«Αντέχουν ισχυρότερους σεισμούς τα κτίρια της Αθήνας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Όλες οι εξελίξεις γύρω από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ

«Τα περισσότερα κτίρια της Αθήνας αντέχουν μεγαλύτερους σεισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός αφού το επιφανειακό του βάρος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα, συμπλήρωσε. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι.

Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος 

σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.
Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η μετασεισμική δραστηριότητα τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, εκφράζοντας πως το ζήτημα είναι πλέον δούμε τις επόμενες ώρες αν το φαινόμενο θα έχει καθοδική πορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα οι επιστήμονες χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν τα δεδομένα προκειμένου να προσφέρουν σωστή πληροφόρηση, κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο.
Ο κ. Χουλιάρας, υπογράμμισε πως χρειάζεται ψυχραιμία υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας είναι σεισμογενής και επομένως δεν πρέπει πανικός.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει ως εξής:

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν επιφανειακός και είχε διάρκεια 15 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα η σεισμική δόνηση να γίνει ιδιαίτερα αισθητή όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί. Ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 4,4 ρίχτερ

Θριάσιο – Αττικό χωρίς τραυματισμούς από το σεισμό

Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς, ούτε για εγκλωβισμένους. Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δεν υπάρχουν περιστατικά.

Κλήσεις για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια έχει δεχθεί την τελευταία ώρα το ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ κλήθηκε και παρέλαβε από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων μία έγκυο τουρίστρια, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ζημιές στη Βουλή

Μικρές είναι οι ζημιές έχουν καταγραφεί στο κτήριο της Βουλής μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μέχρι στιγμής τα προβλήματα εντοπίζονται σε ένα σπασμένο τζάμι στο περιστύλιο όπου γίνεται η έκθεση για τον Ρήγα Φεραίο και ένας ραγισμένος τοίχος.

Κανονικά τα δρομολόγια του Μετρό

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερπου σημειώθηκε στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΣΤΑΣΥ τα τρένα στη γραμμή 2 κινούνται με ταχύτητες 40χλμ./ώρα και στη γραμμή 3 με 70χλμ/ώρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μετά τον σεισμό άνοιξαν οι πύλες σε όλους τους σταθμούς για να απεγκλωβιστούν οι πολίτες.

The post «Αντέχουν ισχυρότερους σεισμούς τα κτίρια της Αθήνας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Όλες οι εξελίξεις γύρω από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα