ΣΕΒΕΚ: Η ώρα της εξωστρέφειας για τον Γύρο

07:00 5/9/2019 - Πηγή: meatnews

Σε εξέλιξη βρίσκεται «η μάχη του Γύρου», με στόχο να προωθηθεί άμεσα στην Κομισιόν ο φάκελος αναγνώρισής του ως ΕΠΙΠ. Μετά τη συνάντηση που είχε προ εβδομάδος αντιπροσωπεία του ΣΕΒΕΚ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η βιομηχανία κρέατος αναμένει τώρα τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους, καθώς στη συνάντηση αυτή ο ΣΕΒΕΚ ανέλυσε διά μακρών όλα τα επιχειρήματα για τα οφέλη μιας τέτοιας αναγνώρισης.

Σεσημερινή του μάλιστα ανακοίνωση, ο ΣΕΒΕΚ κάνει μια αναδρομή στη χρήση της λέξης«γύρος» στις ΗΠΑ,

χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα-απόδειξη της δημοφιλίας αυτούτου τροφίμου.

Πρόσφατα,λέει ο ΣΕΒΕΚ, «η λέξη “γύρος” ανακηρύχθηκεμεταξύ των 10 δημοφιλέστερων λέξεων της Αμερικής, μετά από στατιστικήεπεξεργασία των επισκέψεων των χρηστών του Διαδικτύου.

Η λέξη gyros (γύρος) συζητήθηκεπολύ όταν ο Τζίμι Φάλον, παρουσιαστής της δημοφιλούς βραδινής εκπομπής “TheTonight Show with Jimmy Fallon”, γύρισε ένα σχετικό κωμικό βίντεο με τοντραγουδοποιό της κάντρι μουσικής Λιουκ Μπράιαν. Οι δυο τους σταμάτησαν νααγοράσουν φαγητό σε μια καντίνα στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Μπράιαν δεν ήξερε πώς ναπροφέρει τη λέξη «γύρο» που ήθελε πολύ να παραγγείλει. Ο προβληματισμός τουέδωσε αφορμή για τη σύνθεση ενός κάντρι τραγουδιού με τους στοίχους “Είμαι ένακαλό παιδί από την Τζόρτζια / ξέρω πολλά κι είμαι το καμάρι του πατέρα μου /αλλά δεν ξέρω πώς να προφέρω αυτό το φαγητό / εκείνο με την πίτα, το κρέας, τηνντομάτα, το κρεμμύδι και το γιαούρτι / τζέι-ρο, γίι-ρο ή τζίι-ρο το λένε;”. Τοβίντεο με τους δυο τους και το τραγούδι, με τον τίτλο «I Don’t Know How toPronounce Gyro», διαδόθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο».

Έπρεπενα περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρι να φτάσει επιτέλους η ώρα η λέξη αυτή «να σηματοδοτεί το τρόφιμο που παράγεται στηχώρα μας κάτω από ειδικές προδιαγραφές και διαδικασίες και να έχει τηνκατοχύρωση που του αρμόζει» επισημαίνει η ανακοίνωση του Συνδέσμου, καισυνεχίζει: «Ο φάκελος αναγνώρισης του “ΓΥΡΟΥ”ως ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) που ετοιμάσθηκε από τοναρμόδιο φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων παρασκευασμάτων κρέατος, τον ΣΕΒΕΚ(Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Κρέατος), μετά από την προβλεπόμενη δημόσιαδιαβούλευση εντός της χώρας μας, βαίνει πλέον από το αρμόδιο ΥπουργείοΑγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς την αντίστοιχη έγκρισή του από τονμηχανισμό της Ε.Ε. Παράλληλα, ετοιμάζονται οι αντίστοιχοι φάκελοι για τηνκατοχύρωσή του α) ως ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣΓΥΡΟΣ” για τα παρασκευάσματα αυτής της κατηγορίας που παρασκευάζονται μόνοεντός της χώρας μας και β) ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης ΟνομασίαςΠροέλευσης) “ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ” για τα παρασκευάσματα αυτήςτης κατηγορίας που παρασκευάζονται επίσης μόνο εντός της χώρας μας και μόνομε ελληνικό κρέας».

«Στην εν λόγω εθνικής υπόθεσης προσπάθεια, οΣΕΒΕΚ έχει από καιρό καλέσει όλες τις συλλογικές οργανώσεις για κοινή δράση,ενώ δρομολογείται ο προσεχής προγραμματισμός κατοχύρωσης και άλλων παραδοσιακώνΕλληνικών προϊόντων με βάση το κρέας όπως το Απάκι, το Σύγκλινο, προϊόντα (19συνολικά από όλη την Ελλάδα) για τα οποία η επιστημονική ομάδα του Συνδέσμουκαι το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ μελετούν και καταγράφουν τις προδιαγραφέςτους. Όλα τους, ελληνικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, καταναλώνονται ωςαγαπημένα φαγητά από όλους τους Έλληνες και αποτελούν τα τελευταία 10 χρόνια προϊόνταμε πολύ δυναμικό εξαγωγικό χαρακτήρα που στηρίζουν και την περιφέρεια της χώραςμας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα