ΕΔΟΚ προς Βορίδη: Επιτακτική ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για τον τομέα του κρέατος

O Σεπτέμβριος θαείναι ένας κρίσιμος ως φαίνεται μήνας, εντός του οποίου θα τεθούν και θααποφασιστούν οι κατευθύνσεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα τουκρέατος. Αυτό ανακοινώνει ούτε λίγο ούτε πολύ η ΕΔΟΚ αμέσως μετά τη συνάντησηπου είχε αντιπροσωπεία της με τον υπουργό ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη. Τέτοια ζητήματα,σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Κρέατος είναι οι εισφορές τωνμελών και το νομικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ αναμένεταικαι η δρομολόγηση, άμεσα,

της κατάρτισης και υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίουγια το κρέας.

Η συνάντηση της ΕΔΟΚ με τον κ.Βορίδη στις 28/8 ήταν εποικοδομητική, όπως αναφέρει η Οργάνωση σε ανακοίνωσή της,η οποία έχει ως εξής:

«Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό, η ΕΔΟΚ εξέφρασε καταρχάς τηνικανοποίησή της για την κατάργηση της υπουργικής απόφασης της προηγούμενηςκυβέρνησης με νεότερη απόφαση του κ. Βορίδη, τονίζοντας ότι αυτή μόνο προβλήματαδημιουργούσε στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία έθεσευπόψη του Υπουργού το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους εμπλεκόμενουςκλάδους του κρέατος και απέσπασε τη δέσμευσή του για γρήγορη διαμόρφωση τουνέου νομικού πλαισίου για τις Δ.Ο. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τονομικό πλαίσιο για τις Δ.Ο., στο οποίο θα ρυθμίζεται και το ζήτημα τωνεισφορών, θα συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, η επεξεργασίατου οποίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Το καλό κλίμα στη συνάντηση αποτυπώνεται στη δήλωση του κ. Βορίδη, οοποίος τόνισε ότι «Δίνουμε χώρο σε όσους έχουν πρωτογενές συμφέρον για τοκρέας».

Από πλευράς ΕΔΟΚ έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη δημιουργίαςπαραγωγικών προτύπων για όλα τα είδη παραγόμενων κρεάτων, η έλλειψη τωνοποίων αυτή τη στιγμή συνεπάγεται τη διευκόλυνση των ελληνοποιήσεων, ενώ δενμπορεί να εφαρμοστεί η ιχνηλασιμότητα, ούτε να υπάρξει πιστοποίηση και φυσικάνα αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους. Επίσης έγινε αναφορά στην αναγκαιότητααξιοποίησης των δημοτικών σφαγείων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφικήςπαραγωγής ανά περιοχή.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά, όπως επίσηςκαι για την άμεση κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για το κρέας,κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΔΟΚ.

Για την ΕΔΟΚ, ένα Εθνικό Σχέδιο για τον τομέα του κρέατος πρέπεινα φέρνει νέες πρακτικές σε όλους τους κλάδους που τον απαρτίζουν, με απώτεροσκοπό την ενίσχυση του ελληνικού κρέατος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, μεοφέλη τόσο για τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές.

Στη συζήτηση έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα μέτρα που λαμβάνονται γιατη θωράκιση της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, και τασυγκεκριμένα μέτρα που είναι αναγκαία για τη διάσωση του γενετικού υλικούτου Μαύρου Χοίρου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, ενημέρωσε τον κ. Βορίδη για τησυμμετοχή στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και άλλων κλάδων, πέραντης παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ηομάδα διατροφικού τομέα και η ελληνική γαστρονομία με αποτέλεσμα ναεκπροσωπείται ολόκληρη η αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων κρέατος από τηνπαραγωγή έως την κατανάλωση. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του,υπογραμμίζοντας πως αυτή η δομή Διεπαγγελματικής Οργάνωσης είναι παράδειγμαπρος μίμηση.

Ακόμη, ο κ. Γίτσας ανέλυσε το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΕΔΟΚ, Meet the Lamb και Signed by Nature, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η εκτέλεσή τους για τη χώρα μας.

Τέλος, ο Υπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για το Διεθνές Συνέδριο και την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV), που διοργανώνονται αυτή την χρονιά από την ΕΔΟΚ στην Αθήνα, 7-9 Νοεμβρίου 2019 και που αποτελούν μεγάλη τιμή αλλά και ευκαιρία για τον τομέα του κρέατος στη χώρα μας, και εξέφρασε την υποστήριξή του».

Keywords
Τυχαία Θέματα