Φ. Αραμπατζή: Ανάγκη για αιγοπροβατοτροφία προσανατολισμένη στην αγορά και στη ζήτηση

«Ανυπήρχαν Όσκαρ διατροφής, τότε αναμφίβολα το ελληνικό αιγοπρόβειο θα κέρδιζεκάθε χρόνο το Όσκαρ κρέατος!» σημείωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καΦωτεινή Αραμπατζή μιλώντας στην ημερίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής ΟργάνωσηςΚρέατος (ΕΔΟΚ) στο

πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature στο Ίδρυμα«Σταύρος Νιάρχος».

Με τη φράσηαυτή, η κ. Αραμπατζή, θέλησε να καταδείξει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματατης ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, σε ό,τι αφορά αφενός στο κοινωνικό, ιστορικόκαι πολιτιστικό της αποτύπωμα καθώς συνδέεται ευθέως με τη διατήρηση τηςκοινωνικής συνοχής της ελληνικής υπαίθρου, αφετέρου στην υψηλή διατροφική τηςαξία και στο προνομιακά μικρό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι νευραλγικής σημασίας τόσο ηεξωστρέφεια όσο και η προβολή των διαφορικών πλεονεκτημάτων της ελληνικήςεκτατικής αιγοπροβατοτροφίας σε συνδυασμό, βεβαίως, με την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντωνποιότητας όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Βιολογικά προϊόντα, Τρόφιμα Ειδικής ΔιατροφικήςΧρήσης, Λειτουργικά Τρόφιμα, την πιστοποίηση, τηντυποποίηση, το μάρκετινγκ, και το branding», τόνισε η Υφυπουργός.

Η κα Αραμπατζήχαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» για την ελληνική εκτατική αιγοπροβατοτροφία «τον προβληματισμό,που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το κρέας, ιδίως στιςανεπτυγμένες οικονομικά χώρες – που διαθέτουν και το υψηλότερο κατά κεφαλήεισόδημα- προβληματισμός, που αντανακλά και στην άνθιση του vegan κινήματος».

Ιστορική ευκαιρία γιατίόπως εξήγησε, «τα βασικά επιχειρήματα,που χρησιμοποιούν όσοι αντιτίθενται στην κατανάλωση κρέατος, δηλαδή η μεγάλησυμβολή της κτηνοτροφίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θέματα που αφορούντην ευζωία των ζώων, αποτελούν στην πραγματικότητα τα σημαντικά πλεονεκτήματατης ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας συγκριτικά με την εντατική, τηβιομηχανοποιημένη, κτηνοτροφία, κυρίως βοοτροφία και χοιροτροφία, άλλων χωρών.

Κιαυτό γιατί το μοντέλο της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας έγκειται κυρίως στηνεκτροφή ζώων

-με παραδοσιακές μεθόδους που χάνονται στα βάθη των αιώνων

-κυρίως ελευθέρας βοσκής,

-στο μοναδικό ελληνικό ανάγλυφο, από τα ψηλά, απάτητα βουνά και τις μεγάλεςεύφορες πεδιάδες μέχρι τα πανέμορφα ελληνικά νησιά και

-στη βοσκήσιμη ύλη της σπάνιας ελληνικής βιοποικιλότητας, του ανεκτίμητου πράσινουκεφαλαίου της χώρα μας.

Συνεπώς,όσο μικρό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας -μόλιςτο 3,7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που παράγονται συνολικάαπό την κτηνοτροφία στην ΕΕ- τόσο μεγάλοείναι το κοινωνικό της αποτύπωμα και η αναπτυξιακή της δυναμική κι αυτό μπορούμε καιπρέπει να το αναδείξουμε», επισήμανε.

Αναπτυξιακή δυναμική,που συνδέεται με τις ευοίωνες προοπτικές αύξησης της κατανάλωσης κρέατος τόσοσε παγκόσμιο επίπεδο (1 κιλό κατά κεφαλή σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και τον Παγκόσμιο ΟργανισμόΓεωργίας & Τροφίμων) όσο και σε ευρωπαϊκό (αύξηση κατανάλωσης αιγοπρόβειουκρέατος σύμφωνα με το Agricultural Outlook της Ε.Ε.).

Παράλληλα, αξιολογώντας ως «ιστορική» τη συμφωνία για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αναδεικνύοντας ότι «πρόκειται για βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που πήρε σάρκα και οστά», η κ. Αραμπατζή έθεσε στόχο «να αποδειχθεί η Νέα Δημοκρατία το πρώτο στην ιστορία κόμμα, που εφαρμόζει το κυβερνητικό πρόγραμμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο σύνολό του».

«Εργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα γι’ αυτό και  προχωράμε πολλές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ουσίας για την κτηνοτροφία, που θα υλοποιούνται στη βάση του βαθμού ωριμότητας της καθεμιάς. Ο ορίζοντάς μας είναι βεβαίως 4ετίας, δίνουμε όμως βαρύτητα σε εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και στον Αγροδιατροφικό Τομέα», διαβεβαίωσε.

The post Φ. Αραμπατζή: Ανάγκη για αιγοπροβατοτροφία προσανατολισμένη στην αγορά και στη ζήτηση appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα