29 Νοεμβρίου σαν σήμερα: 1964 αίμα στον Γοργοπόταμο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 29 Νοεμβρίου

1812…. Τελειώνει στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που ξεκίνησε στις 26 του μήνα, με πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1822….Ο Στάικος Σταϊκόπουλος κυριεύει το Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει τη Γαλανόλευκη. Την ίδια μέρα, οι έλληνες επαναστάτες, υπό τους Νικηταρά, Τσόκρη και Χατζηχρήστο, νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορτέσα Κορινθίας.

1826…. Ο Γάλλος φιλέλληνας Φαβιέρος, επικεφαλής 480 ανδρών, σπάει την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών

από τον Κιουταχή κι εφοδιάζει τους πολιορκημένους με πυρίτιδα για έναν ολόκληρο μήνα.

1830…. «Νοεμβριανή Εξέγερση»: Οι Πολωνοί εξεγείρονται κατά των Ρώσων κατακτητών.

1890…. Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Μεϊτζί παραχωρεί Σύνταγμα στους υπηκόους του και συγκαλεί την πρώτη Βουλή.

1899…. Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ και άλλα 11 άτομα ιδρύουν την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

1906…. Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Βιτσέντσο Λάντσια.

1907…. Ο πρίγκιπας Γεώργιος παντρεύεται την πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη με θρησκευτικό γάμο στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Τα δώρα προς το ζευγάρι υπολογίζονται σε 500.000 χρυσά φράγκα.

1908…. Κατά τη γενική συνέλευση των μελών του, καταρτίζεται το πρώτο καταστατικό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που είναι από τα πρώτα ελληνικά αθλητικά σωματεία. Φέρει την ονομασία «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ο Ηρακλής».

1912…. Αρχίζει ο αγώνας για την κατάληψη των Ιωαννίνων.

1918…. Η Σερβία προσαρτά το Μαυροβούνιο.

1929…. Στην Ελλάδα ξεσπούν επεισόδια μεταξύ φοιτητών και χωροφυλακής, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων του Υπουργείου Παιδείας και της Συγκλήτου για τις εξετάσεις.

1931…. Οι αρχές της Ισπανίας προβαίνουν σε κατάσχεση των μεγάλων κτηματικών περιουσιών, στα πλαίσια του προγράμματος για αναδιανομή της γης.

1932…. Καταπλέουν στον Πειραιά τα νέα αντιτορπιλικά «Ύδρα» και «Κουντουριώτης».

…. Την ίδια μέρα, η Σοβιετική Ένωση υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γαλλία.

1934…. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Ε’ παντρεύεται την πριγκίπισσα της Ελλάδας Μαρίνα.

1944…. Η Αλβανία απελευθερώνεται από τις δυνάμεις του Άξονα.

1945…. Ανακηρύσσεται η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, εκθρονίζοντας το βασιλιά Πέτρο.

1947…. Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφασίζει τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε Εβραϊκό και Αραβικό Τομέα, προκαλώντας διαμάχες μεταξύ Εβραίων και Ισραηλινών.

1961…. Ένας χιμπατζής στο διάστημα. Ονομάζεται Ενόλ και εκτοξεύεται με διαστημόπλοιο της NASA. Προτού επιστρέψει, κάνει διπλή περιστροφή γύρω από τη Γη.

1963…. Οι Beatles κυκλοφορούν την επιτυχία τους «I Want to Hold Your Hand». Οι προπωλήσεις φθάνουν το 1.000.000.

1964…. Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στο Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1967…. Συμφωνία Πιπινέλη – Τσαγλαγιαγκίλ για την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, μετά τα γεγονότα στη Κοφίνου.

1975…. Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft».

…. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ επιθεωρεί τον αγωγό που διασχίζει την Αλάσκα και χαιρετίζει το έργο ως όπλο στη μάχη για την απελευθέρωση των ΗΠΑ από τις “αναξιόπιστες ξένες πηγές πετρελαίου”.

Σαν σήμερα το 1932 γεννήθηκε ο γάλλος πολιτικός πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ και το 1949 ο ρώσος χορευτής και ηθοποιός, Αλεξάντερ Γκοντούνοφ. Την ίδια μέρα το 1780 πέθανε η βασίλισσα της Αυστρίας, Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων, το 1900 ο ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής, Όσκαρ Ουάιλντ, το 1924 ο ιταλός συνθέτης, Τζιάκομο Πουτσίνι(Τόσκα), το 1981 σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ταχύπλοο η αμερικανίδα ηθοποιός, Νάταλι Γουντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ναταλίας Ζαχαρένκο, το 1986 πέθανε ο άγγλος ηθοποιός, Κάρι Γκραντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρτζιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς, το 2001 ο βρετανός τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος Beatles, Τζωρτζ Χάρισον και το 2006 ο αγωνιστής της Αντίστασης και εκδότης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας», Χρήστος Τεγόπουλος.

The post 29 Νοεμβρίου σαν σήμερα: 1964 αίμα στον Γοργοπόταμο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα