Αντίδραση της κυβέρνησης για την Αγία Σοφία: Ιστορικό λάθος Ερντογάν – θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις

«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο», είπε o Στέλιος Πέτσας και προανήγγειλε ότι η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει «σε κάποια μορφή κυρώσεων».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι

και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πονάνε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» κατέληξε και υπογράμμισε ότι αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο για την Αγία Σοφία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», μπαράζ τηλεφωνημάτων σε διεθνές επίπεδο ετοιμάζει να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

«Θλιβερό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία μετέτρεψε σε τζαμί της Αγία Σοφία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ακόμα πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.
Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη; Οι θρύλοι για τον φυλακισμένο σατανά, τον ανθρώπινο σκελετό, τις αλυσίδες και άλλα ευρήματα

Λίνα Μενδώνη για Αγία Σοφία: Ανοιχτή πρόκληση προς όλον τον πολιτισμένο κόσμο

«Ανοιχτή πρόκληση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο» χαρακτηρίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το τουρκικό κράτος.
Με ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει «ανοιχτή πρόκληση» την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απαντά η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού στην τουρκική κυβέρνηση.
«Την επόμενη μέρα από τις επισημάνσεις της UNESCO για τα σοβαρά θεσμικού τύπου κωλύματα τα οποία υφίστανται στην αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος, ήρθε η σημερινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι στη γείτονα χώρα δεν υφίσταται ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Αποτελεί παρακολούθημα της προεδρικής εξουσίας. Πολλώ μάλλον όταν πριν από μερικά χρόνια, σε ανάλογη επιχείρηση εξισλαμισμού του περικαλλούς ναού, ο οποίος αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει τη σχετική προσφυγή.
Η σημερινή απόφαση, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου Ερντογάν, αποτελεί ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και την οικουμενικότητα του μνημείου.
Κανείς δεν επιχειρεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η Αγία Σοφία που βρίσκεται στο έδαφός της, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μνημείο όλης της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα από θρησκευτική πίστη. Ο εθνικισμός που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ερντογάν δεν συνιστά σωστό σύμβουλο, οδηγώντας τη χώρα του έξι αιώνες πίσω.
Η Αγία Σοφία δεν χάνει από την αίγλη της και το πανανθρώπινο μήνυμά της, επειδή το τουρκικό δικαστήριο υπέκυψε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε για την Τουρκία την πολιτιστική απομόνωση της».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί την ιστορική μνήμη

Θέση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πήρε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έκανε λόγο για «πρόκληση της ιστορικής μνήμης».
Σε καταδίκη της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί προχώρησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.
Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

Αλέξης Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας – ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό – αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο».

Νίκος Αναστασιάδης για Αγία Σοφία: Πρόκληση η μετατροπή της σε τζαμί

«Πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου» χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς» έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Η τελευταία λειτουργία στην Αγία Σοφία έγινε 466 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Η «καταδρομική» ενέργεια του παπά Λευτέρη και το διπλωματικό επεισόδιο (βίντεο)

The post Αντίδραση της κυβέρνησης για την Αγία Σοφία: Ιστορικό λάθος Ερντογάν – θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα