Ηπιότερος θα είναι ο φετινός χειμώνας προβλέπει το AccuWeather. Πώς εξηγείται το θερμό δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου

Ένας χειμώνας αρκετά διαφορετικός από εκείνον του 2018, κυρίως για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, θα είναι ο φετινός, σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα μετεωρολογικών οργανισμών.

Πριν από μερικές ημέρες, το αμερικανικό κέντρο προγνώσεων AccuWeather δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για τον χειμώνα 2019 – 2020 στην Ευρώπη.

Στην έκθεσή του, το AccuWeather εστιάζει στις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον φετινό χειμώνα στα Βαλκάνια και η Ελλάδα,

η οποία προχθές επλήγη από ένα σύντομο, αλλά ισχυρό κύμα κακοκαιρίας- επισημαίνοντας ότι «δεν θα είναι όπως ο περυσινός».

Η πρόβλεψη για τον φετινό χειμώνα

Στα συμπεράσματα του AccuWeather για τον χειμώνα, όπως και στη σχετική έκθεση του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων), προβλέπεται  ότι ο χειμώνας στην Ευρώπη, και στις χώρες των Βαλκανίων θα είναι πιο ήπιος.

Αυτό σημαίνει πως όταν μιλάμε για έναν πιο ήπιο χειμώνα, αναφερόμαστε στις θερμοκρασίες που είναι πάνω από τις κανονικές κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του AccuWeather, που ειδικεύεται στο κλίμα της Ευρώπης: «Το πρώτο μισό του χειμώνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “ζεστό”, καθώς ένα ενεργό “μονοπάτι” καταιγίδων που παρατηρούμε θα παραμείνει μακρυά, εστιασμένο στη βόρεια Ευρώπη» .

Ψυχρές εισβολές στο δεύτερο μισό του χειμώνα

Ο Tyler Roys τονίζει ότι «καθώς θα περνάμε στο δεύτερο μισό του χειμώνα, η συχνότητα των καταιγίδων στην Ευρώπη πιθανότατα θα μειωθεί, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι περίοδοι ξηρασίας – ανομβρίας. Αυτή η συνθήκη θα ευνοήσει τις ψυχρές εισβολές από τα βόρεια και βορειανατολικά» προσθέτει.

Εδικά για την Ελλάδα, ο μετεωρολόγος λέει ότι «ακόμη και αν αυτές οι ψυχρές μάζες του χειμώνα καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα, δεν θα είναι τόσο ισχυρές ώστε να ρίξουν τις μέσες θερμοκρασίες, που ήδη θα είναι σε υψηλά επίπεδα για την εποχή».

Οι βόρειες ψυχρές μάζες «θα μειώσουν οριακά τη θερμοκρασία, για παράδειγμα, από τους +4 βαθμούς Κελσίου άνω του φυσιολογικού, στους +2 βαθμούς Κελσίου άνω του φυσιολογικού», σημειώνει ο Roys.

*WINTER 2019-2020 UPDATE* Fresh forecasts have arrived and this time they are bigger and better! We have added more models and more graphics, looking more in depth into every model. Most are similar, but some defy the odds and give us actual winter!https://t.co/W9GMkZGzPN

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) November 1, 2019

Βροχές στα Βαλκάνια και την Ιταλία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του AccuWeather, «με το κυρίως μέτωπο καταιγίδων να κινείται στα πιο βόρεια τμήματα της Ευρώπης, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε φέτος λιγότερες καταιγίδες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τα Βαλκάνια αυτόν το χειμώνα. Και πάλι όμως, κάποιες “παρυφές” αυτών των καταιγίδων θα κινηθούν προς αυτές τις περιοχές. Είναι κάτι που περιμένουμε».

Ο Roys αναφέρει ότι ενώ η συχνότητα των καταιγίδων θα είναι μειωμένη -ευρύτερα στην Ευρώπη- οι πιθανότητες για πιο εκτεταμένες βροχοπτώσεις «πέφτουν» στο δεύτερο μισό του χειμώνα. «Από τα στοιχεία μας προκύπτει ότι είναι πιθανό αυτά τα μέτωπα καταιγίδων να “καθίσουν” για λίγο πάνω από την ανατολική και κεντρική Μεσόγειο, δίχως ωστόσο να αναμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα όπως της περασμένης χρονιάς» λέει χαρακτηριστικά.

Εν γένει, η ομάδα του AccuWeather, όπως τονίζει ο Tyler Roys, εκτιμά για τον επερχόμενο χειμώνα ότι «οι βροχοπτώσεις θα είναι κάτω των μέσων ετήσιων επιπέδων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι δεν χρειάζεται παρά μια πολύ ισχυρή βροχή για να προκληθεί μια επώδυνη πλημμύρα».

Ο χάρτης για τον φετινό χειμώνα στα Βαλκάνια και την Ιταλία προβλέπει αραιές καταιγίδες πηγή: AccuWeather.com

Η Ελλάδα και η κλιματική αλλαγή

Όσον αφορά στο θερμό δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στην Ελλάδα, ο Tyler Roys του AccuWeather επισημαίνει πως είναι δύσκολο να συνδέσουμε άμεσα μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή. Αν κοιτάξουμε πίσω στα μετεωρολογικά χρονικά της Ελλάδας για τους δύο μήνες, θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν υπάρχει μια μέση, σταθερή κατάσταση. Υπάρχουν χρονιές με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία και άλλες με ψύχρα και βροχές.

Σύμφωνα με τον Roys, «είναι πλέον ξεκάθαρα ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τα ίδια τα φαινόμενα, αλλά η ένταση των φαινομένων».

Eastern European Blocking over the next 10 days could lead to some beneficial rains across central and southern France, especially in areas that have been dealing with drought conditions over the last several months, flooding threat increases late for NE Spain. pic.twitter.com/q2Jij5WOdk

Tyler B. Roys (@Tylertheweather) October 18, 2019

πηγή: iefimerida

The post Ηπιότερος θα είναι ο φετινός χειμώνας προβλέπει το AccuWeather. Πώς εξηγείται το θερμό δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα