Φθηνότερο χρήμα για τους Έλληνες παραγωγούς φέρνει η συμφωνία ΥπΑΑΤ – ΕΤαΕ

12:00 6/9/2019 - Πηγή: meatnews

Μία νέα περίοδος δημιουργίας για τουςΈλληνες αγρότες ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ του ΥπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων(ΕΤαΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το μεσημέριτης Πέμπτης 5/9.

Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα καιένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού τουείδους στον αγροτικό τομέα το οποίο στοχευμένα έρχεται

να καλύψει μέρος τουχρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.

Όπωςαναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ:

Τησυμφωνία υπέγραψαν από πλευράς Υπουργείου ο υπουργός Μάκης Βορίδης και απόπλευράς ΕΤαΕ ο διευθύνων σύμβουλος, Πιερ Λουίτζι Τζίλιμπερτ, με την παρουσίατων υφυπουργών Φωτεινής Αραμπατζή και Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Ανάπτυξηςκαι Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα καιεκπροσώπων του Ταμείου. Είχαν προσκληθεί τόσο ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης (ο οποίος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή)καθώς και ο τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίοςπαρέστη.

Αμέσως μετάτην υπογραφή της Συμφωνίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΜάκηςΒορίδης δήλωσε:

«Ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει νααντιμετωπίσουμε στον πρωτογενή τομέα είναι ότι χρειαζόμαστε επενδύσειςπροκειμένου η πρωτογενής παραγωγή μας να καταστεί πιο ανταγωνιστική. Παράλληλαπρέπει να υπάρξουν και καλλιέργειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον προκειμένουνα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάληπρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτά όλα απαιτούν επενδύσεις. Και έχειδιαπιστωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό,περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ για τη γεωργία και στα 2,85 δισ. ευρώ για τημεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Άρα λοιπόν κεντρικό ζήτημα για τηνεξυπηρέτηση αυτών των στόχων είναι να προσπαθήσουμε να καλύψουμε, εν μέρει,αυτό το χρηματοδοτικό κενό.

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, με τηδέσμευση 80 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μοχλεύουμεκαι δημιουργούμε τη δυνατότητα να δοθούν 400 εκατομμύρια ευρώ στον αγρότηπροκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή την επενδυτική πρόκληση.

Η συμφωνία έχει ακόμη βήματα μέχρι να καταστείπροσβάσιμο το ποσό αυτό από τους παραγωγούς. Εκτιμάμε ότι τον προσεχή Ιανουάριο(σ.σ. 2020) θα είναι ολοκληρωμένη προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στο ποσό αυτόαπό τους παραγωγούς. Θα δουλέψουμε εντατικά και γρήγορα προκειμένου να φτάσουμεστο συγκεκριμένο σημείο και να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.

Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα μεσυγκεκριμένες ενέργειες και θεωρούμε ότι και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ταοποία είναι κεντρικά σε αυτή την ιστορία, θα συμμετάσχουν ενεργά και θα παίξουντον δικό τους ρόλο. Τα πρώτα μηνύματα τα οποία έχουμε από την τραπεζική αγοράείναι πολύ θετικά. Αντιμετωπίζουν πολύ θετικά αυτό το εργαλείο κυρίως γιατίελαχιστοποιείται ο κίνδυνος με τη διαμόρφωση αυτού του Ταμείου Εγγυήσεων. Άραστην πραγματικότητα ο κίνδυνος δανεισμού περιορίζεται δραστικά και ταυτόχρονααυτό επιτρέπει την ύπαρξη πολύ χαμηλών επιτοκίων και πολύ ευνοϊκών όρωνδανεισμού. Αυτό είναι που καθιστά ελκυστικό αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο γιατους αγρότες.

Απευθυνόμενοςπρος τον κ. Τζίλιμπερτ, ο υπουργός ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά. Ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε γρήγοραστα επόμενα βήματα και ότι αυτή η συνεργασία θα έχει την αίσια έκβαση που καιοι δύο προσδοκούμε».

Από τηνπλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ΠιερΛουίτζι Τζίλιμπερτ είπε:

«Ευχαριστώπολύ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη και είναιμεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα για να υπογράψω την πρώτη συμφωνία μεταξύτου Υπ.Α.Α.Τ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

ΤοΕυρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, από τον περασμένοΙούλιο για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας, όσον αφορά το υπερταμείο, με τηνοποία χρηματοδοτεί την καινοτομία, τα startups και γενικότερατην επιχειρηματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που δρομολογούμε εστιασμένα έναπρόγραμμα στον τομέα της γεωργίας.

Ηγεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τομέας που αποκτάει όλο και περισσότεροστρατηγική σημασία, ένας τομέας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, τοπεριβάλλον, την καινοτομία, γι’ αυτό και οι χώρες προσπαθούν να υποστηρίξουνστρατηγικά τους γεωργούς.

Παραδοσιακά,οι χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ για τον τομέα της γεωργίας συνίσταντο σε επιδοτήσειςή επιχορηγήσεις κάτι το οποίο ισχύει ακόμα και σήμερα διότι κάποιοι τομείςχρειάζονται τις επιδοτήσεις για να παραμείνουν βιώσιμοι.

Όμωςτώρα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιούμε έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό,δάνεια κυρίως, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τον τομέα αυτό. Αυτό τοκάνουμε για να ενισχύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς και τις μικρομεσαίεςεπιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της αγροτικής δραστηριότηταςαπό την παραγωγή έως και τη διανομή. Έτσι λοιπόν όλοι αυτοί οι φορείς αποκτούνπρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις με πιο ευνοϊκούς ρόλους.

Οστόχος μας είναι να αυξήσουμε την παροχή φτηνότερου χρήματος για τους Έλληνεςπαραγωγούς με στόχο να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίεςγια νέους αγρότες και να συμβάλουν περαιτέρω στην γενικότερη ανάπτυξη τηςχώρας. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, έγινε χάρη στη συνεργασία τουΥπουργείου, το οποίο είχε το όραμα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το έλλειμματης παροχής φτηνού χρήματος που αφορά την Ελλάδα και την Ε.Ε. γενικότερα.

Πρόκειταιγια έναν πολύ αποδοτικό χρηματοδοτικό μηχανισμό, γιατί με βάση τα 80εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα βάλουμε στο τραπέζι χάρη στα διαφορετικά ταμεία,θα φτάσουμε σε ένα συνολικό ποσό περίπου 400 εκατομμύρια, τα οποία θα εισαχθούνστην αγορά. Πετυχαίνουμε έτσι ένα πολύ ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσωενός αποτελεσματικού μηχανισμού.

Οάλλος στόχος είναι να λειτουργήσει το πρόγραμμα πάρα πολύ γρήγορα γι’ αυτό καιθα συνεργαστούμε με τον Δημόσιο Τομέα με ενδιαμέσους, για παράδειγμα τράπεζεςοι οποίες θα επιλεγούν και με τις οποίες, στη συνέχεια, θα υπογραφούν σχετικέςσυμβάσεις για να μπορέσουν να διανείμουν τα προϊόντα αυτά στους ενδιαφερομένουςγια να φτάσουν γρήγορα στην αγορά.

Ακόμηένας στόχος είναι να προσεγγίσουμε, να φτάσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό πλήθοςαγροτών που θα επωφεληθούν από το μέτρο. Να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατόποσό, τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των δανείων και επιπλέον είναι σημαντικόοι όροι να είναι οι πλέον ευνοϊκοί που θα προσφέρουν οι ενδιάμεσοι στους τελικούςδικαιούχους, τους αγρότες, όσον αφορά τα επιτόκια, τις μεγαλύτερες περιόδουςαποπληρωμής αλλά και τις μικρότερες απαιτούμενες επενδύσεις. Είναι κάτι τοοποίο θα επιτηρεί αυστηρά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».

Τοσυγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο παρέχει, με πόρους του ΠΑΑ, κάλυψη ενόςσημαντικού μέρους του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου δανείων ώστε οι τελικοίαποδέκτες, δηλαδή οι παραγωγοί, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούςόρους όπως μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις (εγγυήσεις), χαμηλότερο ύψοςεπιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

ΤοΠρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει στο εργαλείο αυτό 80 εκατομμύριαευρώ ως παροχή εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων από 10.000 ευρώ και πάνω.Αναμένεται ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν (μόχλευση)θα ανέλθουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Τοχρονοδιάγραμμα υλοποίησης περιλαμβάνει δύο ακόμη στάδια: Το στάδιο τηςπρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα πιστωτικά ιδρύματα και το στάδιο τηςσύναψης των συμβάσεων με αυτά που θα επιλεγούν. Αυτό αναμένεται να έχειολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Σημειώνεται ότι ενόψει της υπογραφής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/9 τεχνικήσυνάντηση προεδρεύοντος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής καιΔιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κ. Μπαγινέτα με εκπροσώπους του ΕΤαΕ (EIF),με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών από τις Διαχειριστικές Αρχές, τον ΟΠΕΚΕΠΕ καιτη Διεύθυνση Προγραμματισμού του Υπουργείου. Το ΕΤαΕ εκπροσωπήθηκε από τουςκ.κ. Marrone M.,Massimi G.,Giuliani M.και Δημητρακόπουλο Α.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, επισημάνθηκε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού εργαλείου προς όφελος της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών. Ταυτόχρονα, έθεσε τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας ενόψει και της νέας ΚΑΠ, προτάσσοντας την ανάγκη αμεσότερης και αποτελεσματικότερης ανταπόκρισης του Υπουργείου στις χρηματοδοτικές ανάγκες των παραγωγών την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Επιστολή Αραχωβίτη με αιχμές

Την ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλε στον υπουργό ΑΑΤ δημοσιοποίησε ο τ. υπουργός ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτης, ο οποίος είχε προσκληθεί να παραστεί στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας ΥπΑΑΤ-ΕΤαΕ. Η επιστολή του έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Ευχαριστώ για τη πρόσκλησή σας στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύστασης του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί μέσω αυτής αναγνωρίζεται στο πρόσωπο μου και στου πρ. ΓΓ Χ. Κασίμη το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα.

Η δημιουργία του Ταμείου Εγγυήσεων πρόκειται να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των αγροτών που, μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, βιώνουν βίαια την έλλειψη ρευστότητας.

Σαν απελθούσα Κυβέρνηση πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό έργο, δεδομένων των συνθηκών, στον αγροτικό τομέα για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προβλημάτων.  Ένα έργο που, δυστυχώς, πολλές φορές έτυχε από τη πλευρά της ΝΔ μιας μηδενιστικής, άδικης και ισοπεδωτικής κριτικής. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι το είδος της αντιπολίτευσης που έχουμε επιλέξει είναι αυτό της γόνιμης αντιπαράθεσης θέσεων και προτάσεων προς όφελος των αγροτών, έξω από στείρες και ισοπεδωτικές λογικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα