Έλληνες στην Μποτσουάνα: «Μη μας ξεχνάτε»

Η Μποτσουάνα, αυτή η για πολλούς άγνωστη χώρα της Αφρικής που έγινε παγκόσμια γνωστή λόγω της μετάλλαξης «0» του covid-19, φιλοξενεί στα αχανή εδάφη της, μια μικρή αλλά ιδιαίτερα δραστήρια και ζωντανή, ελληνική παροικία.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Η γαλανόλευκη υψώνεται κάθε πρωί στο προαύλιο του ελληνικού σχολείου και (οι δυο φορές) Έλληνες της διασποράς, κρατούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας.

Ο μόνος πολιτικός από την Αθήνα που τους έχει επισκεφθεί 

τον Μάρτιο του 2017,ητανο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

«Δεν ζητάμε κάτι από την Ελλάδα.

 Απλά να μεταφέρετε ότι την αγαπάμε, κρατάμε τα ελληνικά, χάρη στο σχολείο που λειτουργούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, και επειδή η Μποτσουάνα είναι μια χώρα με μεγάλες ευκαιρίες, μακάρι να έρθουν εδώ και άλλοι Έλληνες, της νεότερης γενιάς, ώστε να ξαναγίνουμε μία μεγάλη κοινότητα όπως παλιά» του είπαν… 

Ο πρώτος Έλληνας έφτασε στη Μποτσουάνα, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τόπος παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο και παρουσιάζει υψηλό δείκτη οικονομικής ανάπτυξης, στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν ο ζωέμπορος Γιώργος Ορφανίδης, κυπριακής καταγωγής.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, έφερε στη χώρα πάνω από 100 συγγενείς και συγχωριανούς του.

Η ελληνική παροικία της Μποτσουάνα εδρεύει στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε (Ελληνική Κοινότητα Γκαμπορόνε) αποτελείται από 150 περίπου άτομα και δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα από ομογενείς, οι οποίοι μετακινήθηκαν εδώ από τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε. Εντούτοις, οι ομογενείς δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί σε οργανωμένη κοινότητα. Λειτουργεί, επίσης, ελληνικό σχολείο («Hellenic School of Gaborone»).

 Στην Γκαμπορόνε υπάρχει άμισθο ελληνικό προξενείο (με εποπτεύουσα αρχή την ελληνική πρεσβεία του Χαράρε). 

Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας είναι ο Γεράσιμος Σιούτας , νέος στην ηλικία με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές αποκάλυψε πως δημιουργήθηκε και ξέφυγε η νέα μετάλλαξη του φονικού ιού.

Όπως ανέφερε, όλα ξεκίνησαν όταν στις 7 Νοεμβρίου έφτασαν στη χώρα τέσσερις Ασιάτες διπλωμάτες και λόγω της γρήγορης διαδικασίας ελέγχων, στις 11 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον.

Πέρα όμως από τα 4 αυτά κρούσματα, δεν έχουν εντοπιστεί άλλα στην περιοχή, καθώς όπως εξήγησε «η Μποτσουάνα είναι σε έκταση σαν τη Γαλλία, με πληθυσμό 2,2 εκατ. 

Η έρημος είναι τεράστια και η χώρα αραιοκατοικημένη.

 Οπότε η μετάδοση δεν είναι εύκολη».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η κατασκευαστική εταιρεία ΝΑΜΑ ανέλαβε να λύσει το κυκλοφοριακό χάος με τον εκσυγχρονισμό της σηματοδότησης στην αφρικανική χώρα.

Στην Μποτσουάνα λοιπόν βρέθηκε και η ελληνική μελετητική εταιρεία ΝΑΜΑ, η οποία διεκδίκησε και κέρδισε έργο για τον εκσυγχρονισμό της σηματοδότησης αυτής της πλούσιας αφρικανικής χώρας. Η Μποτσουάνα δεν είναι απλώς πλούσια και αναπτυσσόμενη αλλά και ασφαλής και πιο οργανωμένη σε κάποια θέματα σε σχέση με την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Πάνος Παπαδάκος, μέτοχος και επικεφαλής του συγκοινωνιακού τομέα της ΝΑΜΑ.

Η ελληνική μελετητική εταιρία που εξειδικεύεται στα συγκοινωνιακά, υδραυλικά, τοπογραφικά και στατικά έργα έχει δώσει έμφαση στις αγορές του εξωτερικού, κυνηγώντας τα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι μόνο. 

Το 2012 η ΝΑΜΑ, σε κοινοπραξία με την ελληνική μελετητική ΑΔΚ και τη γερμανική PTV, συμμετείχε σε διαγωνισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον εκσυγχρονισμό της σηματοδότησης στην πρωτεύουσα Γκαμπορόν της Μποτσουάνα.

Από τα 26 σχήματα που συμμετείχαν, προεπιλέχθηκαν τρία, και τελικά το ελληνικό σχήμα ανέλαβε το έργο το καλοκαίρι του 2013.

 Ειδικότερα, πρόκειται για μελέτη, εφαρμογή κεντρικού αυτοματοποιημένου συστήματος, επίβλεψη κατασκευής/εγκατάστασης και λειτουργίας, συντήρηση και παραχώρηση στην αρμόδια συγκοινωνιακή αρχή της χώρας, ήτοι το υπουργείο Μεταφορών της Μποτσουάνα

Το ύψος του έργου ανήλθε σε 3,5 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια.

 Αναφέρεται ότι το έργο στην Μποτσουάνα αφορά ένα έργο παρόμοιο με αυτό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Προστέθηκαν νέοι σηματοδότες, τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας και φωτεινοί πίνακες που ενημερώνουν για την κατάσταση της κυκλοφορίας, τα οποία μπήκαν κάτω από ένα κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Μποτσουάνα γνωστή ακόμη και ως η «Ελβετία της Αφρικής», αφού έχει καταφέρει να αποφύγει για δεκαετίες τους εμφύλιους πολέμους που μαστίζουν τις γειτονικές χώρες.

 Η μεγάλη εξόρυξη διαμαντιών την έχει κάνει ηγέτη στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ τα πανέμορφα τοπία της είναι ιδανικά για σαφάρι, με την μοναδική της άγρια ομορφιά να παραμένει ανεπηρέαστη από την πρόοδο και την ανθρώπινη παρέμβαση, κάτι που μαγεύει του τουρίστες που την επισκέπτονται όλο και περισσότερο.

Η χώρα στην οποία  αισθάνεσαι ότι ζεις κάπου στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται από την ηρεμία και τη γαλήνη, την ειρηνική συνύπαρξη πολλών εθνοτήτων και θρησκειών, χωρίς προβλήματα, χωρίς διακρίσεις και με μοναδική διάθεση τη σύναψη φιλίας και συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.

Η Μποτσουάνα, επίσημα Δημοκρατία της Μποτσουάνας, είναι περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική.

 Έχει έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στο κόσμο.

Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. 

Συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά. 

Τα σύνορα με τη Ζάμπια, μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων, δεν έχουν καθοριστεί καλά.

 Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης.

 Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.

Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.

Καθομιλουμένη γλώσσα η αγγλική και η τοπική διάλεκτος Τσουάνα.

Η Μποτσουάνα είναι μία πολύ όμορφη και νοικοκυρεμένη χώρα με φιλόξενους κατοίκους, πρόθυμους να σας εξυπηρετήσουν και να σας καθοδηγήσουν σε οτιδήποτε τους ρωτήσετε.

Η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Μποτσουάνας και Φρή Στέϊτ, η οποία είναι εκκλησιαστική Επαρχία του Παλαιφάτου και ιστορικού Πατριαρχείου του Αποστόλου Μάρκου, με Έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Πρώτος Έλληνας Επίσκοπος και σήμερα Μητροπολίτης εξελέγη το 2010 από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ο μέχρι τότε Επίσκοπος Νειλουπόλεως και Αρχιγραμματέας Γεννάδιος (κατά κόσμον Στυλιανός) Στάντζιος. 

Από το έτος 2016, με πρόταση του Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’, η Επισκοπή Μποτσουάνας ανυψώθηκε σε Μητρόπολη καθώς στην εκκλησιαστική της δικαιοδοσία προσαρτήθηκαν Περιφέρειες της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής.

The post Έλληνες στην Μποτσουάνα: «Μη μας ξεχνάτε» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ολυμπιακοί αγώνες, αθηνα, ελλαδα, hellenic, school, νέα, γαλλια, εταιρεία, ναμα, τραπεζες, καλοκαιρι, ήτοι, ελβετια, χλμ, αιγυπτος, τελη κυκλοφοριας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, τελη κυκλοφοριας 2012, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ήτοι, υδραυλικα, χωρες, αφρικη, δημοκρατια, εδρα, ζιμπαμπουε, ξυλοκαστρο, ομορφια, υψος, αγωνες, βορεια, γλωσσα, γρηγορης, δωσει, εγινε, εθιμα, ευρω, ηθη, υπαρχει, εκτιμηση, ελβετια, ελξης, εργα, εξι, ερημος, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευρωπη, ζαμπια, ηλικια, υπηρχαν, ηρεμια, υφυπουργος, καμερες, κυνηγι, ναμα, ναμιμπια, νοτια αφρικη, ομορφη, ορφανιδης, πινακες, προβληματα, πρωι, σαφαρι, συντηρηση, σχηματα, σχολειο, τοπια, τρια, υπουργειο μεταφορων, φυση, χαος, χλμ, αγορες, δημητρης, εφαρμογη, εκπομπες, ελληνικα, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μελετη, school, θεματα
Τυχαία Θέματα