Οι 5 βασικοί λόγοι της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιταλία. Γιατί η Ελλάδα την έχει «γλιτώσει» παρά τις ομοιότητες των δύο χωρών

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη Sara Belligoni, ερευνήτρια στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης έκτακτων αναγκών που εργάστηκε στην Ιταλία, πέντε είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο του ιού.

1. Γερασμένος πληθυσμός

Οι Ιταλοί έχουν το έκτο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο – 84 έτη. Αυτό, σε συνδυασμό με το πρόβλημα υπογεννητικότητας στη χώρα, έχει διαμορφώσει ένα ποσοστό της τάξης του 22,6% του πληθυσμού που είναι άνω των 65 ετών.

Ως γνωστόν, ο κορονοϊός

αποτελεί σοβαρότερη απειλή για τους ηλικιωμένους παρά για τους νέους. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν την ασθένεια και να έχουν επιπλοκές. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τη ζήτηση μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Ακόμα, πολλοί ηλικιωμένοι Ιταλοί ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό στον εργασιακό χώρο. Το 2019, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ιταλία ήταν τα 67 έτη, τουλάχιστον δύο χρόνια αργότερα από τους μέσους συνταξιούχους σε άλλες δυτικές αναπτυγμένες χώρες.

2. Στενές επαφές

Οι Ιταλοί, ως μεσογειακός λαός, είναι κατά γενικό κανόνα πολύ εκδηλωτικοί. Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι πολύ συνηθισμένες αντιδράσεις όχι μόνο μεταξύ των μελών της οικογένειας, αλλά και των φίλων και ακόμη και των συναδέλφων τους. Ακόμη και όταν κουβεντιάζουν, οι Ιταλοί είναι κοντά στον συνομιλητή τους, ενώ μέχρι πρότινος οι μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους ήταν πολύ συχνό φαινόμενο.

3. Πυκνός πληθυσμός

Η Ιταλία είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα, με μέση πυκνότητα 533 ατόμων ανά τετραγωνικό μίλι. Σε σύγκριση, η Γερμανία έχει πληθυσμιακή πυκνότητα 235 ατόμων ανά τετραγωνικό μίλι ενώ οι ΗΠΑ έχουν 94.

Τα 2/3 των Ιταλών ζουν σε αστικές περιοχές που είναι ακόμη πιο πυκνοκατοικημένες. Η Ρώμη έχει 5.800 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι και το Μιλάνο συγκεντρώνει περισσότερους από 19.000 ανθρώπους σε κάθε τετραγωνικό μίλι. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο της πυκνότητας του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον.

4. Η βόρεια Ιταλία είναι επιχειρηματικός κόμβος

Το Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας και έχει στενούς εμπορικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς με την Κίνα. Ολόκληρη η περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας φιλοξενεί γραφεία πολλών πολυεθνικών εταιριών. Οι εργαζόμενοι ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν συναντήσεις και συνέδρια στη βόρεια Ιταλία. Ένα μολυσμένο άτομο όχι μόνο θα μπορούσε να μολύνει άλλους, αλλά οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να μετακινηθούν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.

5. Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων

Πλέον η Κίνα είναι η μόνη χώρα που καταγράφει περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 από την Ιταλία. Με πολύ λιγότερους ανθρώπους, το ποσοστό μόλυνσης της Ιταλίας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της Κίνας.

Ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών είναι τα μαθήματα μάθησης από άλλους σε παρόμοιες συνθήκες – αλλά δεν υπάρχει κανένας για την Ιταλία να ενημερώσει γι’ αυτό το στάδιο της κρίσης. Κινέζοι εμπειρογνώμονες έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία για να βοηθήσουν – αλλά πολλές από τις γνώσεις τους για τον κορονοϊό τις μοιράστηκαν μετά την έναρξη της εξάπλωσης στην Ιταλία, έτσι οι Ιταλοί είναι πιο πίσω από το σημείο όπου βρίσκονται άλλες χώρες, στις οποίες εκδηλώθηκε πιο πρόσφατα ο ιός.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει εργαστεί για τη συγκράτηση της νόσου, συμπεριλαμβανομένης του εθνική lockdown στις 10 Μαρτίου. Περισσότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, η χώρα μπορεί τελικά να δει μείωση του αριθμού των νέων περιπτώσεων.

Παρότι η γειτονική Ιταλία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα -γερασμένος πληθυσμός, στενές κοινωνικές επαφές, πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα-, αυτό που πιθανόν εμπόδισε στη χώρα μας την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού είναι το γεγονός ότι το πρώτο κρούσμα άργησε να κάνει την εμφάνισή του. Η κοινωνία είχε χρόνο να προετοιμαστεί ψυχολογικά και πρακτικά, βλέποντας τα παραδείγματα των ξένων χωρών, ενώ και η αντίδραση του κράτους ήταν άμεση καθώς και πάρθηκαν αυστηρά μέτρα από νωρίς.

The post Οι 5 βασικοί λόγοι της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιταλία. Γιατί η Ελλάδα την έχει «γλιτώσει» παρά τις ομοιότητες των δύο χωρών appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα