IRENA: Ωφέλιμος για την ΕΕ ο διπλασιασμός της χρήσης ΑΠΕ έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αυξήσει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στο 34% έως το 2030, δηλαδή να διπλασιάσει το ποσοστό της σε σύγκριση με το 2016. Αυτό θα έχει ένα θετικό οικονομικό αντίκτυπο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Τα ευρήματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Προοπτικές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της

IRENA, Adnan Z. Amin, τα υψηλότερα μερίδια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι δυνατόν με τη σημερινή τεχνολογία, να δρομολογήσουν επιπλέον επενδύσεις ύψους περίπου 368 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 – ποσοστό που ισοδυναμεί με το ετήσιο μέσο όρο 0,3% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ακόμη, η αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 15% έως το 2030 - ποσοστό που ισοδυναμεί με τις συνολικές εκπομπές της Ιταλίας.Αυτές οι μειώσεις θα βοηθήσουν την Ευρώπη στη τήρηση των στόχων για μείωση των εκπομπών έως 40%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 ενώ θα τη θέσει σε μια θετική πορεία για την μακρόχρονη απεξάρτηση της από τον άνθρακα.

Η αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση μεταξύ 44 δισεκατομμυρίων ευρώ και 113 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 η οποία σχετίζεται με το κόστος της ενέργειας, της υγείας και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα