Αλλαγή σχεδίου για τη διεθνή κατοχύρωση του Γύρου

Κι ενώ όλοι αναρωτιώνταν για ποιο λόγο δεν προχωρά ο φάκελος που είχε καταθέσει εδώ και μήνες ο ΣΕΒΕΚ για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΕΠΙΠ, μια νέα πρωτοβουλία από την πλευρά της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή, έδωσε νέα τροπή στα πράγματα.

Σε σημερινή συνάντησηπου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, και στην οποία συμμετείχαν ο ΣΕΒΕΚ, η ΝέαΟμοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Εθνική Διεπαγγελματική

ΟργάνωσηΚρέατος, αποφασίστηκε να επανακατατεθεί ο φάκελος διεκδίκησηςτης ονομασίας του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με ορίζοντα τατέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με ΔελτίοΤύπου που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 10/2 το ΥΠΑΑΤ:

Μετάαπό διαφωνίες χρόνων «έδωσαν σήμερα τα χέρια» στο κάλεσμα της ΥφυπουργούΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή, όλοι οι εμπλεκόμενοιφορείς για την από κοινού κατάθεση φακέλου πιστοποίησης του Γύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕλληνικήΒιομηχανία Κρέατος, Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος και Εθνική ΔιεπαγγελματικήΚρέατος, ασπάστηκαν την πρόταση της Υφυπουργού να προχωρήσουν τελικά ενωμένοικαι να διεκδικήσουν σθεναρά το μείζον- την κατοχύρωση του Γύρου ως ΠροϊόντοςΓεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)- και όχι το έλασσον- την αναγνώριση δηλαδή του Γύρουως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν(ΕΠΙΠ)-, που ήταν η τελευταία λύση ύστερα από τη χρόνια ασυνεννοησία τωνεμπλεκομένων.

Ασυνεννοησίακαι διαφωνίες, που είχαν ωθήσει πριν ένα χρόνο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών ΕπεξεργασίαςΚρέατος (ΣΕΒΕΚ), να υποβάλει μεμονωμένα φάκελο κατοχύρωσης του Γύρου ως ΕΠΙΠ(αρ. πρωτ. 183/12468/22-01-2019) ως ελάχιστη προστασία, έναντι του σφετερισμούτου προϊόντος από αθέμιτες, διεθνείς πρακτικές, προκαλώντας τις ενστάσεις τόσοτης ΕΔΟΚ όσο και της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων.

Τελικάκαι με την παρουσία του Προέδρου τουΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρέθηκε η «χρυσή τομή» και προέταξαν όλοιτο κοινό καλό, στην ανάγκη η Χώρα να βαδίζει συντεταγμένα και με ΕθνικήΣτρατηγική για τα προϊόντα της, διασφαλίζοντας την προέλευση, τη φήμη και τηνπροστιθέμενη αξία τους.

Στησυνάντηση αποφασίστηκε να επανακατατεθεί ο φάκελος διεκδίκησης ως ΠροϊόντοςΓεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου και η Υφυπουργός ζήτησετη συνδρομή όλων για την πληρότητα και αρτιότητά του, υποσχόμενη την αμέριστησυμπαράσταση τόσο των υπηρεσιακών του Υπουργείου όσο βεβαίως και τουΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στησυνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών ΒιομηχανιώνΕπεξεργασίας Κρέατος, κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, ο Αντιπρόεδρος, κ. Στέλιος Σκαρίμπας,ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Νέας ΟμοσπονδίαςΧοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας, ο Πρόεδρος της ΕθνικήςΔιεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κ. Λευτέρης Γίτσας και αρμόδιοι ΥπηρεσιακοίΠαράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Αμέσωςμετά τη συνάντηση η κ. Αραμπατζή δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημερινή τους απόφαση να εγκαταλείψουν διαφωνίες και μεμονωμένες στρατηγικές και να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και ομοψυχία μια σημαντική κατοχύρωση για ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν.

Ο στόχος να κατοχυρώσουμε ότι ο Γύρος έχει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης και παραγωγής και αυτή είναι μόνον η Ελλάδα, μας δυναμώνει απέναντι στις δυσκολίες, που θα βρεθούν, μετά από τόσα χρόνια απουσίας διεκδίκησης. Η σημερινή απόφαση ήταν η αρχή ενός απαιτητικού αγώνα, που όλοι, Πολιτική Ηγεσία, βιομηχανία, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα δώσουμε ενωμένοι».

The post Αλλαγή σχεδίου για τη διεθνή κατοχύρωση του Γύρου appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα