαιξαν, χωρίς να περάσουν από κάποιον από τους "μεγάλους".
Θυμίζουμε ότι ο Ισπανός κατέκτησε το Champions League το 2005 σε εκείνον το αλησμόνητο τελικό της Κωνσταντινούπολης με τη Λίβερπουλ, απέναντι στη δύσμοιρη Μίλαν, που ακόμη ψάχνεται ως οργανισμός στο... βίντεο, για να καταλάβει τι συνέβη. Ως τροπαιούχος του κορυφαίου διασυλλογικού ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού θεσμού, λοιπόν, ο πρώην παίκτης του Ηρακλή, του Λεβαδειακού και της Ξάνθης, κλήθηκε από την ισπανική ιστοσελίδα migrantesdelbalon.com να σχολιάσει τον αποψινό τελικό ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Τότεναμ, που γίνεται στο Παρίσι. Η άποψή του έχει ενδιαφέρον, όμως, εκεί που ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα είναι σε αυτό που έζησε στην Πόλη, το 2005.

Το σχετικό θέμα της ιστοσελίδας, το οποίο έχει τίτλο "Χοσέμι: "θυμάμαι τον τελικό του 2005 σα να ήταν χθες"" αναφέρει:

"Ο παίκτης από τη Μάλαγα αναλύει τον τελικό του Champions League μεταξύ της πρώην ομάδας του, της Λίβερπουλ, και της Τότεναμ και θυμάται το τρόπαιο που κέρδισε με τα κόκκινα το 2005.

Σε όλη την ιστορία της ομάδας, 23 Ισπανοί παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ, αλλά στα δάχτυλα του ενός χεριού μετράς αυτούς που έχουν πάρει με το σύλλογο έναν από τους πέντε κορυφαίους ευρωπαϊκούς του τίτλους. Ο José Miguel González Rey, γνωστός ως Josemi, είναι ένας από αυτούς.

Ο πρώην παίκτης από τη Μάλαγα ήταν παρών στο "θαύμα της Κωνσταντινούπολης" και είναι ένας από αυτούς που δικαιούται να συζητά το σημερινό τελικό του Champions League, ανάμεσα στην Τότεναμ και τη Λίβερπουλ, που γίνεται στη Μαδρίτη.

Ο Χοσέμι περιμένει «να κερδίσει η Λίβερπουλ», αν και προβλέπει «έναν πολύ δυνατό αγώνα». "Η Τότεναμ και η Λίβερπουλ είναι δύο ομάδες που έχουν τεράστιες δυνατότητες επιθετικά», λέει ο παλαίμαχος (σ.σ. έχει αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο) παίκτης, που, πάντως, βλέπει τους "κόκκινους" ως ξεκάθαρο φαβορί για να κερδίσουν τον τίτλο. "Έχουν την εμπειρία γιατί έχουν παίξει στον τελικό και την περασμένη σεζόν", προσθέτει.

Ο Χοσέμι πιστεύει ότι το κλειδί για το παιχνίδι... "μπορεί να είναι ότι η Λίβερπουλ πιέζει ψηλά και κλέβει μπάλες". Προσθέτει: "Ο Klopp πρέπει να προσπαθήσει να περιορίσει την Τότεναμ να έχει καλή συνοχή ανάμεσα στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση, γιατί διαθέτει μεγάλη ποιότητα από τη μεσαία γραμμή και πάνω".

Ο πρώην παίκτης από τη Μάλαγα ομολογεί ότι "δεν περίμενε να δει τη Λίβερπουλ στον τελικό", αν και είχε προβλέψει ότι... "η Μπαρτσελόνα δεν θα είχε εύκολο έργο στο Anfield, γιατί είναι ένα γήπεδο που απογειώνει τη Λίβερπουλ".

Ο ιστορικός τελικός

Το τελευταίο το ξέρει από πρώτο χέρι, γιατί το Anfield ήταν το σπίτι του για ένα χρόνο. Για μία σεζόν, το 2004/05, όταν η Λίβερπουλ ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια του Champions League, με τον Rafa Benítez στον πάγκο.

Παρά το γεγονός ότι πέρασαν περισσότερα από 14 χρόνια, ο Χοσέμι θυμάται τον τελικό... "σα να ήταν χθες!", όπως λέει. Και συμπληρώνει: "Οι καλές αναμνήσεις είναι πάντα πολύ παρούσες. Επίσης, οι άνθρωποι μου τον υπενθυμίζουν. Βλέπω φωτογραφίες και βίντεο συνεχώς. Είναι αδύνατο να ξεχάσεις κάτι τέτοιο!"
Αυτός ο τελικός αποκαλείται «το θαύμα της Κωνσταντινούπολης» επειδή η Λίβερπουλ έχανε 3-0 στο ημίχρονο και τελικώς πήρε το τρόπαιο. Ο Χοσέμι αποκαλύπτει ότι, μετά το πρώτο μέρος, "σκεφτήκαμε ότι οι αντίπαλοι ήταν παντού στο γήπεδο", αλλά στη διαδρομή που χωρίζει τα αποδυτήρια από το χλοοτάπητα όλα άλλαξαν. "Χάναμε 3-0 και οι οπαδοί μας φρόντισαν να φωνάζουν και να τραγουδούν. Αυτό μας άφησε έκπληκτους", θυμάται.

Ο Benítez άλλαξε το σύστημα. Έβαλε τρεις στο κέντρο της άμυνας και πρόσθεσε έναν ακόμα παίκτη στη μεσαία γραμμή. "Το κλειδί ήταν να μπούμε στο παιχνίδι με ένα γρήγορο γκολ και το κάναμε. Στη συνέχεια ήρθαν άλλα δύο και η ισοπαλία μετά από το 3-0 σε έναν τελικό του Champions League σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις το Κύπελλο στο χέρι."

Ο Χοσέμι ήταν ένας από τους πέντε Ισπανούς παίκτες που ήταν παρόντες σε αυτή τη μαγική νύχτα. Οι άλλοι ήταν οι Αντόνιο Νούνιες, Τσάβι Αλόνσο, Φερνάντο Μοριέντες και Λουίς Γκαρσία.

"Μετά το 3-3 η Μίλαν απογοητεύτηκε. Στο ημίχρονο γιόρταζαν στο δρόμο για τα αποδυτήρια, όμως, στο τέλος σκεφτόταν τι ήταν αυτό που έφταιξε κι έχασαν". Ο Χοσέμι ομολογεί ότι σκεφτόταν ότι αυτό που βίωνε δεν ήταν πραγματικό. Αλλά έτσι ήταν! Η Λίβερπουλ ανακηρύχθηκε νικήτρια του Champions League και το μετάλλιο που έχει ο πρώην παίκτης από τη Μάλαγα στο σπίτι του το αποδεικνύει αυτό. "Το έχω σε ασφαλές μέρος! Είναι ωραίο να το κοιτάζεις και να θυμάσαι εκείνη την ημέρα", λέει".
Keywords
Τυχαία Θέματα