Έτοιμος Κανονισμός για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές στην περίπτωση ενός no-deal Brexit

Σε προσωρινή πολιτική συμφωνία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τοΣυμβούλιο της Ε.Ε., όσον αφορά την πρόταση της Κομισιόν για τον τομέα τωνοδικών μεταφορών την επόμενη μέρα του Brexit.

Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης, το οποίοαποσκοπεί να περιορίσει τη ζημία που θα μπορούσε να επέλθει εξαιτίας ενός πιθανούno-deal Brexit (αποχώρηση απότην Ε.Ε. χωρίς συμφωνία).

Εντός της Ένωσης, η ελευθερία των οδικών μεταφορέωνεμπορευμάτων των κρατών μελών (οδικοί μεταφορείς εμπορευμάτων της Ένωσης) ναπαρέχουν διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές ρυθμίζεται

κυρίως βάσει τουκανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1072/2009, με τον οποίο θεσπίζονται οι κοινοί κανόνεςπρόσβασης στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και στην αγοράδιεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Ελλείψει ευρω-βρετανικής συμφωνίαςαποχώρησης, οι υπηρεσίες οδικών εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ ΗνωμένουΒασιλείου και κρατών μελών θα έπαυαν την 30ή Μαρτίου 2019 να διέπονται από τονπροαναφερόμενο Κανονισμό. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την παύση ισχύοςτων Κοινοτικών αδειών για οδικούς μεταφορείς που θα έχει εκδώσει το ΗνωμένοΒασίλειο μέχρι την ημερομηνία αποχώρησης και, συνεπώς, την απώλεια πρόσβασηςτων κατόχων τέτοιων αδειών στην αγορά οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Ομοίως,οι οδικοί μεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των υφιστάμενων Κοινοτικώναδειών, θα έχαναν και αυτοί την αυτόματη πρόσβαση στην αγορά οδικώνεμπορευματικών μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο φόντο ενόςπιθανού no-deal Brexit, η Κομισιόνήρθε να προτείνει έναν Κανονισμό που θα επιτρέψει στους μεταφορείς του ΗνωμένουΒασιλείου να μεταφέρουν εμπορεύματα και επιβάτες ανάμεσα στην Ε.Ε. και στοΗνωμένο Βασίλειο, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει στουςμεταφορείς της Ε.Ε. ισοδύναμα δικαιώματα, θα εξακολουθεί να συμμορφώνεται μετους σχετικούς κοινωνικούς και τεχνικούς κανόνες της Ε.Ε., καθώς και ότι θαδιασφαλίζεται ο θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των μεταφορέων της Ε.Ε. και τουΗνωμένου Βασιλείου.

Ο Κανονισμός, που θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα επιτρέψει επίσης στους μεταφορείς του Ηνωμένου Βασιλείου να διεξάγουν περιορισμένες δραστηριότητες εντός της επικράτειας της Ε.Ε., οι οποίες θα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός δεν θα εφαρμοστεί αν, μέχρι την 29 Μαρτίου, έχει συναφθεί και τεθεί σε ισχύ συμφωνία αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Κανονισμός αποτελεί έκτακτο μέτρο και θα παύσει να ισχύει στο τέλος του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα