Ενστάσεις στην αγορά για τιμολόγια του νέου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον με Σπατάλη Εν Δήμω; Το πρόγραμμα της Εξοικονόμησης Κατ’ Οίκον θα αρχίσει από σήμερα να δέχεται αιτήσεις από όσους ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε δράσεις ενεργειακής ανακαίνισης της κατοικίας τους.

Πόσο εναρμονισμένες είναι με την αγορά οι τιμές που προβλέπει για την αντικατάσταση διαφόρων «υποδομών» ενός σπιτιού, όπως πχ τα κουφώματα;

Μέχρι στιγμής διάφοροι φορείς έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για θέματα όπως η χρονική προτεραιότητα στην αίτηση υποβολής, η εξοικείωση με το νέο ηλεκτρονικό πληροφοριακό

σύστημα του προγράμματος ή εάν αυτό το συγκεκριμένο σύστημα θα αντέξει τον φόρτο λειτουργίας.

Κανείς φορέας ή και μεμονωμένη επιχείρηση δεν έχει εκφράσει άποψη για το εάν οι τιμές που προβλέπει το πρόγραμμα για τις δράσεις που επιδοτεί είναι συμβατές με τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς ή όχι.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Greenagenda.gr και μόνο για ένα προιόν, τα κουφώματα από PVC, οι τιμές που προβλέπει το πρόγραμμα είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις τιμές της αγοράς, σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς εάν έγινε έρευνα για τα σχετικά τιμολόγια ή ορίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.

Το παρατιθέμενο παράδειγμα είναι το εξής: όπως προκύπτει και από τις τιμές του προγράμματος για την αντικατάσταση κουφωμάτων PVC (σελίδα 23 του Οδηγού του Προγράμματος, πίνακας με τίτλο: Ανώτατα Όρια Επιλέξιμων Δαπανών Ανά Κατηγορία Δαπάνης-Ενεργειακών Χαρακτηριστικών €/m2 στην στήλη ΙΙ με συντελεστή θερμοπερατότητας κάτω από 2 {U < 2}) η προβλεπόμενη τιμή για πλαίσιο PVC με υαλοπίνακα-εξωστόθυρα είναι 240 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Μία μπαλκονόπορτα PVC είναι περίπου 3 τετραγωνικά μέτρα (1,40 επί 2,00) και έτσι η τιμή, κατά το πρόγραμμα, είναι η εξής: 240 ευρώ επί 3 τετραγωνικά μέτρα=720 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό προσθέτουμε και ένα εξωτερικό προστατευτικό φύλλο (προβλέπεται από το πρόγραμμα και αναγράφεται ως σύστημα κουτί-ρολό ή εξώφυλλο) με 140 ευρώ, οπότε η τελική τιμή για την 3 τ.μ. μπαλκονόπορτα PVC διαμορφώνεται στα 860 ευρώ (με ΦΠΑ).

Πόσο έχει όμως μία τέτοια μπαλκονόπορτα στην αγορά, εάν κάποιος σήμερα την αποκτήσει μετρητοίς από κάποια σχετική επιχείρηση;

Από την έρευνα της Greenagenda.gr προκύπτει πως η τιμή μίας ανάλογης μπαλκονόπορτας λευκού χρώματος δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ (με ΦΠΑ) και περιλαμβάνει και το εξωτερικό προστατευτικό φύλλο, καθώς και την τοποθέτηση που είναι 35 ευρώ.

Η διαφορά είναι σχεδόν στο διπλάσιο μεταξύ του προγράμματος και μίας τέτοιας τιμής από την αγορά, η οποία είναι απολύτως υπαρκτή και μπορεί να συμπιεστεί και άλλο, φτάνοντας στα 430 ευρώ με καταβολή μετρητοίς.

Μάλιστα, εάν η συναλλαγή είναι χωρίς παραστατικά, τότε με 400 ευρώ την πήρες την μπαλκονόπορτα.

Βέβαια είναι δυνατό μία τέτοια μπαλκονόπορτα λευκού χρώματος να κοστίζει και 500 ή 550 ευρώ στην αγορά, αλλά και πάλι η διαφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Εάν εξαιρέσουμε για προφανείς λόγους τις «μαύρες» συναλλαγές, η απορία παραμένει για τη μεγάλη διαφορά της τιμής στο παραπάνω παράδειγμα.

Επί της ουσίας ο «ψαγμένος» καταναλωτής, που θα θελήσει να μπει στο πρόγραμμα, μπορεί να πιέσει την εταιρεία, από την οποία θα αποκτήσει κουφώματα, προκειμένου να της αποσπάσει πρόσθετα οφέλη.

Δηλαδή εφόσον γνωρίζει πως τα χρήματα που θα αποκομίσει η επιχείρηση από το Εξοικονομώ είναι πολύ περισσότερα από την νορμάλ λιανική τιμή ενός τέτοιου προιόντος, μπορεί να ζητήσει «μαύρα» να του τοποθετήσει πχ κουνουπιέρες στο κούφωμα ή να προμηθευτεί μία εξώπορτα ασφαλείας ή εσωτερικές πόρτες για το σπίτι του, δηλαδή δαπάνες μη προβλεπόμενες από το πρόγραμμα, οι οποίες προφανώς θα χρειαστεί να εκτελεστούν «μαύρα».

Κύκλοι της αγοράς προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το παραπάνω φαινόμενο της διαφοράς τιμής, εκτιμούν ότι ίσως να γίνεται με αυτό τον τρόπο προσπάθεια να καλυφθεί το χρηματοοικονομικό κόστος των εταιρειών που θα προμηθεύσουν τα όποια επιδοτούμενα συστήματα, εάν καθυστερήσουν πολύ οι καταβολές από τον φορέα υλοποίησης του Εξοικονομώ ή οι εκταμιεύσεις των δανείων από τις τράπεζες.

Αυτή η τελευταία ανησυχία υπάρχει στην αγορά και δεν είναι αβάσιμη, όπως ισχυρίζονται επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με τέτοιες υψηλές τιμές στο πρόγραμμα (τουλάχιστον για την εξεταζόμενη περίπτωση) θα είναι κατ΄ αναλογία και περισσότερος ο ΦΠΑ που θα εισπράξει το κράτος.

Σε τελική ανάλυση η Greenagenda.gr θα συνεχίσει την έρευνα της για τις τιμές και άλλων επιδοτούμενων συστημάτων από το πρόγραμμα, προκειμένου να φανεί εάν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις υπερτιμημένων προιόντων, που εάν συμβάδιζαν με όσα ισχύουν στην αγορά, θα επέτρεπαν να επιδοτηθούν περισσότεροι δικαιούχοι σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα