Δριμύ ψύχος και πολύ ισχυροί άνεμοι. Δείτε από ψηλά τη χιονισμένη Πάρνηθα. Πώς επηρεάζει το οδικό δίκτυο ο «Ηφαιστίων» (χάρτες και βίντεο)

Οι βροχές, οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, το έντονο ψύχος και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα.Η χιονισμένη Πάρνηθα. Ο «Ηφαιστίων» αναμένεται να φέρει νέα χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

Οι ψυχρές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «Ηφαιστίων» έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά το πρωί της Κυριακής 5/1 και έως το απόγευμα αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν

της ηπειρωτικής χώρας.

Η κατανομή της θερμοκρασίας το μεσημέρι της Κυριακής 5/1 σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων.. meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Κατά τις επόμενες ώρες, βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα,  στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου. Τις ίδιες ώρες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο σύνολο σχεδόν της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Ιδιαίτερα για την Αττική, βροχές αναμένονται από το μεσημέρι ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Στον χάρτη φαίνεται ο ολικός υετός ,βροχή / χιόνι, που αναμένεται έως το βράδυ της Κυριακής 5/1, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές όπου θα σημειωθούν τα κυριότερα φαινόμενα. meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από το απόγευμα.

Οι περιοχές όπου οι άνεμοι θα ξεπεράσουν θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ την Κυριακή 5/1. Meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΔρόμοι «παγίδες»

Δυσμενείς θα είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο από το βράδυ της Κυριακής έως και τη Δευτέρα των Θεοφανίων, τόσο λόγω των χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων που αναμένονται όσο και λόγω του παγετού που θα επικρατεί κατά τόπους.

Στον χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνθήκες που θα επικρατούν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα 6/1 στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται επάνω σε αυτόν, χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Βορειοδυτικής Αττικής ενώ στη Βόρεια και στην Ανατολική Αττική το χιονόνερο θα εναλλάσσεται με χιόνι.

χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης. Meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών«Ποδαρικό» από τη Φλώρινα

Στην Φλώρινα εκδηλώθηκαν τα πρώτα φαινόμενα του νέου βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες. Η πρωτεύουσα του ακριτικού νομού «ντύθηκε» στα λευκά καθώς από τα ξημερώματα χιόνιζε στην περιοχή, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Στα λευκά η Πάρνηθα

Στα λευκά έχει ντυθεί η Πάρνηθα ήδη από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, τη «Ζηνοβία». Τις εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε σε ένα 4λεπτο περίπου βίντεο drone η ομάδα UpStories, λίγο πριν από την άφιξη του «Ηφαιστίωνα».

Στα λευκά έχει ντυθεί  η Πάρνηθα έπειτα από τις τελευταίες ημέρες κακοκαιρίας και στα λευκά θα παραμείνει καθώς σήμερα καταφθάνει στη χώρα μας η κακοκαιρία «Ηφαιστίων»

Το καταφύγιο Φλαμπούρι, το καταφύγιο Μπάφι και το Πάρκο Ψυχών είναι κάποιες από τις χιονισμένες τοποθεσίες που καταγράφονται στο εντυπωσιακό βίντεο.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Ο καιρός τα Θεοφάνια

Τη Δευτέρα των Θεοφανίων αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια. Επίσης θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα λίγες νεφώσεις που τη νύχτα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία τοπικά σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος 
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα λίγες νεφώσεις που τη νύχτα από τα βόρεια θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος 
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ τοπικές νεφώσεις στη Θεσσαλία.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τη νύχτα στα ανατολικά 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί, με πιθανότητα ασθενών βροχών στην Κρήτη και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τη νύχτα στα βόρεια θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα λίγες νεφώσεις που τη νύχτα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από: Meteo, Reader

The post Δριμύ ψύχος και πολύ ισχυροί άνεμοι. Δείτε από ψηλά τη χιονισμένη Πάρνηθα. Πώς επηρεάζει το οδικό δίκτυο ο «Ηφαιστίων» (χάρτες και βίντεο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα