Βασίλης Ντεληφιλιππίδης: Εκπαιδεύοντας ένα νέο κρεοπώλη στο χώρο του

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησεο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας, Βασίλης Ντεληφιλιππίδης. Βρέθηκε γιαδυο μήνες στη Σύμη, εκπαιδεύοντας στο χώρο του ένα νέο επαγγελματία καιβοηθώντας τον να οργανώσει ένα σύγχρονο κρεοπωλείο.

Ζητήσαμε από τον Βασίλη Ντεληφιλιππίδη να μας περιγράψει πώςείναι να εκπαιδεύεις έναν επαγγελματία στο χώρο του. Στη συνέντευξη που μαςπαραχώρησε μιλά για τα προβλήματα ενός νέου καταστήματος σε ένα απομακρυσμένονησί, αλλά και για τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που

έζησε.

Meat News: Πώς προέκυψε αυτή πρόταση, αλλά και πώςαποφασίσατε να κάνετε αυτή την κίνηση;

Β. Ντεληφιλιππίδης:Μετά από πρόταση ενός ανθρώπου που είναι κτηνοτρόφος και έχει πάθος με τοκρέας, ανέλαβα να τον βοηθήσω να ανοίξει ένα μαγαζί, να το οργανώσω και να τονεκπαιδεύσω ως κρεοπώλη σε επίπεδο αστικού κέντρου. Μιλάμε για ένα απομακρυσμένονησί, την Σύμη, πολλές ώρες μακριά από την Αθήνα, με φοβερές δυσκολίες προμηθειών.Ακόμα και τα αναλώσιμα που έπρεπε να αγοραστούν για το κρεοπωλείο, έπρεπε νασταλούν με μεταφορική από την Αθήνα ή τη Ρόδο. Μεγάλη η δυσκολία και για τηνπρομήθεια των κρεάτων, τη μεταφορά τους, αλλά και τη συντήρησή τους.

Ήταν μια πρόκληση για μένα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον ναβοηθήσω ένα κρεοπωλείο. Το εγχείρημα αυτό με ικανοποίησε. Είδα ότι αυτά πουεμείς στα αστικά κέντρα τα θεωρούμε δεδομένα, εκεί έπρεπε να κάνεις καθημερινόαγώνα για να τα έχεις – και πολλές φορές δεν τα είχες.

Ήταν όνειρο ζωής να το κάνω. Μου είχε γίνει ανάλογη πρότασηκαι παλαιότερα να το κάνω σε μια άλλη χώρα, αλλά δεν ευδοκίμησε. Μου δόθηκετώρα η ευκαιρία και λόγω της εμπειρίας που έχω στο κρέας, στα παρασκευάσματα,θεώρησα τον εαυτό μου δυνατό και έτοιμο να κάνω αυτή την εκπαίδευση και τοστήσιμο αυτού του καταστήματος.

Meat News: Τι συναντήσατε πηγαίνοντας στη Σύμη;

Β. Ντεληφιλιππίδης: Πηγαίνονταςστη Σύμη συνάντησα όλα τα προβλήματα που ανέφερα πριν. Κι επιπλέον προβλήματαμε τον κακό εξοπλισμό του κρεοπωλείου, την έλλειψη τεχνικής υποστήριξης. Κάναμεένα μεγάλο αγώνα να ανοίξουμε και να προλάβουμε τουλάχιστον τη μισή τουριστικήσεζόν. Το νησί έχει μια ιδιορρυθμία: έχει μακριά τουριστική περίοδο, έχεισχεδόν τέσσερις χιλιάδες μόνιμους κατοίκους κι έχει πολλούς μόνιμουςεπισκέπτες. Τα υπάρχοντα κρεοπωλεία τους εξυπηρετούσαν ως ένα βαθμό, αλλά οικάτοικοι και επισκέπτες που είχαν άλλες εικόνες από τα αστικά κέντρααναζητούσαν και κάτι επιπλέον, που συνήθως το έβρισκαν στη Ρόδο.

Εμείς τους εξυπηρετήσαμε γιατί είδαν κατάστημα με βιτρίνες,με παρασκευάσματα, με πολλές προτάσεις για το καθημερινό τους τραπέζι, άλλεςκοπές και πιο περιποιημένα κρέατα. Όλα αυτά τράβηξαν τον καταναλωτή και τονικανοποίησαν 100% σε όλα.

Για μένα αυτή η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. Ήταν ένα μάθημα,μια εκπαίδευση στο χώρο σου. Είχε το θεωρητικό τμήμα, το πληροφοριακό, τοτεχνικό, το πρακτικό. Υπήρχαν στιγμές «καρότου και μαστίγιου». Έπρεπε να τουςμεταφέρω νοοτροπία επαγγελματία και να φύγουν από τη χαλαρή επαρχιακήκαθημερινότητα. Δεν σας κρύβω ότι έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ. Υπήρχε ένα εντελώςανεκπαίδευτο κοινό στο πώς ζητά και πώς αγοράζει το κρέας. Έπρεπε να εκπαιδεύσωκαι τον καταναλωτή, αλλά συγχρόνως να εκπαιδεύσω και τον καταστηματάρχη, αυτότο νέο παιδί, στο πώς θα γίνει αποδεκτός στο αγοραστικό κοινό της Σύμης.

Το πετύχαμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, γιατί ο Τάσος είναιένα παιδί που αγαπάει αυτή τη δουλειά και έχει πάθος να την μάθει.

Meat News:Θέλεις να απαριθμήσεις τα προβλήματα;

Β. Ντεληφιλιππίδης: Έγινεεπιλογή εξοπλισμού στο κατάστημα που ήταν ακατάλληλος και σε κάποιο βαθμόεπικίνδυνος. Δεν υπάρχει άνεση να επιλεχθεί από επιχειρήσεις και κατασκευαστέςένα σωστό προϊόν. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι τεχνίτες που μπορούν ναυποστηρίξουν αυτό τον εξοπλισμό. Τις περισσότερες εργασίες τις κάνουν οι ίδιοι,όπου ο καθένας κάτι ξέρει να κάνει. Υπάρχει μια αλληλεγγύη ως προς αυτό μεταξύτους στο νησί βέβαια.

Meat News:Η προμήθεια του κρέατος πώς γίνεται;

Β. Ντεληφιλιππίδης: Τοπικόεμπόριο δεν υπάρχει. Ενώ υπάρχει μεγάλη παραγωγή σε αμνοερίφια μένειανεκμετάλλευτη γιατί δεν υπάρχουν χώροι υγειονομικής σφαγής και σωστήςαποθήκευσης. Η κτηνοτροφία εκεί είναι εγκαταλελειμμένη από το κράτος. Οιπρομήθειες γίνονται από τη Ρόδο με σχεδόν μονοπωλιακές καταστάσεις. Τοαποτέλεσμα είναι να μην βρίσκεις πάντα αυτό που θέλεις.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς, ειδικά τους χειμερινούςμήνες. Το είδαμε και πρόσφατα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπου για μιαεβδομάδα δεν είχε φανεί καράβι στο νησί.

Πρόβλημα είναι όμως και το πώς θα μεταφερθούν τα κρέατα στακαταστήματα, λόγω του ότι υπάρχουν στενοί δρόμοι στο νησί, ανηφορικοί, μεσκαλοπάτια. Για να καταλάβετε, τα κρέατα μεταφέρονται με φορτηγά μέχρι ένασημείο και από εκεί γίνεται μεταφόρτωση σε μικρότερα και μπορεί να γίνει δυοκαι τρεις φορές μεταφόρτωση μέχρι να φθάσει το κρέας στο κατάστημα. Το μόνοπαρήγορο είναι ότι έχουν κατάλληλα φορτηγά γι αυτή τη δουλειά και με αυτό τοντρόπο γινόταν ικανοποιητικά η διαχείριση της ψύξης.

Όμως αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό, οι μεταφορές στη Ρόδομια-δυο φορές τη βδομάδα, οι μεταφορτώσεις ανεβάζουν πολύ το κόστος. Και είναικαι ο χρόνος που απαιτείται – κάθε μεταφορά στη Ρόδο σημαίνει μια μέρα.

Όλες αυτές οι δυσκολίες που γι αυτούς είναι τρόπος ζωήςβέβαια, για μένα που πήγα να τους εκπαιδεύσω και να τους οργανώσω στην αρχήήταν ένα μεγάλο σοκ. Στην πορεία συμβιβάστηκα με αυτά τα προβλήματα καιμπορέσαμε να τα καταφέρουμε.

Meat News:Πώς λειτούργησε το άνοιγμα ενός τέτοιουσύγχρονου καταστήματος στο νησί;

Β. Ντεληφιλιππίδης: Τοκατάστημα φτιάχτηκε με σύγχροναπρότυπα και βάσει των απαιτήσεων του νέου καταναλωτή, που τα υπάρχοντακρεοπωλεία δεν τα παρείχαν. Δεν μπήκε με λογικές αντιεπαγγελματικές και μεαθέμιτες πρακτικές, ξεκίνησε πουλώντας σωστά το κρέας, με τη σωστή ποιότητα καιστη σωστή τιμή, όπως πουλάμε εμείς οι παραδοσιακοί κρεοπώλες στα αστικά κέντρα.Αυτό θα λειτουργήσει θετικά και προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και των ίδιωντων επαγγελματιών. Το είδαμε από τις επόμενες μέρες που λειτούργησε τοκατάστημα του Τάσου στις βιτρίνες των άλλων κρεοπωλείων.

Meat News: Ποιο είναι το συμπέρασμα που έβγαλες μεαυτό το εγχείρημα;

Β. Ντεληφιλιππίδης: Αυτόπου έκανα ήταν κάτι πρωτοποριακό στο επάγγελμά μας. Η εκπαίδευση στο χώρο σουκαι η οργάνωση ενός κρεοπωλείου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, θέλει εμπειρία,γνώσεις και ταλέντο επικοινωνιακό για να μεταφέρεις στον εκπαιδευόμενο. Τι μουέδειξε αυτή η εμπειρία. Ότι όση εκπαίδευση και να έχεις σε σχολή, όση εμπειρίακαι να παίρνεις πηγαίνοντας σε εκδηλώσεις και εκθέσεις δεν αρκεί για ένα νέοεπαγγελματία. Δίπλα σε κάποιον επαγγελματία μαθαίνεις πιο γρήγορα και πολύ πιοσωστά να οργανώσεις, να κοστολογήσεις, να δώσεις προστιθέμενη αξία στο κάθετεμάχιο κρέατος που φτιάχνεις στην πράξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα