Δράσεις και αντιδράσεις μετά τη σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία

Με μια εύθραυστη ανακωχή μοιάζει η συμφωνία στην οποίακατέληξαν οι ΗΠΑ και η Κίνα σχετικά με τις εμπορικές τους σχέσεις. Η διατάραξηαυτών των σχέσεων εδώ και ενάμιση χρόνο, με εκατέρωθεν επιβολή δασμών είχεπροκαλέσει πολλές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στο διεθνές εμπόριοκαι στην παγκόσμια οικονομία εν γένει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «ανακωχή» που υπεγράφη την περασμένηεβδομάδα, δημιούργησε ανακούφιση, μολονότι όλοι γνωρίζουν ότι οι αστάθμητοιπαράγοντες, πολιτικοί και οικονομικοί, είναι τόσο πολλοί που ανά πάσα στιγμήμπορεί

να επαναρχίσουν οι… εχθροπραξίες. Οι αμερικανικές εκλογές του φθινοπώρου,η δίκη με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά ακόμη και οαπρόβλεπτος χαρακτήρας του, η κινεζική οικονομική επιβράδυνση, οι αντιδράσειςτων υπολοίπων παικτών στο παγκόσμιο εμπόριο, είναι μερικοί από τους παράγοντες πουμπορούν να βάλουν φωτιά στην Φάση Ι της σινοαμερικανικής συμφωνίας. Η πορεία τωνδιαπραγματεύσεων για την Φάση ΙΙ της ίδιας συμφωνίας μπορεί να επίσης νααποδειχθούν τόσο δύσκολες ώστε να θέσουν σε κίνδυνο το σύνολο της συμφωνίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, η Κίνα δεσμεύεται ότι θα αγοράσει επιπλέοναμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενηδιετία. Αυτή η επιπλέον αξία κινεζικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ θα προστεθεί όχι στησημερινή αξία συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά στην αξία των συναλλαγών του2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Στόχος είναι να μειωθεί τοαμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, που ήταν μια από τις βασικέςαπαιτήσεις των ΗΠΑ.

Στη Φάση Ι της συμφωνίας, προβλέπεται ότι η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισ.δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισ. στον τομέατης ενέργειας, 37,9 δισ. στις υπηρεσίες και 32 δισ. σε προϊόντα του αγροτικούτομέα. Στα προϊόντα που δεσμεύτηκαν να αγοράσουν οι Κινέζοι από τις ΗΠΑπεριλαμβάνονται βαριά μηχανήματα, φαρμακευτικά είδη, αυτοκίνητα, σίδηρος καιχάλυβας, βοδινό και χοιρινό κρέας, δημητριακά και βαμβάκι. Επιπλέον, περιλαμβάνονταιρυθμίσεις σχετικές με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κίνα, ηοποία θα αγοράζει δικαιώματα χρήσης.

Ο αμερικανικός κλάδος του κρέατος υποδέχθηκε τη συμφωνία μειδιαίτερη ικανοποίηση και με πολύ καλά λόγια για τη διοίκηση Τραμπ, πιστώνονταςστον πρόεδρο των ΗΠΑ τις προοπτικές σημαντικής αύξησης των εξαγωγών στην Κίνα. Ηβιομηχανία χοιρινού κρέατος ελπίζει να εκμεταλλευθεί την έλλειψη χοιρινού πουπροκαλεί στην κίνα η επιδημία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων και φιλοδοξεί να κατακτήσειμια σημαντική θέση στην κινεζική αγορά, καθώς «οι ΗΠΑ είναι τυπικά η μεγαλύτερηεξαγωγός χώρα στον κόσμο και γενικά ο παραγωγός με το χαμηλότερο κόστοςπαγκοσμίως».

Ο κλάδος του βοδινού κρέατος μοιράζεται τις ίδιες θετικέςεκτιμήσεις, αλλά επισημαίνει επιπλέον ότιεξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί «μη επιστημονικοί, μη δασμολογικοί εμπορικοίφραγμοί», και κάνει λόγο για προβλήματα όπως: η απαγόρευση των τεχνολογιώνπαραγωγής, οι εκτεταμένες απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας και το όριο των 30 μηνώνγια την Σπογγόμορφη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών.

Μετά την υπογραφή της σινοαμερικανικής συμφωνίας, ανταγωνιστικές δυνάμεις φάνηκε να κρατούν μια στάση αναμονής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έπρεπε να συνυπολογίσει δύο διαφορετικά στοιχεία: α) τη μείωση της ζημιάς που προκάλεσε στο παγκόσμιο εμπόριο η πολύμηνη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, β) τον κίνδυνο η συμφωνία να αποβεί εις βάρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα, στον βαθμό που η τελευταία πρέπει να πραγματοποιήσει επιπρόσθετες εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Έτσι, προς το παρόν αυτό που εκφράζεται είναι η ανησυχία, εν τούτοις η Κομισιόν και ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, δηλώνουν ότι θα εξετάσουν εάν η δέσμευση της Κίνας να αυξήσει τις αγορές των αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια είναι συμβατή με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται η Ε.Ε. να προβεί σε νομικές κινήσεις.

The post Δράσεις και αντιδράσεις μετά τη σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα