Παραπέμπεται για καθαίρεση για δεύτερη φορά ο Τραμπ. 10 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν εναντίον του. Πρωτόγνωρες εικόνες με στρατό μέσα στο Καπιτώλιο

Μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει από την προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία ακόμη ντροπιαστική στιγμή στην θητεία του: Εγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, που για δεύτερη φορά στην 4ετη θητεία του παραπέμπεται σε δίκη, γεγονός που τον καθιστά, όπως σχολίασαν καυστικά αναλυτές στο CNN, ως τον «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία».

Κανείς δεν έχει βρεθεί δύο φορές σε αυτή

τη θέση, με την συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο να διαφέρει καθώς ο Ρεπουμπλικάνος αποχωρεί από την προεδρία ούτως ή άλλως στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η παραπομπή του σε δίκη και η πιθανή τιμωρία του, θα έχει μεγάλη σημασία τόσο συμβολικά, όπως αναφέρουν Αμερικανικά ΜΜΕ, όσο και για το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, το οποίο θέλουν να τελειώσουν οι Δημοκρατικοί…

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Πρωτόγνωρες εικόνες με συνεδρίαση υπό το βλέμμα της Εθνοφρουράς

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτό που προκάλεσε τεράστια αίσθηση ήταν η εικόνα με εκατοντάδες ανθρώπους της Εθνοφρουράς εντός και εκτός Καπιτωλίου. Υπό τον φόβο νέων αντιδράσεων των οπαδών του Τραμπ, είχε δοθεί εντολή για ισχυρή φύλαξη στο κτίριο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας. Οπως και έγινε, με το αποτέλεσμα να είναι αυτό που περίμεναν οι Δημοκρατικοί.

Inside the Capitol this morning where Speaker Pelosi usually walks to her office. pic.twitter.com/BQIEf5b2s4

— Erin Schaff (@erinschaff) January 13, 2021

«Ναι» για παραπομπή του Τραμπ και από Ρεπουμπλικάνους

Η παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στην Γερουσία ήταν δεδομένο πως θα ψηφιστεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων από την στιγμή που οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία. Ωστόσο, υπήρξαν και 10 Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν «ναι», δείχνοντας πως πλέον ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει την πλήρη στήριξη από το κόμμα του. Με 232 ψήφους υπέρ, έναντι 197 κατά και 4 «παρών», ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται σε δίκη, με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση, με αφορμή τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Οι δέκα Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του ήταν οι: Ανταμ Κίνσιγκερ (Ιλινόι), Λιζ Τσέινι (Γουαϊόμινγκ), Τζον Κάτκο (Νέα Υόρκη), Φρεντ Απτον (Μίσιγκαν), Τζέιμι Ερέρα Μποτλέρ (Ουάσιγκτον), Πίτερ Μάγιερ (Μίσιγκαν), Νταν Νιουχάουζ (Ουάσιγκτον), Αντονι Γκονζάλες (Οχάιο), Τομ Ράις (Νότια Καρολίνα), Ντέιβιντ Βαλαντάο (Καλιφόρνια).

Η Γερουσία αποφασίζει για τον Τραμπ -Τι σχεδιάζουν οι Δημοκρατικοί αν τιμωρηθεί

Πλέον μένει να αποφασίσει η Γερουσία το αν θα επιβάλει κυρώσεις στον Τραμπ.

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου καθώς ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Το ζήτημα ωστόσο δεν φαίνεται πως θα τελειώσει εκεί ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις στον Τραμπ. Με τον ίδιο να έχει δηλώσει πως σκοπεύει να κατέβει υποψήφιος και το 2024, οι Δημοκρατικοί, δια στόματος Τσακ Σούμερ, έκαναν γνωστό πως αν κριθεί ένοχος ως υποκινητής της επίθεσης στο Καπιτώλιο, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να θέσουν πρόταση για ξεχωριστή ψηφοφορία με θέμα τον δια παντός αποκλεισμό του από το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα. Με δεδομένο μάλιστα πως οι Δημοκρατικοί θα έχουν το πάνω χέρι πλέον και στην Βουλή και στη Γερουσία από τις 20 Ιανουαρίου, ο δρόμος για την επιστροφή του Τραμπ στις επόμενες εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολος.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές. «Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα», ανέφερε ο Σούμερ. Ωστόσο, για να περάσει ένα τέτοιο ψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

Η Πελόζι «πόζαρε» με την υπογραφή του διατάγματος

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επιδείκνυε στις κάμερες και τους φωτογράφους την απόφαση του σώματος.

«Η Βουλή απέδειξε πως κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Απέδειξε ότι ο Τραμπ είναι ξεκάθαρα ένας κίνδυνος για την πατρίδα μας και ότι για άλλη μία φορά τιμήσαμε τον όρκο μας να προστατέψουμε το Σύνταγμα. Και τώρα, δυστυχώς, με βαριά καρδιά για το τι σημαίνει για την χώρα μας, ενός προέδρου που υποκίνησε την εξέγερση, υπογράφω το άρθρο της παραπομπής του Τραμπ», είπε η Πελόζι δευτερόλεπτα πριν υπογράψει την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη.

Speaker Nancy Pelosi signs the article of impeachment against President Trump. pic.twitter.com/sbh81qPAxi

— The Recount (@therecount) January 13, 2021

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη και για την υπόθεση της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ δεν είπε λέξη στο διάγγελμά του για την παραπομπή σε δίκη

Λίγο μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό πως ο Τραμπ θα δημοσιεύσει ένα τηλεοπτικό διάγγελμα. Κι ενώ όλοι περίμεναν πως θα αναφερθεί στην απόφαση της Βουλής, αυτός δεν είπε λέξη γι’ αυτό! Αντίθετα, έκανε έκκληση για «ειρήνη» και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να μην πάνε στην Ουάσιγκτον στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι έχει δώσει εντολή για πολυάριθμη παρουσία της Εθνοφρουράς.

Υποσχέθηκε και πάλι ομαλή μετάβαση εξουσίας, ωστόσο προκάλεσε εντυπώσεις ξανά, λέγοντας πως αυτοί που έκαναν την επίθεση στο Καπιτώλιο δεν ήταν υποστηρικτές του…

«Αυτού του είδους η βία είναι ενάντια στα πιστεύω μου και όσα το κίνημά μας υποστηρίζει. Αριστερός ή δεξιός, δημοκράτης ή ρεπουμπλικάνος, δεν επιτρέπετε τέτοια συμπεριφορά» αναφέρει αρχικά στο βίντεο, αρνούμενος να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και συνέχισε: «Κανένας πραγματικός υποστηρικτής μου δεν θα διέπραττε πολιτική βία. Κανένας δικός μου υποστηρικτής δεν θα έδειχνε ασέβεια στον Νόμο και την αμερικανική σημαία. Κανένας δικός μου υποστηρικτής δεν θα απειλούσε ή θα πρόσβαλε άλλους Αμερικανούς. Αν κάνετε τέτοιου είδους πράγματα, δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας -του επιτίθεστε. Και επιτίθεστε στην χώρα μας. Δεν μπορώ να το επιτρέψω».

pic.twitter.com/FIJbvCYGJ6

— The White House (@WhiteHouse) January 13, 2021

Δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, τα έβαλε με τα σόσιαλ

Κι ενώ απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του για τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η μία μετά την άλλη, κλείνουν τους λογαριασμούς του. Εκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου επίθεση» στον ελεύθερο λόγο, αναφερόμενος για τον αποκλεισμό του από twitter, facebook και youtube.

Πώς αντέδρασε ο Μπάιντεν

Ενώ όλοι περίμεναν τον Τζο Μπάιντεν να τοποθετηθεί επί της παραπομπής του Τραμπ, ο νέος πρόεδρος δεν έδωσε ιδιαίτερη βάση στις δηλώσεις του. Δείχνοντας τις προθέσεις του μετά την 20η Ιανουαρίου, όταν και θα αναλάβει την εξουσία, σχολίασε: «Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να ανταπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις αυτής της χώρας».

Ιδρυτής Twitter: «Σωστός αλλά και επικίνδυνος ο αποκλεισμός Τραμπ»

Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Twitter Inc, Τζακ Ντόρσι, με μπαράζ αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό, έκρινε ότι η απόφαση να απαγορευτεί η πρόσβαση του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ήταν μεν «η σωστή» , αλλά σήμανε και μια «αποτυχία», ενώ «δημιούργησε προηγούμενο», που ομολόγησε πως του φαίνεται «επικίνδυνο» ως προς την εξουσία που κρατούν στα χέρια τους μεγάλες εταιρείες.

Επρόκειτο για «αποτυχία από μέρους μας να κάνουμε υγιή συζήτηση», ανέφερε o δημιουργός του Twitter σε μακροσκελές νήμα αναρτήσεων του, με το οποίο εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την αναστολή επ’ αόριστον της πρόσβασης του απερχόμενου προέδρου στην υπηρεσία επειδή κρίθηκε ότι υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο και ενεθάρρυνε τη βία.

Κινήσεις αυτής της φύσης «μας διχάζουν. Περιορίζουν τη δυνατότητα να εξηγήσεις, να μετανιώσεις, να μάθεις», συνέχισε ο κ. Ντόρσι. «Και δημιουργούν προηγούμενο που μου μοιάζει επικίνδυνο», όσον αφορά «στην εξουσία ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης σε μέρος του παγκόσμιου δημόσιου διαλόγου».

Ο ιστότοπος Twitter ήταν εδώ και χρόνια το βασικό εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου: το χρησιμοποιούσε για να απευθύνεται άμεσα στα 88 εκατομμύρια «ακολούθους» του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παράλληλα αποκλειστεί από τους ιστότοπους Facebook, Instagram, Snapchat, Twitch και, από προχθές Τρίτη, από το YouTube για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Όμως η απόφαση του δικτύου των «τιτιβισμάτων» ήταν μακράν η πιο εμβληματική. Ο εξοστρακισμός του προέδρου των ΗΠΑ χαιρετίστηκε από πολλούς αμερικανούς πολιτικούς, αλλά επικρίθηκε από οργανώσεις και πολιτικούς ηγέτες, κεντροδεξιούς όπως η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ή κεντροαριστερούς όπως ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για την ισχύ που διαθέτουν οι εταιρείες της τεχνολογίας.

Ο Τζακ Ντόρσι κρίνει ότι η ισορροπία δύναμης τηρείται, όσο «ο κόσμος μπορεί απλά να πάει σε κάποια άλλη υπηρεσία, εάν δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι κανόνες μας και η επιβολή τους».

Όμως αυτή η ιδέα «αμφισβητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν αρκετοί πάροχοι βασικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο αποφάσισαν να μη φιλοξενούν πλέον αυτό που έβρισκαν επικίνδυνο».

«Δεν πιστεύω ότι ήταν κάτι συντονισμένο. Πιο πιθανό: οι εταιρείες κατέληξαν στα δικά τους συμπεράσματα ή ενθαρρύνθηκαν από τις ενέργειες των άλλων».

Το Twitter, όπως και αρκετοί γείτονές του στη Silicon Valley, βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών εδώ και μήνες. Πολιτικοί και των δύο μεγάλων αμερικανικών παρατάξεων επικρίνουν την παντοδυναμία τους, τους όρους του ανταγωνισμού, το πώς αξιοποιούν τα δεδομένα των χρηστών τους, το πώς χειρίζονται τον δημόσιο διάλογο.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε την Παρασκευή να απαντήσει, μετά την αναστολή του προσωπικού του λογαριασμού, μέσω του επίσημου λογαριασμού της προεδρίας (@POTUS), απευθυνόμενος στους «75 εκατομμύρια αμερικανούς πατριώτες» που τον ψήφισαν, τα μηνύματά του διαγράφτηκαν πάραυτα από τους διαχειριστές του Twitter.

«Το να χρησιμοποιείται άλλος λογαριασμός για να παρακάμπτεται η αναστολή αντίκειται στους κανόνες χρήσης μας», εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πάντως ο Τζακ Ντόρσι αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήραν οι μεγάλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται μακροπρόθεσμα να καταστρέψουν την «ευγενή υπόθεση, τα ιδανικά του ανοικτού διαδικτύου».

Χθες Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε για δεύτερη φορά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία, σε αυτή την περίπτωση για «υποκίνηση στάσης», γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ.

The post Παραπέμπεται για καθαίρεση για δεύτερη φορά ο Τραμπ. 10 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν εναντίον του. Πρωτόγνωρες εικόνες με στρατό μέσα στο Καπιτώλιο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
στρατος, εικονες, φορα, μηχανη του χρονου, εγινε, ηπα, cnn, μμε, podcast, βουλη, office, twitter, νέα, οχάιο, τομ, ψηφοφορία, εκλογες, συνταγμα, σημαίνει, president, white, house, facebook, youtube, υγιή, instagram, μερκελ, ισχύ, κινηση στους δρομους, www.facebook.com, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ξανα, instagram, τι σημαινει, βιντεο, βημα, δωρεαν, ηπα, θεμα, θητεια, μηχανη του χρονου, μμε, cnn, office, youtube, αρθρα, αρθρο, αξιζε, απλα, αφορμη, βλεμμα, γεγονος, γινει, δεδομενο, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, δρομος, διαδικτυο, εγινε, ειπε, εβδομαδα, υγιή, ιδεα, ιδιο, η δικη, υπηρεσια, υποθεση, εικονα, ισορροπια, καμερες, κομμα, κτιριο, λογο, μεξικανος, μηνυματα, μηνες, νημα, οικος, ορκωμοσια, ουασιγκτον, υπογραφη, σελιδες, σωμα, στιγμα, τιμωρια, τριτη, τομ, ισχύ, χερι, ψηφοφορία, αντρες, white, δικαιωμα, επεισοδια, house, ηγετες, χωρα, εισβολη, καρδια, μια φορα, μοιαζει, podcast, president, σημαια, σημαίνει, χερια
Τυχαία Θέματα