Παναγία των Παρισίων. Η αποκατάσταση του γοτθικού ναού θα γίνει όπως ακριβώς ήταν, μετά από απόφαση Μακρόν. Θα είναι έτοιμος πριν από τους Ολυμπιακούς του 2024 (βίντεο)

Ο κώνος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής πυρκαγιάς τον Απρίλιο του 2019 πρόκειται να ξαναχτιστεί ακριβώς όπως ήταν, αποφάσισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του, έπειτα από την έκθεση 3.000 σελίδων που του παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Φιλίπ Βιλνέβ, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το έργο ανοικοδόμησης του καθεδρικού ναού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά πρότεινε μια «σύγχρονη αρχιτεκτονική παρέμβαση» για την αντικατάσταση

του κωδωνοστασίου, ωστόσο, ο Βιλνέβ κατάφερε να τον πείσει και να επιμείνει στον αρχικό σχεδιασμό της Παναγίας των Παρισίων.

Ο κώνος γοτθικού ρυθμού, ήταν σχέδιο του Eugene Viollet-le-Duc, προστέθηκε στον ναό κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων τον 19ο αιώνα.

Μετά την ανακοίνωση του Μακρόν, λίγο μετά την πυρκαγιά, χιλιάδες αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, έστειλαν τις προτάσεις τους.
Η «σύγχρονη πινελιά» που ανακοίνωνε αρχικά ο γάλλος Πρόεδρος μεταφράστηκε από αρχιτέκτονες σε πισίνα στον τελευταίο όροφο, μια πράσινη οροφή με ένα κατάστρωμα, έναν κώνο από γυαλί που καλύπτει ένα αστικό αγρόκτημα, και ακόμη και ένα πάρκινγκ.

Ωστόσο, ο Βιλνέβ υποστήριξε ότι η τήρηση των αρχικών σχεδίων θα επέτρεπε την ταχύτερη ανοικοδόμηση, ένα βασικό επιχείρημα για τον Macron που έχει δεσμευτεί ότι το μνημείο θα αποκατασταθεί πλήρως και εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

«Ο πρόεδρος εμπιστεύθηκε τους εμπειρογνώμονες και προεγκρίνει τις κύριες γραμμές του έργου που παρουσίασε ο αρχιτέκτονας,  ο οποίος σχεδιάζει να ανακατασκευάσει τον κώνο ακριβώς όπως ήταν», δήλωσε η Προεδρία την περασμένη Πέμπτη.

«Η ανησυχία του Προέδρου ήταν να μην καθυστερήσει το εργοτάξια ή να υπάρχει κάποια επιπλοκή στη γραφειοκρατία. Ήταν απαραίτητο να διευκρινιστούν γρήγορα τα πράγματα», συνέχισε η δήλωση.

Το έργο της ανακατασκευής αναμενόταν να ξεκινήσει νωρίτερα, ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι εργασίες καθυστέρησαν.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2019 προκάλεσε την κατάρρευση του γοτθικού κώνου, αλλά και ανυπολόγιστες ζημιές στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού. Η πυρκαγιά που καλύφθηκε ζωντανά από τα μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη για το μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Εκατομμύρια πολίτες και εταιρείες κινητοποιήθηκαν και έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Οι δαίμονες της Παναγίας των Παρισίων που εξολόθρευσε ο επίσκοπος και έγιναν σύμβολο της μάχης κατά του κακού. Στο τέλος χρησίμευσαν ως υδρορροές Η «άγνωστη» Παναγία των Παρισίων. Που βρίσκεται η είσοδος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και τον Σατανά που ζυγίζουν ψυχές 

The post Παναγία των Παρισίων. Η αποκατάσταση του γοτθικού ναού θα γίνει όπως ακριβώς ήταν, μετά από απόφαση Μακρόν. Θα είναι έτοιμος πριν από τους Ολυμπιακούς του 2024 (βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα