Γιατί αποχώρησε από τον ΣΕΚ η Ένωση Φυλής Χολστάιν

Την αποχώρησή της από τονΣύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ ανακοίνωσε η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας,υποστηρίζοντας ότι πλέον ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίαςδεν έχει την εκπροσώπηση που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα προβλήματα νασυσσωρεύονται.

«Οι όποιες αλλαγές για μείζονα θέματα του κλάδου, που αφορούν στοελληνικό φρέσκο γάλα, στο γιαούρτι, στα σχέδια βελτίωσης, στις περιβαλλοντικέςδεσμεύσεις

με τη νέα ΚΑΠ γίνονται ερήμην μας ή εν αγνοία μας» εξηγεί στην ανακοίνωσήτης η ΕΦΧΕ και αναμένει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τουςαρμόδιους των κομμάτων ν’ αναλάβουν την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα, για τασυσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου.

Της ανακοίνωσης, είχεπροηγηθεί η έγγραφη ενημέρωση προς τη Διοίκηση του ΣΕΚ, την οποία η ΕΦΧΕκατηγορεί έχει καταστήσει κύρια προτεραιότητά της τονκλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Αυτό, κατά την ΕΦΧΕ, προκύπτει και από τα θέματαπου προωθούνται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τη στιγμή που ηενασχόληση του ΣΕΚ με ζητήματα του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας «είναιμηδενική».

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΦΧΕ αποφάσισε να προχωρήσεισε ανεξάρτητη δράση, «προκειμένου να είμαστεσε θεσμική θέση να απαντήσουμε με επάρκεια στα φλέγοντα και ιδιαίτερης φύσης ζητήματαπου απασχολούν τον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Άμεσος στόχος μαςείναι να αιτηθούμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ τη συμμετοχή της Ένωσης ΦυλήςΧολστάιν Ελλάδας σε όλους τους σχετικούς οργανισμούς του, προκειμένου ναυπάρχει ουσιαστική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων παραγωγώναγελαδινού γάλακτος».

Δραματική η κατάσταση στις τιμές

Ήδη από τις 10/2/2020η ΕΦΧΕ είχε εκπέμψει SOS για τον κλάδο της αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής μιλώντας για τη «δραματικήκατάσταση, που επικρατεί στις τιμές, που παίρνει ο Έλληνας παραγωγός από τηνπώληση του αγελαδινού γάλακτος».

Όπως επισημαίνει στηνανακοίνωσή της η Ένωση:

«Σε συνέχεια της χρόνιας πολιτικής εγκατάλειψηςτου τομέα της κτηνοτροφίας από την πολιτεία, πολλές από τις εκτροφές έχουνοδηγηθεί πλέον σε συνθήκες μη βιωσιμότητας.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τον χώρο,εκμεταλλεύσεις κλείνουν σε όλη την Ελλάδα ενώ επιβεβαιώνεται η ανησυχία μας ότιτα τελευταία χρόνια βαίνουμε ολοταχώς προς μια, μη αναστρέψιμη για την εθνικήοικονομία, αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, οι βασικέςαρχές της ελεύθερης αγοράς ξαφνικά έπαψαν να λειτουργούν! Στην Ελλάδα, μια χώρα εξόχως ελλειμματική, όσον αφορά στην κάλυψητων αναγκών της σε γαλακτοκομικά, η μέση τιμή γάλακτος του Έλληνα παραγωγού έφτασενα είναι χαμηλότερη απ΄ αυτήν που παίρνουν, αγελαδοτρόφοι, των λιγότερο κοστοβόρωνεκμεταλλεύσεων των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Βιώνουμε καταστάσεις εξόφθαλμης στρέβλωσης τηςαγοράς, που θυμίζουν εναρμονισμένες εμπορικές πρακτικές του παρελθόντος, καιπαρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, ο επικεφαλής του υπουργείου ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων, ακόμα δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημά μας, σχετικά μετην επιτέλεση θεσμικής συνάντησης για το ζήτημα.

Όπως από καιρό είχαμε προειδοποιήσει, ηκαταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτώνστην κατεύθυνση της παραγωγής του γιαουρτιού, από εναλλακτικές μορφές γάλακτος,κι όχι φρέσκου (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ), είχε ωςαποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύληςγια το γιαούρτι. Απαιτούμε την άμεση αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, όπωςάλλωστε έχουν δεσμευθεί, στις κατά καιρούς δηλώσεις τους, οι εκάστοτε πολιτικάαρμόδιοι.

Η παραγωγή του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιούαποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα, δεν συνιστά απλώς μια αυτονόητη πράξηπροστασίας της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας. Συνιστά την ειδοποιό διαφορά, που διακρίνει τοελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στις αγορές του εξωτερικού και το διασφαλίζειέναντι των εκτεταμένων κακόβουλων προσπαθειών οικειοποίησης του ονόματός του.

Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής έρχεται αντιμέτωποςμε μια διαφορετική πραγματικότητα στα σημεία λιανικής πώλησης. Η πλειοψηφία τωνμεγάλων γαλακτοβιομηχανιών παραπλανά συνειδητά το ελληνικό κοινό παρουσιάζονταςψευδώς το γιαούρτι να φτιάχνεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα λίγων μόνο ωρών,εισαγόμενα τυριά να βαπτίζονται με ελληνικά τοπωνύμια, ενώ η περίφημη νομοθεσίαπερί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης δεν εφαρμόζεται!

Η διαπίστωσή μας είναι ότι ο χώρος τηςγαλακτοπαραγωγής έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή. Η Ελλάδα καθίσταταιπαραγωγικά εξαρτημένη ενώ ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες που απηχούν στηνάμεσα εξαρτώμενη με την κτηνοτροφία, γεωργία. Μάταια προσπαθήσαμε ναενημερώσουμε για το μέγεθος της καταστροφής, που επιτελείται στον κλάδο μας,τόσο την προηγούμενη, όσο και την παρούσα κυβέρνηση. Ο κ. Βορίδης δεν έχειανταποκριθεί σε συνάντηση, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις μας, αρκούμενος σεεπικοινωνιακά τεχνάσματα και ομιλίες για «μάχη κατά των ελληνοποιήσεων» στιςσυνήθεις τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ η κ. Αραμπατζή, παρότι είχαμε συνάντησημαζί της, ασχολήθηκε μόνο επιφανειακά με το πρόβλημά μας. Από μέρουςμας, δεν θα υπάρξει πλέον ανοχή απέναντι στον εμπαιγμό και την απαξίωση τηςελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Αξιώνουμε τις άμεσες ενέργειες τηςκυβέρνησης και των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων, για την προστασία των θιγόμενωνδικαιωμάτων του Έλληνα καταναλωτή και των Ελλήνων παραγωγών».

The post Γιατί αποχώρησε από τον ΣΕΚ η Ένωση Φυλής Χολστάιν appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα