Έκρηξη στη Βαγδάτη κοντά στην αμερικανική πρεσβεία – Το Ιράν ύψωσε σε τζαμί το λάβαρο του πολέμου

Δύο ισχυρές εκρήξεις στην Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη σημειώθηκαν πριν από λίγα λεπτά, σύμφωνα με τη «Daily Sabah». Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Μπάλαντ, όπου στρατοπεδεύουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ξένο ειδησεογραφικό δίκτυο «RT», ρουκέτα έπεσε στην Πράσινη Ζώνη στην περιοχή που βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Το πρακτορείο «Reuters», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ανέφερε ότι η ισχυρή έκρηξη

ακούστηκε μέχρι την ιρακινή πρωτεύουσα.
Χρήστες  του Twitter ανέβαζαν βίντεο που δείχνουν την έντονη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες περιπολούν την Πρεσβεία.

#BREAKING
Reports indicate missile/rocket landing in Baghdad’s heavily fortified Green Zone, inside the U.S. Embassy vicinity.
Reuters witness says major explosion heard. pic.twitter.com/uJWL8kFhiw

— Heshmat Alavi (@HeshmatAlavi) January 4, 2020

Από τα μέσα κοινωνικης δικτύωσης, έγινε γνωστό ότι ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις από επιθέσεις με ρουκέτες.
Οι δύο σημειώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη και άλλη μία είχε ως στόχο την αεροπορική βάση Μπάλαντ, 65 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου στρατοπεδεύουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την επίθεση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία φαίνεται να μην υπάρχουν τραυματίες ή θύματα μεταξύ του προσωπικού της πρεσβείας, ωστόσο τρεις Ιρακινοί πολίτες εμφανίζονται να έχουν τραυματιστεί.

Multiple rockets are reported to have hit Balad Airbase #Iraq which houses a number of US troops

Intel Air & Sea (@air_intel) January 4, 2020

Το Ιράν ύψωσε σε τζαμί το λάβαρο του πολέμου

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Ιράν, που ορκίστηκε εκδίκηση, ύψωσε στον τρούλο του τζαμιού που βρίσκεται στην πόλη Jamkaran, τον ιερό χώρο των Σιιτών, προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι ετοιμάζεται για σκληρά αντίποινα.

Το Ιράν ύψωσε σε τζαμί το λάβαρο του πολέμου

Η έπαρση του λάβαρου είναι ένα είδος καλέσματος σε μάχες, αλλά και μια προειδοποίηση για τα όσα θα ακολουθήσουν.

First Time In The History, Red Flag Unfurled Over The Holy Dome Of Jamkarān Mosque, Qom Iran.

Red Flag: A Symbol Of Severe Battle To Come.#Qaseemsulaimani#قاسم_سليماني pic.twitter.com/B1mcePk4Ri

— SIFFAT ZAHRA (@SiffatZahra) January 4, 2020

Εκδίκηση προαναγγέλλουν οι Φρουροί της Επανάστασης

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, έχει ήδη προειδοποιήσει ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

«Τα Στενά του Ορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό…περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.

Στον Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική», μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV.

Ο Μοχάμεντ Ράαντ αναφερόταν στις υπό ιρανική στήριξη ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια.

Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διέπραξαν σφάλμα» βάζοντας στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί και ότι θα το αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Μία ημέρα μετά την εξόντωση του ισχυρού άνδρα του Ιράν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, το ΝΑΤΟ διέκοψε τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Ντίλαν Γουάιτ.

ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί έχουν καλέσει τους αμερικανούς υπηκόους να φύγουν από το Ιράκ.

Επίσης, η Βρετανία έχει καλέσει τους πολίτες της να αποφύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στο Ιράκ και το Ιράν, το οποίο δεν είναι απαραίτητο.

«Δεδομένης της όξυνσης της έντασης, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τώρα τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ, με εξαίρεση την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, και να εξετάσουν προσεκτικά αν είναι απαραίτητο να ταξιδέψουν στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ σε ανακοίνωση.

Reader

The post Έκρηξη στη Βαγδάτη κοντά στην αμερικανική πρεσβεία – Το Ιράν ύψωσε σε τζαμί το λάβαρο του πολέμου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα