Πλήθος κόσμου στη Βαγδάτη για τη νεκρική πομπή του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Φόβοι για έναν νέο «πόλεμο στον Κόλπο»

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαγδάτη για να συμμετέχουν στην νεκρική πομπή πίσω από τα φέρετρα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του ‘Αμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, του κύριου υπολοχαγού του στο Ιράκ, που σκοτώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανική επιδρομή.

Σύμφωνα με το Associated Press, πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην πομπή ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ενώ κρατούσαν ιρακινές σημαίες και σημαίες πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και έτρεφαν απόλυτη αφοσίωση

στο πρόσωπο του Σουλεϊμανί. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο,  συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» κυριάρχησαν στην νεκρική πομπή.

Mourners attend the funeral of the Iranian Major-General Qassem Soleimani who was killed in a US drone strike.

For more, head here: https://t.co/XEBFrlqytW pic.twitter.com/URmXBJ6y9S

Sky News (@SkyNews) January 4, 2020

Οι σοροί των πέντε Ιρανών καλύπτονταν από την ιρανική σημαία. Μετά την πορεία στην Καζιμίγια, τελέστηκαν οι κηδείες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης παρουσία πολλών Ιρακινών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με την «Guardian», η νεκρική πομπή ξεκίνησε από τον ιερό ναό Ιμάμ Καντίμ στη Βαγδάτη. Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια φώναξαν συνθήματα όπως «Όχι, όχι, Αμερική» και «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».
Ένας από τους συμμετέχοντες στη νεκρική πομπή ονόματι Μοχάμεντ Φαντλ, δήλωσε ότι η κηδεία είναι μια έκφραση αφοσίωσης στους δολοφονημένους ηγέτες. «Είναι ένα οδυνηρό χτύπημα, αλλά δεν θα μας λυγίσει», ανέφερε.
Δύο ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πομπή, στην οποία παρευρέθηκε επίσης ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι, κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και ηγέτες των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή της εκτέλεσης

Η στιγμή που ο πύραυλος του αμερικανικού στρατού χτυπά και καταστρέφει το αυτοκίνητο του Κασέμ Σουλεϊμανί καταγράφεται σε βίντεο – ντοκουμέντο που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας που μετέδωσε η τηλεόραση του Ιράκ Ahad TV δείχνει τη στιγμή που ο πύραυλος καταστρέφει δύο αυτοκίνητα εντός των οποίων βρίσκονταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί και άλλος ένας στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης.

#BREAKING: This is the moment when first AGM-114 #Hellfire air-to-surface missile launched from a #USAF MQ-9 Reaper drone hit the convoy carrying #IRGC-Quds Force commander, Qasem #Soleimani & #PMU commander, Abu-Mahdi al-Muhandis last night near #Baghdad‘s International Airport! https://t.co/wIrVSR1NBU pic.twitter.com/N8p2W5mBtS

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) January 3, 2020

#BREAKING: Not only #PMU‘s PR head & 3 senior #Hezbollah/#PMU leaders are dead it is reported that commander of #IRGC Quds Force, Qasem Soleymani is targeted too! 1st video showing wreckage of the cars which were targeted by a #USAF near #Baghdad Intl Airport can be seen here pic.twitter.com/Q53kvqBrEG

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) January 3, 2020


Αν και δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, επίσημη επιβεβαίωση για την αυθεντικότητα του βίντεο, αναπαράγεται από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο.

Ορκίστηκε εκδίκηση το Ιράν

Η ιρανική ηγεσία ορκίστηκε «εκδίκηση» μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, την οποία θα πάρει «σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Ο μέχρι σήμερα νούμερο 2 των Φρουρών της Επανάστασης, ταξίαρχος Εσμαΐλ Γκαανί, ορίστηκε διάδοχος του Κασέμ Σουλεϊμανί στην ηγεσία της πανίσχυρης ιρανικής Δύναμης Κουντς. Λίγο μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του φέρεται να απείλησε τους Αμερικανούς με «χιλιάδες πτώματα». «Λέμε σε όλους: Περίμενε λίγο και θα δείτε πτώματα Αμερικανών σε όλη τη Μέση Ανατολή» δήλωσε.

Αβεβαιότητα σε όλον τον κόσμο – Φόβοι για έναν «νέο πόλεμο στον Κόλπο»

Η εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου βύθισε τον κόσμο ολόκληρο στην αβεβαιότητα, εγείροντας φόβους για έναν «νέο πόλεμο στον Κόλπο» τον οποίο «ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί», όπως το έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις περισσότερες πρωτεύουσες κυριαρχεί η ανησυχία. Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν ανέφεραν έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή τους πως ανησυχούν για τον κίνδυνο ακόμη πιο «σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης» στη Μέση Ανατολή. Πεκίνο και Λονδίνο απηύθυναν εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση».

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς χθες· οι αγορές να φοβούνται τις δυνητικές επιπλοκές, πιθανόν ακόμα και τον αποκλεισμό του στενού του Χουρμούζ.

Μυρίζει «μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή 

Σε διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη και τόνισε ότι έδωσε τη διαταγή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώσουν τον Σουλεϊμανί για να «σταματήσει» το ξέσπασμα ενός πολέμου και «όχι να αρχίσει ένας».

Χιλιάδες υποστηρικτές του Σουλεϊμανί ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Τεχεράνης αλλά και  άλλων μεγαλουπόλεων του Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και καίγοντας αμερικανικές σημαίες.
«Κάτω οι ΗΠΑ!», φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην ιρανική πρωτεύουσα, με το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ορκίζεται εκδίκηση για τον φόνο του Σουλεϊμανί, ενός προσώπου που θεωρείται ήρωας στη χώρα του.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε αναβρασμό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί ίσως να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και να οδηγήσει την Τεχεράνη σε στρατιωτικά αντίποινα κατά της Ουάσινγκτον.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ότι το Ιράν κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη στρατιωτική δύναμη μπορεί να χαρακτηριστεί: Από τη μία υπάρχει το πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να θέσουν υπό περιορισμό και έλεγχο αλλά από την άλλη, ακόμα και αν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις υστερούν σε σχέση με αυτές της Αμερικής, εντούτοις ο φανατισμός και ο μεγάλος αριθμός των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών σωμάτων μπορούν σίγουρα να επιφέρουν ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Σύμφωνα με το Globalfirepower.com, το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

– Ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις: 523.000

– Εφεδρείες: 350.000

– Μαχητικά Αεροσκάφη: 142

– Επιθετικά Αεροσκάφη: 165

– Μεταφορικά Αεροσκάφη: 89

– Εκπαιδευτικά Αεροσκάφη: 104

– Επιθετικά Ελικόπτερα: 12

Ναυτικές δυνάμεις

– Πολεμικά σκάφη: 398

– Υποβρύχια: 34

– Φρεγάτες: 6

– Κορβέτες: 3

– Περιπολικά και ακτοφυλακίδες: 88

– Πλοία ναρκοπολέμου: 3

Σχετικά με τους παραστρατιωτικούς της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, έως το 2012 δηλώνονταν περί τα 10 εκατομμύρια μέλη, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Πιθανόν σε πλήρη κινητοποίηση να είναι ένα εκατομμύριο, περί τα 2.500 τάγματα αξιόμαχοι. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός του Ιράν σήμερα ανέρχεται σε περίπου 81 εκατομμύρια, εκ των οποίων περί τα 38 εκατομμύρια είναι άνδρες κατάλληλοι για ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις.

Πυραυλική ισχύς

Η πυραυλική ισχύς του Ιράν δίνει στη χώρα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρει το BBC, μια πρόσφατη αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας περιγράφει τις ιρανικές πυραυλικές δυνάμεις ως τις μεγαλύτερες στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνουν κυρίως πυραύλους βραχείας και μεσαίας εμβέλειας. Αναφέρει επίσης ότι το Ιράν είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει διαστημική τεχνολογία προκειμένου να κατασκευάσει πυραύλους διακρατικής εμβέλειας. Το πρόγραμμα ωστόσο «πάγωσε» στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2015 η χώρα για τα πυρηνικά.

Reader

The post Πλήθος κόσμου στη Βαγδάτη για τη νεκρική πομπή του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Φόβοι για έναν νέο «πόλεμο στον Κόλπο» appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα