Φωτιά στην Ελαφόνησο όπου εκκενώθηκε το κάμπινγκ. Σε συναγερμό η Πυροσβεστική για ακραίο κύνδυνο πυρκαγιών, εξαιτίας του καύσωνα. Στο κόκκινο ο υδράργυρος και την επόμενη εβδομάδα! (βίντεο)

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί στην Ελαφόνησο και η πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη να αντιμετωπίσει το μέτωπο με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Επιχειρούν από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, πέντε αεροσκάφη PZLκαι ένα ελικόπτερο. Στο έδαφος 21 πυροσβέστες έχουν σπεύσει στο σημείο με επτά οχήματα.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το κάμπινγκ.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τον κρατικό μηχανισμό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας του υψηλότατου κινδύνου πυρκαγιάς. Σε επιφυλακή

βρίσκονται και οι Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

Όσον αφορά στους πολίτες, απαγορεύεται μεταξύ άλλων η κίνηση οχημάτων και πεζών σε δασικές περιοχές, υπάρχουν μπλόκα της Αστυνομίας σε σημεία εισόδου στα δάση, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιτήρηση από μεικτές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και του Στρατού, από γης και αέρος.

Η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Εκτίμηση θερμοκρασιών στην Αττική πηγή: meteo

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη χώρα μας είναι σήμερα από πολύ υψηλός έως τοπικά ακραίος.

Σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5, το ανώτατο στάδιο κινδύνου) βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια) και η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία). Πολύ υψηλός, όμως, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε σχεδόν το σύνολο της χώρας (κατηγορία 4).

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται τόσο το αίσθημα δυσφορίας (με πορτοκαλί και κόκκινο οι περιοχές όπου αναμένεται αυξημένο αίσθημα δυσφορίας) όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες σε επιλεγμένες πόλεις το μεσημέρι του Σαββάτου 10/08. πηγή: meteo

Στο κόκκινο ο υδράργυρος

Η σημερινή θα είναι μάλλον η θερμότερη ημέρα, αλλά ο καύσωνας θα παραταθεί επηρεάζοντας σχεδόν ολόκληρη τη χώρα όχι μόνο το Σαββατοκύριακο αλλά και όλη την επόμενη εβδομάδα!
Αναλυτικά, για σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια, με τοπικές μόνο νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 41, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Στερεά από 22 έως 41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 37, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 22 έως 32 και στην Κρήτη από 22 έως 34 και τοπικά στα νότια έως 35 με 36 βαθμούς.

Το μελτέμι που θα πνέει από τα βόρεια θα μειώσει το αίσθημα δυσφορίας σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, καθώς και σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Πελοποννήσου. Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία στο κέντρο να φτάνει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

με πληροφορίες από: meteo, reader

The post Φωτιά στην Ελαφόνησο όπου εκκενώθηκε το κάμπινγκ. Σε συναγερμό η Πυροσβεστική για ακραίο κύνδυνο πυρκαγιών, εξαιτίας του καύσωνα. Στο κόκκινο ο υδράργυρος και την επόμενη εβδομάδα! (βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα