Υποχρεωτικότητα εγγραφών αποστράτων στις Ενώσεις: Ο Τσουκαράκης προαναγγέλει εξελίξεις

O Συνταγματάρχης ε.α Ανέστης Τσουκαράκης απαντά μέσω του Militaire.gr στο κείμενο του Κων.Λιούτα, Σμηναγού ε.α. Ο διάλογος συνεχίζεται κι αυτό μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Κι όπως φαίνεται αυτά θα αφορούν στην …υποχρεωτικότητα εγγραφής των αποστράτων Αξιωματικών στις «θεσμικές ενώσεις».

Η απάντηση Τσουκαράκη:

Πάντα ο διάλογος θεωρώ ότι φέρνει αποτελέσματα, μέσα από ασφαλή συμπεράσματα που βγάζει ο κάθε ένας και η κάθε μία που συμμετέχει ή παρακολουθεί. Στο πλαίσιο αυτό το φιλόξενο militaire.gr αναρτά

επιστολές, μέσω των οποίων αναπτύσσονται επιχειρήματα και βγαίνουν τα ασφαλή αυτά συμπεράσματα από τις/τους αναγνώστριες/ώστες. Ένας τέτοιος διάλογος είναι και αυτός που εξελίσσεται μεταξύ εμού και του κου Λιούτα, μέλους του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), σχετικά με την υποχρεωτικότητα ή μη της εγγραφής των αποστράτων και της αντίστοιχης υποχρεωτικής παρακράτησης της συνδρομές τους, μέσω του ΜΤΑ, για λογαριασμό της ΕΑΑΑ.

Καταρχήν θα ήθελα να πω δημοσίως ότι χαίρομαι, γιατί ο κ. Λιούτας με την επιστολή – απάντησή του προς εμένα, επιβεβαιώνει αυτά που είπα και εγώ. Τί δηλαδή;

Τσουκαράκης: Σε κανένα σημείο των νομικών ή/και καταστατικών διατάξεων των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών δεν προβλέπεται η κατάθεση αίτησης εγγραφής των αποστράτων Αξιωματικών στις Ενώσεις, προκειμένου να γίνουν μέλη τους.

κ. Λιούτας: Εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, ανατρέχοντας στα websites των ΕΑΑΑ, ΕΑΑΣ και ΕΑΑΝ, ότι και οι τρεις Ενώσεις Αποστράτων απαιτούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά για την εγγραφή των μελών.

Συμπέρασμα: Η εγγραφή δεν προβλέπεται από πουθενά, αλλά μόνο από τα websites των ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ. Πού βρίσκεται λοιπόν η διαφορά μας; Πουθενά. Το θέμα είναι άλλο. Όχι στην αίτηση εγγραφής, αλλά σε αυτήν καθεαυτήν την έγγραφη. Υποχρεωτικότητα στην εγγραφή υπάρχει ή δεν υπάρχει;

Αφήνω εδώ για αξιολόγηση την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ΝΔ 1171/2972: «Τακτικά Μέλη των Ενώσεων καθίστανται υποχρεωτικώς οι εν αποστρατεία Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Χωροφυλακής και Λιμενικού, οι λαμβάνοντες μέρισμα εκ τινος των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι καμιά φορά οι φράσεις που χρησιμοποιούμε, ίσως κατά λάθος, μάλλον μεταφράζονται ή παρερμηνεύονται ή παρεξηγιούνται από τους τις/τους αναγνώστριες/ώστες. Η φράση λοιπόν «απαιτούν» μάλλον παραπέμπει σε άλλου είδους καταστάσεις. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Τσουκαράκης: Άλλωστε γι΄ αυτό το λόγο η υποχρεωτικότητα (χωρίς αίτηση εγγραφής) στις Ενώσεις Αποστράτων προκύπτει από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των αυτών Ενώσεων, καθόσον η συνδρομή παρακρατείται υποχρεωτικά.

κ. Λιούτας: Σε καμία διάταξη της κείμενης νομοθεσίας δεν προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία ή υποχρέωση του ΜΤΑ να υποβάλλει τα στοιχεία των μερισματούχων στην ΕΑΑΑ για την εγγραφή τους, ως μέλη.

Συμπέρασμα: Δηλαδή το ΜΤΑ κρατάει συνδρομή υπέρ ΕΑΑΑ, αλλά δεν την αποδίδει αυτοδικαίως στην ΕΑΑΑ εάν η ΕΑΑΑ δεν το ζητήσει από το ΜΤΑ, που και αυτή δεν μπορεί να το κάνει εάν ο απόστρατος δεν εγγραφεί σε αυτήν (την ΕΑΑΑ); Σωστά; Κάνω κάπου λάθος; Αυτό δεν βγαίνει ως συμπέρασμα από την απάντηση; Πράγματι. Έτσι είναι και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Δηλαδή, κατά τα επιχειρήματα του κου Λιούτα, εάν εγώ δεν εγγραφώ (με αίτηση εγγραφής) στην ΕΑΑΑ, η ΕΑΑΑ δεν μπορεί να πάρει τη συνδρομή μου από το ΜΤΑ, που υποχρεωτικά μου κρατάει το ΜΤΑ υπέρ ΕΑΑΑ. Συμπερασματικά δηλαδή, μέχρι εγώ να αιτηθώ στην ΕΑΑΑ την εγγραφή μου ώστε τούτη (η ΕΑΑΑ) να «τσιμπήσει» τη συνδρομή μου από την ΕΑΑΑ, η/οι μηνιαία/ες συνδρομή/ές ευρίσκονται σε έναν κουμπαρά, που προφανώς εκμεταλλεύεται το ΜΤΑ. Λέτε; Θα το επιχειρήσω να δω τι θα βγει.

Όπως συμφωνώ, βέβαια, και με τη νομολογία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Λιούτας. Πράγματι η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι είναι Συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα και ελεύθερη βούληση των συμμετεχόντων στα σωματεία (όπως είναι και η ΕΑΑΑ). Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι εξ ενός χουντικού νομοθετικού διατάγματος υποχρεωτικά μου παρακρατείται η συνδρομή για ένα σωματείο που ελευθέρως εγώ δεν θέλω να συμμετάσχω. Τι λέει αυτό το χουντικό νομοθετικό διάταγμα; Εγγραφείς, δεν εγγραφείς βρε παιδί μου, τη συνδρομή σου θα την πληρώσεις. Μάλιστα, μάλιστα. Η δημοκρατία, Η δημοκρατία.

κ. Λιούτας προς Τσουκαράκη: Ο υποφαινόμενος έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου της ΕΑΑΑ. Θέλω να πιστεύω ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλεται και εσείς εποικοδομητικά.

Τσουκαράκης προς κ. Λιούτα: Οι μάχες δεν κερδίζονται πάντα μόνο με δημόσιο διάλογο. Πρέπει να συνοδεύονται και με πράξεις. Θέλετε δηλαδή να μου πείτε ότι η ΕΑΑΣ, η ΕΑΑΝ και η ΕΑΑΑ ζήτησαν  από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο εγγραφής μελών, ανάδειξης μελών ΔΣ, ψηφοφορίας και εν γένει λειτουργίας τους και ο κ. Υπουργός τους είπε «ΟΧΙ»; Αυτό λέτε; Εσείς το ζητάτε, αλλά ο «κακός» Υπουργός δεν το θέλει; Εντάξει λοιπόν.

Σας διαβεβαιώνω λοιπόν δημόσια, μέσα από το φιλόξενο militaire.gr, ότι θα συμβάλλω άκρως εποικοδομητικά, προς την κατεύθυνση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για την οποία με μέμφεστε. Θα το δείτε λίαν συντόμως. Το αν θα είστε δίπλα μου ή απέναντί μου, θα μου το δείξετε εσείς ο ίδιος.

Συναδελφικά.

Σχης ε.α. Ανέστης Τσουκαράκης

The post Υποχρεωτικότητα εγγραφών αποστράτων στις Ενώσεις: Ο Τσουκαράκης προαναγγέλει εξελίξεις appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα