Μεταναστευτική κρίση και δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο των συζητήσεων Μπαλωμένου-Νέμεθ

Για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μία νέα κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης μετά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Αφγανιστάν,  συζήτησαν μεταξύ άλλων, μέσω τηλεδιάσκεψης,  οι  γενικοί  διευθυντές των γενικών διευθύνσεων  Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων  (ΓΔΠΕΑΔΣ) των υπουργείων Εθνικής ‘Αμυνας Ελλάδας και Ουγγαρίας Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος

και Δρ. Gergely Németh , επισημαίνοντας  την ανάγκη  συντονισμού και συγχρονισμού ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Ο Δρ. Μπαλωμένος επικεντρώθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω της γεωγραφίας της καλείται να διαφυλάξει τα σύνορα της ΕΕ, απέναντι σε αυτή την απειλή  και υπενθύμισε τη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή του Έβρου τον Μάρτιο 2020 – όταν η Τουρκία μεθόδευσε την εισβολή χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων στο ελληνικό/ευρωπαϊκό έδαφος – παρουσιάζοντας  εκτενώς τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης από τις ελληνικές αρχές.

Συναφώς, συζητήθηκαν εκτενώς οι υβριδικές απειλές, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων από τρίτους δρώντες θέμα για το οποίο  ο Δρ. Μπαλωμένος επισήμανε την ανάγκη επιχειρησιακής αξιοποίησης ενός μοντέλου ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό,  οι γενικοί διευθυντές ΠΕΑΔΣ συζήτησαν για την προοπτική εξέλιξης συνεργασιών έναντι των υβριδικών απειλών και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Όσον αφορά στην γεωπολιτική κατάσταση των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με την από κοινού τοποθέτηση των δύο Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής, οι συνέργειες μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου σε διμερή και πολυμερή σχήματα αφενός, και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αφετέρου, θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στήριξης της ανθεκτικότητάς (resilience) τους. Ο γενικός διευθυντής της  ΠΕΑΔΣ πρότεινε στον Ούγγρο ομόλογό του τη διερεύνηση διεξαγωγής συζητήσεων, ή άλλων συνεργειών, μεταξύ της Ελλάδας και των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία).

Τέλος οι δύο αξιωματούχοι εξέτασαν τρόπους εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας σε διμερές όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο με κοινή συμμετοχή σε προγράμματα PESCO κλπ .

The post Μεταναστευτική κρίση και δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο των συζητήσεων Μπαλωμένου-Νέμεθ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα